govor o stanju unije

Ursula von der Leyen: Europa će biti onakva kakvu želimo da bude, ne smijemo je ocrnjivati, već je graditi da bude jača i svijet u kakvom želimo živjeti

16.09.2020 u 08:56

Bionic
Reading

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u srijedu se prvi put obratila javnosti govorom o stanju Unije, tzv. State of the Union ili SOTEU, u kojem se osvrnula na izazove i postignuća u ovoj godini te predstavila viziju o budućnosti zelene, digitalne i zdrave Europske unije

Šefica Komisije također se osvrnula na svojih prvih devet mjeseci mandata, kojima je dominirala kriza s koronavirusom.

Von der Layen je na početku citirala Andreja Saharova koji je vjerovao u nepokolebljivu snagu ljudskog duha. U proteklih šest mjeseci Europljani su pokazali upravo takvu snagu. 'Snaga onih koji su bili na prvoj crti, koji su se borili protiv koronavirusa sve nas nadahnjuje. Ovaj govor počela bih odavanjem počasti njima', kazala je Von der Leyen. Njezine riječi popraćene su pljeskom.

Istaknula je kako je pandemija pokazala krhkost planeta. Von der Leyen kazala je da želi govoriti o tome kako izaći iz te krhkosti prema novoj vitalnosti jer smo u proteklim mjesecima ponovno otkrili jedni druge i odrekli se dijela slobode za dobrobit drugih. 'Pokazali smo što možemo postići kad imamo povjerenja jedni u druge', istaknula je čelnica Europske komisije.

Potom je počela govoriti o tome što nas očekuje u idućih 12 mjeseci. Navela je da je oporavak tek na početku, ali smatra da europski socijalni ekonomski model može nadvladati probleme. Smatra da europski model u kojem se štite slabiji ne pokazuje znakove slabljenja i da moramo nastaviti u tom smjeru.

'Našim sustavom socijalne zaštite otvorili smo mogućnost da liječnici iz Rumunjske mogu liječiti ljude u Italiji, ali moramo još više ojačati zdravstvenu uniju', navela je Von der Leyen. Također ćemo morati ojačati spremnost na krize bilo da se radi o prirodnim prijetnjama ili onim umjetno stvorenima. 'Predložili smo da se ojača Europska agencija za lijekove, kao i biomedicinska istraživanja', rekla je Von der Leyen.

Najavila je globalni zdravstveni samit koji bi se trebao održati iduće godine u Italiji.

Govoreći o ekonomskim problemima, kazala je da će 16 zemalja, od Španjolske do Litve, uskoro dobiti veliku pomoć kako bi se prebrodili problemi i kako bi ugroženi koji su izgubili posao mogli imati za hranu.

Pohvalila se time da je Europa u ovoj krizi iskoristila instrumente za fiskalnu stabilizaciju, i to je nešto, istaknula je, na što moramo biti ponosni. 'Nije vrijeme da povučemo potporu jer je virus još tu', kazala je Von der Leyen, navevši da nema boljeg elementa stabilnosti od fiskalne i monetarne unije. Predsjednica Komisije kaže da povjerenje u euro nikad nije bilo snažnije. 'Trebamo iskoristiti priliku da provedemo strukturalne reforme koje su potrebne kako bismo upotpunili uniju kapitalnih tržišta i bankovnu uniju', kazala je.

Predložit će novu strategiju za Schengen vezanu uz snažno zajedničko unutrašnje tržište.

Osvrnula se i na problem klimatskih promjena jer 'naš planet postaje opasno topliji'. 'Europski zeleni projekt je projekt koji nam treba omogućiti transformaciju i da postanemo prvi klimatski neutralni kontinent do 2030. godine', poručila je Von der Leyen. Cilj je da se poveća smanjenje emisija CO2 s 40 na 55 posto. Vjeruje da je to moguće.

