problemi u zagrebu

Tomašević traži ocjenu ustavnosti zbog bolnica: 'Potez države je neopravdan'

26.09.2023 u 11:10

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici održali su redovnu press konferenciju uoči obilaska sajmova koji se ovih dana otvaraju na Zagrebačkom velesajmu

Tomašević je uvodno kazao da Zagrebački velesajam bilježi dobre rezultate. 'Vide se veliki financijski pomaci u upravljanju', poručio je Tomašević, govoreći o sajmovima koji se uskoro otvaraju na ZG velesajmu. Kazao je da Grad Zagreb s 50 tisuća eura financira sajam Ambienta. 'Za jednu ulaznicu dobijete pet sajmova', poručio je i pozvao građane da ih posjete.

Nakon toga Tomašević je govorio i o drugim temama u Zagrebu. 'Vezano za preuzimanje osnivačkih prava s Grada Zagreba na državu, prema novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, Grad Zagreb se ne slaže s tim i tražit ćemo ocjenu ustavnosti', rekao je Tomašević. Podsjetimo, prema izmjenama zakona osnivačka prava nad bolnicama prenose se na državu.

  • +10
Redovna konferencija za medije gradonačelnika Tomaševića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

'Mi smo kao Grad Zagreb uložili dosta u bolnicu Sveti Duh. Kad gledamo kapitalna ulaganja u samo zadnje tri godine, to je 40 milijuna eura. Postoje i financijske dužnosti prema kojima je Grad Zagreb dužan plaćati četiri milijuna u iduće četiri godine za izgradnju dnevne bolnice. Zato ćemo tražiti ocjenu ustavnosti ove odluke. Još neki gradovi su najavili da će napraviti isto', rekao je Tomašević.

'Potpuno je neopravdano da se napravi ovaj potez i zato ćemo tražiti da skupština zatraži ocjenu ustavnosti kako bi Ustavni sud ranije donio odluku', kazao je Tomašević. Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet govorio je o projektu odstranjivanja grafita sa zgrada u gradu.

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar / CROPIX

'Objavili smo javni poziv sugrađanima za podnošenje prijava za skidanje grafita. Grad Zagreb financirat će 100 posto uklanjanje grafita te antigrafitni premaz. Također, bit će mogućnost postavljanja kamera. Na poziv se mogu prijaviti vlasnici, predstavnici suvlasnika ili upravitelji zgrade', kazao je Korlaet.

Zamjenica Danijela Dolenec najavila je da počinje digitalizacija sustava za prijavu za gradske stipendije. 'Na novim natječajima bit će moguće digitalno se prijaviti kroz aplikaciju estipendije. To će se početi koristiti od ovog petka 29. rujna za učeničke stipendije, a krajem listopada ići će i natječaj za studente. Sada će se korisnici moći prijaviti na stipendije od kuće', kazala je Dolenec.

Novinari su Dolenec upitali oko slučaja djevojčice kojoj se nije mogao naći smještaj u 31 instituciji nakon što je ostala bez roditeljske skrbi. 'Grad Zagreb nema ingerencije nad smještajem djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi ili za djecu s teškoćama. To je pitanje države', rekla je Dolenec, kazavši da Grad Zagreb ima samo institucije za obrazovanje i da će raditi na planu inkluzivnosti. Tomašević je komentirao i rezultate Crobarometra. 'Niti se zanosim kad rejting raste niti se zabrinjavam kad rejting pada. Važno nam je da radimo na implementaciji izbornog programa i vjerujem da će građani to prepoznati kada dođe vrijeme. Previše se ne uzbuđujem oko toga, oko tih oscilacija', kazao je Tomašević.

'Za kvalitetnu suradnju Grada Zagreba i Dinama potrebna je izmjena statuta. To se nije dogodilo na ovoj skupštini, imam najavu da će na idućoj, i kada se to dogodi, onda ću biti zadovoljan', rekao je Tomašević.