NOVO LICE

[VIDEO/FOTO] Zoran Đogaš, kandidat HDZ-a za gradonačelnika Splita: U meni je ogroman poriv, ovaj grad treba probuditi

14.04.2022 u 17:35

Bionic
Reading

Na sjednici Gradskog odbora kao kandidata HDZ-a Split za predstojeće prijevremene izbore svih 38 članova jednoglasno je izabralo prof.dr.sc. Zorana Đogaša, objavio je splitski HDZ na Facebooku

'Naša odgovornost bila je prepoznati potrebe građana i na izborima ponuditi kandidata koji će biti najbolje rješenje. Zoran Đogaš je čovjek čije profesionalne i ljudske kvalitete jamče kako je baš on promjena koju Split hitno treba kako bismo grad izvukli iz projektne blokade. Vjerujemo kako će građani prepoznati gospodina Đogaša kao osobu koja će donijeti prosperitet našem gradu. Izborom nestranačkog kandidata s istaknutim profesionalnim kompetencijama pokazali smo političku širinu i razinu odgovornosti prema Splitu koja se od nas očekuje', poručio je HDZ.

Đogaš je izašao pred novinare, a tportal i Dalmatinski portal uživo su prenosili njegovo obraćanje. Rekao da je i sam potpuno zatečen situacijom. Predstavio se kao liječnik, neuroznanstvenik koji 'nešto malo zna o mozgu, medicini spavanja, ali i budnosti'. Poziv da bude kandidat za gradonačelnika bio mu je apsolutno iznenađenje.

'Split je u stanju zimskog sna. Razjedinjenost, podjele, svađe.. to ne vodi nigdje. Imao sam u životu iskustvo upravljanja institucijama. Treba promijeniti paradigmu, sve. Dogodio se 'prozor mogućnosti', HDZ je potpuno neočekivano pozvao mene, nestranačku osobu, bi li ja bio u funkciji kandidata za gradonačelnika. Nakon nekoliko dana ozbiljnog premišljanja shvatio sam da se posložilo. Ovaj grad treba probuditi, u meni je ogroman poriv da se nešto napravi', rekao je Đogaš ispred Medicinskog fakulteta u Splitu, dodajući da zahvaljuje svima, pa i premijeru Plenkoviću kojeg osobno poznaje.

  • +4
Zoran Đogaš Izvor: Cropix / Autor: Josko Ponos / CROPIX

Osjetio je pozitivnu energiju sa svih strana i želi da ovo bude pozitivna, uključiva priča. U suprotnom, ne bi želio biti dio tog miljea, ne bi htio to priuštiti ni sebi ni svojoj obitelji. Liječničkim rječnikom, potrebno je napraviti kirurški rez, kazao je, dodajući da su liječnici možda malo strukturiraniji, organiziraniji.

Rekao je da je cijeli život posvetio Splitu i da mu je Split sve dao. Jedno vrijeme živio je u SAD-u, i ispunio je obećanje 'materi i ćaći' da će se vratiti. Varoško je 'dite' i nasušna mu je potreba napraviti nešto, kako bi se sačuvao život u centru grada.

'Moramo zamisliti i velike stvari. Moje poslanje kao sveučilišnog čovjeka je vidjeti Split 2050. godine. Male stvari moramo odrađivati, ali moramo imati i viziju', napomenuo je, dodajući da je Split neuništivo atraktivan grad i ogroman potencijal.

'Nikakve podjele, sitni interesi... Volio bih da se prestane s tim, sa mnom ili bez mene'', kazao je. Rekao je da voli sport i glazbu, te da još uvijek može 'igrati balun' s 56 godina.

'Poriv je bio toliko iznenadan i jak, da uz podršku obitelji idem u ovu priču, nadam se za dobrobit svih nas. Ljudi zaboravljaju da je moć medija ogromna. Uvijek sam zahvaljivao na dobroj suradnji. Ako mediji budu pozitivni, a ja obećavam dobru suradnju, onda možemo napraviti da Split bude ono što je - najlipši grad na svitu u najlipšoj državi na svitu', rekao je Đogaš.

Zaželio je svima sretan Uskrs.

Upitan je li već odredio zamjenika, rekao je da su mu potpuno odriješene ruke. 'Suradnike biram ja, i to je ogromna stvar. Da premijer nije na ovom mjestu, ova priča ne bi bila moguća', kazao je.

Potom su ga novinari upitali je li on smokvin list HDZ-a, kako kaže Ivica Puljak.

'Priča o smokvinom listu je elegantna, ali ja imam dva metra i mene je teško percipirati kao smokvin list. Iza mene može stati Vice i desetak njih. Je li i Puljak, isto visok dva metra, smokvin list?', zapitao je Đogaš.