godišnjica potresa

Tomašević o obnovi u Zagrebu: Zadovoljan sam onim dijelom koji je u našoj nadležnosti, ali zamjenske kuće su sramota

21.03.2023 u 11:15

Bionic
Reading

Uoči obilaska potresom pogođenih dijelova Zagreba, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je redovitu press konferenciju

'Građevinska aktivnost se zahuktala u obnovi gradskih i državnih institucija. Grad postaje veliko gradilište i to nam je drago', kazao je zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet.

'Do sada je obnovljeno 168 zgrada u odgoju i obrazovanju, od čega pet cjelovito. Šesta se dovršava, to je Glazbena škola Blagoja Berse. Sedma je Gimnazija Tituša Brezovačkog, osma je Gornjogradska gimnazija. U ovim obnovama više od 2000 učenika vratilo se u matične školske zgrade', rekao je Korlaet.

O obnovi tri godine nakon potresa govorio je Tomašević. 'Zadovoljan sam onim dijelom koji je u našoj nadležnosti, a to su javne zgrade. Zagreb je jedini uspio cjelovito obnoviti neke svoje institucije. Iz Fonda solidarnosti je, kad smo preuzeli vlast, bilo prijavljeno dva milijuna eura, a sada očekujemo da Zagreb povuče 185 milijuna eura. Napravili smo ogroman iskorak da se što više povuče iz Fonda solidarnosti', poručio je Tomašević. 'To su zgrade u novom ruhu. Najmodernije, energetski učinkovite. Učenici su bili zabezeknuti i nisu mogli vjerovati da je to njihova škola', poručio je zagrebački gradonačelnik.

  • +50
Tomašević, Bačić, Fuchs u obilasku radova na gimnaziji Tituša Brezovačkog Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babić

Kazao je da će mu jedan od najdražih trenutaka otkada je gradonačelnik biti i kada se učenici vrate u Gimnaziju Tituša Brezovačkog. Zagreb će dati svoj obol da ne propadne nijedan euro za obnovu, rekao je gradonačelnik. Dodao je da nije zadovoljan obnovom privatnih zgrada i kuća.

'Najveća je sramota to da nismo položili ispit na zamjenskim kućama. Znam da se i ministar slaže sa mnom', kazao je Tomašević, dodavši da su višestambene zgrade krenule s obnovom.

'Do sutra je otvoren natječaj za dva člana Uprave Zagrebačkog holdinga. Dobili smo i kaznenu prijavu za namještanje natječaja. Nismo ni dužni raditi natječaje, a radimo ih jer želimo da se jave najbolji kandidati', rekao je Tomašević. Osvrnuo se i na vršnjačko nasilje u Jelkovcu i na Trešnjevci. 'U kontaktu smo sa školama i najoštrije osuđujemo vršnjačko nasilje', rekao je Tomašević. 'U Zagrebu nam ne treba još jedan slučaj Luke Ritza. Radit ćemo sve da se vršnjačko nasilje suzbije na nulu', dodao je.

Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babić

'Želim najoštrije osuditi napad na strane radnike. To je nešto što mi iznimno smeta i frustrira me. Ne da u ovom gradu nema mjesta za diskriminaciju, kamoli za rasizam i fizičko nasilje temeljeno na rasizmu. Drago mi je da su te budale uhićene i nadam se da će biti najstrože kažnjeni', poručio je Tomašević.

'Jarunski most je priča koja traje 20 godina i ne može se riješiti preko noći. Postoji niz lokacija. Tu se vode još neke analize, no to nisu projekti koji mogu biti riješeni preko noći. Relativno brzo možemo riješiti ulaganja u postojeće mostove, uložit ćemo 300 milijuna kuna. Želimo konstrukcijski uložiti u postojeće mostove', kazao je gradonačelnik. 'Mislim da je nulta točka to da uložimo u postojeće mostove prije nego idemo graditi novi most', dodao je.

'To Vladi i većini nije trebalo. Napravili su veliku štetu i sada to pokušavaju riješiti, ali treba reći da se radi o problemu koji 15 godina nitko nije uredio. Drago mi je da se to konačno ide riješiti radi tih roditelja i djece', komentirao je priču o roditeljima njegovateljima.