napeta sjednica

Plenković Marasa ponovno nazvao 'ucviljenim plačljivkom', vladajući napustili sjednicu zbog glasovanja

19.07.2019 u 16:04

Bionic
Reading

Cijeli dan premijer Andrej Plenković predstavljao je buduće ministre na saborskim odborima. Posljednji na redu je Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo na čijem je čelu Gordan Maras, koji se još jutros sukobio s premijer

16:56 Potpredsjednik odbor Željko Lacković predložio je da se prekine rasprava kako bi zastupnici otišli na glasovanje na plenarnu sjednicu koje je zakazano za 17 sati. No Maras to nije prihvatio, nakon čega su vladajući napustili sjednicu.

16:45 HSS-ov Krešo Beljak budućeg ministra pitao je pet kratkih pitanja. 'S koliko godina ste završili fakultet? Koliko dugo ste bili prijavljeni na Zavod za zapošljavanje nakon toga? Na koliko ste radnih mjesta radili, a da vam nije trebala stranačka, tj uhljebnička iskaznica? Jeste li služili vojsku? Je li istina da ste vi tvorac mirovinske reforme', nabrojao je pitanja Beljak. 'U mom životpisu stoji što sam sve radio u životu. Sve što sam radio, radio sam pošteno. Kao ravnatelj HZMO-a sam sudjelovao oko reforme. Ako pitate korisnike, mogu biti jako zadovoljni', rekao je Aladrović.

16:34 'Ponovno ste se pojavili ovdje kao stalker, ucviljeni plačljivko. Nastavili ste s vašom tiradom koju sam imao priliku slušati na jednom Odboru. Orkestrirali ste da ovaj odbor počne sat vremena prije glasanja. Tu pokušavate fillebustering. Vi možete to pokušati, ali nećete uspjeti, kao što ste bili neuspješni ministar jedne neuspješne vlade. Sudjelovali ste i u tome da javnost zaboravi da je Vlada u kojoj ste bili ministar podigla granicu umirovljenja na 67 godina. Prpošno potpisivanje referendumskih pitanja je laganje',poručio je Plenković i prozvao Marasa za zlouporabu sjednice odbora.

'Molim vas da se ne ponašate bahato, pogledajte si ankete kome građani vjeruju', kazao je Maras.

16:24 'U ovu situaciju smo došli jer je bivši ministar Pavić predložen za drugu poziciju bez obzira što smo svjesni da je doveo do vrlo niskog socijalnog dijaloga, i doveo da imamo u povijesti najviše skupljenih potpisa za jedan referendum. Ova vlada nosi etiketu korupcije i to najveću od početka '90tih godina. nismo čuli od predsjednika vlade o grijesima onih koji su otišli', krenuo je Maras uvodno.

Poručio je da je Plenković do jučer branio smjenjene ministre. 'Govorio je kako su to samo tehnički problemi, a nakon nekog vremena ih je smijenio. Javnost ima pravo znati da li je premijer promijenio mišljenje', rekao je Maras nabrojavši afere smijenjenih ministra.

'Najpoštenije bi bilo, dodao je, da se raspišu novi izbori. Pa da vidimo koga građani žele. Imaju pravo o tome oldučiti nakon tri godine i svih ovih stvari koje se dešavaju i nakon što vašu vladu podržavaju oni za koje nisu glasali. Ovo ne liči na ništa', rekao je Maras.

  • +8
Saborski Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo raspravlja o povjerenju novom ministru Josipu Aladroviću Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

16:19 Aladrović je na početku rekao da mu je cilj obnoviti i socijalni dijalog.

16:05 Maras je na početku sjednice pojasnio pravila rasprave. 'Pozivam na dostojanstvenu raspravu, pogotovo one kojima je mamica sredila da ne idu u vojsku, pozivam da održimo nivo rasprave', kazao je na početku Maras.

'Pozdravljam sve zastupnike, i pristojne i nepristojne, i kulturne i nekulturne', kazao je na početku predstavljanja budućeg ministra rada Plenković. Pojasnio je da je Aladrović bio šef HZMO-a, da je radio u Croatia osiguranju te da je po struci ekonomist. 'njegova zadaća bit će nastaviti za započetim mjerama i reformama', dodao je premijer.

16:03 Premijer Plenković stigao je na sjednicu Odbora za rad.

Nakon sukoba kojeg su jutros imali na sjednici Odbora za regionalni razvoj, Andrej Plenković i Gordan Maras ponovno su se suočili na sjednici Odbora za rad, kojem predsjedava upravo SDP-ov zastupnik.