slobodni govori u saboru

[FOTO] Raspudić: 'Širenje NATO-a je projekt SAD-a, a mi se ponašamo kao vazali. Briselski ćato u ništa'

08.06.2022 u 10:09

Bionic
Reading

Zastupnici su započeli novi radni tjedan, a prije same rasprave iskoristili su minute za slobodne govore

HSLS-ov Darko Klasić u svom je slobodnom govoru otvorio temu sve češćih napada na bankomate. 'Bankomati su postali znatno češća meta. Lani smo usvojili zakon o zaštiti novčarskih institucija koji je ostao mrtvo slovo na papiru. Neke banke se protive uvođenju elektrokemijske zaštite. S obizrom da je sigurnost građana, imperativna je obaveza koja se ne smije zaobilaziti. Banke nisu ispunile svoju zakonsku obvezu jer bi onda prestali napadi na bankomate. Pozivam MUP da hitno počne nadzirati banke i utvrdi provode li zakonske obveze', poručio je Klasić.

Nino Raspudić iz Mosta kritizirao je bivšeg američkog veleposlanika Petera Galbraitha te odluku da ga se pozove na obljetnicu priznanja Hrvatske. 'Niste se mogli informirati tko je Galbraith, da je on u uredu predsjednika Tuđmana pokušao blokirati operaciju 'Oluja' na dan prije njenog početka, tako što je slagao da se SAD protivi 'Oluji'. O tom je pokušaju sprečavanja svjedočio i bivši veleposlanik Miomir Žužul, a i sam Peter Galbraith kasnije je priznao da nije govorio istinu. Što bi bilo od Hrvatske da je Tuđman nasjeo na Galbraithov trik kojeg - 30 godina poslije - Plenković i Grlić Radman dovode kao tolikog prijatelja. Čemu toliko uvlačenje američkim činovnicima gdje treba i ne treba?', kazao je Raspudić.

Osvrnuo se i na politici Hrvatske prema BiH, kazavši da se vodi 'mutava diplomacija' prema BiH. Kritizirao je i visokog predstavnika u BiH Christiana Schmida. 'Širenje NATO-a je projekt SAD-a, a mi se ponašamo kao vazali. Briselski ćato u ništa', rekao je Raspudić, prozvavši Plenkovića zbog politike prema BiH.

Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta kritizirao je Novosti. 'Prošli sam tjedan predložio oduzimanje hrvatskog državljanstva onima koji predstavljaju ugrozu našoj nacionalnoj sigurnosti, neki kolege iz sabornice su se prepoznali. Uslijedila je medijska odmazda na mene, od Beograda do Zagreba, rukopis je isti. Taj zakonski prijedlog je u izradi Domovinskog pokreta. Poruka HDZ-ovim zastupnicima: Umjesto da podržite zdravu inicijativu, s obzirom na svetinje na koje se prigodno pozivate, vi i dalje podupirete neprijateljski tisak i tribine na kojima se de facto sudi četvorici hrvatskih pilota', rekao je Mlinarić.

Miroslav Škoro iz kluba Za pravednu Hrvatsku upitao se čemu služe oporbeni zastupnici u Saboru. 'Ja sam siguran da se ništa neće promijeniti u RH dok je ovaj izborni model na djelu i dok rejtinzi pokazuju što pokazuju. Ovdje je puno toga trošenje riječi i vremena i Sabor sprži oko 145 milijuna kuna. To je nekih 26 vrtića koje bi mogli izgraditi jer naša nazočnost ovdje ne znači ništa. Ovom državom vlada trgovačka koalicija kojoj je na čelu premijer, a mi smo ovdje da bi trošili vrijeme', poručio je Škoro.

Kazao je da je oporbeni zastupnik kao i svaki radnik osim što mu je radno mjesto Sabor. 'Koje su karakteristike dobrog radnika? Neovisnost i samostalnost. vještina, znanje i sposobnost. Pogledajte o čemu ćemo mi danas raspravljati o prometu, pa o pravu pristupu informacijama, pa sutra o reviziji. I svi su stručnjaci za sve. i Jedno te isti govore jedno te isto i stalno se igraju isti igrokazi. I točno se zna tko će se javiti za repliku i onda nešto što bi trebalo trajati minutu-dvije traje 5,6,7,10. Neučinkovito i nepotrebno', kazao je Škoro.

Željko Sačić iz Hrvatskih suverenista govorio je o protugradnoj obrani, no njegove uvodne napomene izazvale su replike. 'Nećemo govoriti o Prideu, koji je ostvario učinak kakav je ostvario u Hrvatskoj. Nećemo govoriti niti o tome da je nekakav LGBT studio M krenuo u suradnji s Filozofskim fakultetom preodgajat našu dječicu od 3 do 6 godina na rodnu ravnopravnost ili ne znam kako se to već zove. U Hrvatskoj gdje ne bilježimo nasilje nad ljudima koji imaju drugu seksualnu orijentaciju, ali ne želimo pristati na to da nas netko preodgaja, da preodgaja našu kulturu, stil i način života i to od vrtićke dobi'. Sramotno je da je naša demokršćanska vlada na to pristala, kazao je Sačić.

Reagirao je odmah Domagoj Hajduković iz Socijaldemokrata. 'Nećemo govoriti o preodgoju, ali moram reagirati kada kolega Sačić kaže da nema nasilja nad LGBT osobama. Ima ga itekako, još uvijek postoji diskiriminacija, fizički napadi i predrasude koje treba odgojem mijenjati. I sam kolega Sačić piše po društvenim mrežama da su majmunske boginje gej bolest', rekao je Hajduković, na što mu je Sačić poručio da je Alemka Markotić majmunske boginje dovela u kontekst gej populacije.

Javio se i Škoro. 'Nije potpuno točno da ima nasilja nad LGBT zajednicom jer dio nasilja se događa i u samoj LGBT zajednici', dobacio je Škoro, očito aludirajući na napad bivšeg partnera na samog Hajdukovića.

  • +25
Sjednica Sabora 08.06.2022. Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Dalija Orešković iz Centra govorila je o izbornim jedinicama, za koje smatra da su skrojene kako bi pogodovale HDZ-u. 'Nužne su hitne izmjene izbornog zakonodavstva. Korupcija koja počinje na izborima nastavlja se u Saboru. Opustošenu sabornicu stvorio je Poslovnik Sabora. Poslovnik je Kartaga koju treba razoriti. HDZ-u paše prazna sabornica. Svaki neopravdani izostanak zastupnika jača HDZ. HDZ-ovi birači su motivirani, a za oporbu, nitko neće glasati u tolikom broju ako građane ne uvjerimo da smo bolji', rekal je Orešković.

HDZ-ov Davor Ivo Stier osvrnuo se na kritike hrvatske diplomacije. 'Neprihvatljivo je moraliziranje od strane onih koji ponavljaju kritike koje Hrvatskoj i Zapadu upućuje Lavrov. Neprihvatljivo je moraliziranje od onih koji su 2014. bili na strani agresora i koji su govorili da je Rusija reagirala defanzivno i da Putin nije imao izbora uzeti ono što može, a to je istok Ukrajine i Krim. S tih pozicija moralizirati i kritizirati hrvatsku diplomaciju danas je deplasirano. To može biti sadržaj kolumne u nekim banjalučkim novinama', kazao je Stier.