Ako ispunimo taj cilj, vratit ćemo se na put ekološke neutralnosti, a ako nas drugi budu pratili, polučit ćemo uspjeh u borbi s klimatskim promjenama. No svjesna je da to neće biti lako jer su drugi daleko iza nas. Ispunjenje cilja o kružnoj ekonomiji otvorit će nova radna mjesta i smanjiti našu ovisnost o uvozu energenata.

Želi da 'Europa nove generacije' oblikuje novi svijet koji smanjuje emisije, potiče konkurentnost i stvara nova radna mjesta koristeći tehnologije. Van der Leyen kazala je da će Komisija predložiti sigurni digitalni identitet u koji imamo povjerenja. 'Tehnologiju putem koje ćemo moći kontrolirati koji se podaci razmjenjuju i kako', navela je. Također je istaknula da mnogi ljudi u ruralnim područjima nemaju pristup brzom internetu, bez kojeg se danas ne mogu voditi poduzeća. Tako će EU udahnuti novi život najudaljenijim selima, koja će tako iskoristi svoj pun potencijal.

'20 posto sredstava iz EU-a nove generacije ulagat ćemo u razvoj digitalnih sredstava', kaže Von der Leyen.

Govoreći o problemu pandemije, kazala je da nije dovoljno pronaći cjepivo, već je važno da građani imaju pristup tome cjepivu. 'Nacionalizam vezan uz cjepivo ugrožava živote, a samo suradnja spašava živote', poručila je. Europska unija je pokazala da ima sposobnost okupljati te je s 40 zemalja prikupila 16 milijardi eura za istraživanje cjepiva protiv Covida-19.

Von der Leyen se dotaknula i međunarodnih organizacija, naglasivši njihovu važnost. Napomenula je, isto tako, da je potrebna promjena unutar tih institucija. 'Potrebna je planirana promjena, a ne uništavanje tih organizacija', kazala je Von der Leyen, dodavši da želi da EU vodi reformu tih organizacija.

Predsjednica Komisije kaže da su odnosi s Kinom među najvažnijima, ali i najizazovnijima.

'Bilo da se radi o Hong Kongu, Minsku ili Moskvi, Europa mora jasno i brzo izreći svoje stajalište', kazala je, navevši da je Europa jasno na strani naroda Bjelorusije. Pohvalila je građansku hrabrost svih koji izlaze na ulice prosvjedujući protiv režima.

Kazala je i da je smanjenje tenzija na istočnom Sredozemlju u interesu svih. Povratak turskih brodova u luke dobar je korak u tom smjeru. Poručila je i da se možda ne slažemo s nekim odlukama Bijele kuće, ali i da je transatlantsko partnerstvo neraskidivo. 'Potrebni su nam novi počeci sa starim prijateljima na obje strane Atlantika i kanala', istaknula je.

Referirajući se na sporazum o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, koji sada Boris Johnson želi promijeniti, kazala je da EU od toga neće odustati niti se sporazum može promijeniti jer su ga prihvatili i britanski i Europski parlament. Citirala je Margareth Thacher, nekadašnju britansku premijerku koja je svojedobno kazala da Velika Britanija ne krši međunarodne ugovore.

Sljedeći ćemo tjedan izići s Novim paktom o migracijama s težištem na ljudskom i humanom pristupu. 'Spašavanje života na moru nije neobavezno i one zemlje koje ispunjavaju svoje zakonske i moralne dužnosti ili su izloženije od ostalih moraju se moći osloniti na solidarnost cijele naše Unije', kazala je Von der Leyen.

Predsjednica Komisije kazala je da će Europa biti onakva kakvu želimo da bude i da je ne smijemo ocrnjivati, već je moramo izgraditi da bude jača kako bismo napravili onaj svijet u kakvom želimo živjeti. 'Živjela Europa', poručila je Von der Leyen na kraju, a zastupnici su je pozdravili gromoglasnim pljeskom.