OBEZGLAVLJENI GRAD

Vlada zaprimila ostavke Puljka i njegovih zamjenika, šalje povjerenika u Split

11.04.2022 u 11:21

Bionic
Reading

Ostavke splitskog gradonačelnika Ivice Puljka i njegovih zamjenika Bojana Ivoševića i Antonija Kuzmanića, službeno predane u petak, zaprimljene su u Vladi u ponedjeljak - potvrdio je za tportal glasnogovornik Vlade Marko Milić

Time je počeo teći rok za imenovanje povjerenika koji će voditi Split u prijelaznom razdoblju do izbora. Kako se neslužbeno može doznati, to će se dogoditi na jednoj od idućih sjednica Vlade.

Drugi najveći grad u državi stoga je trenutno potpuno obezglavljen i nema odgovornu osobu koja bi potpisala bilo kakav dokument ili odluku, a takvo će stanje trajati još najmanje nekoliko dana.

Zasad nije izvjesno koga će Vlada imenovati povjerenikom za Split, no pretpostavlja se da ipak neće odlučiti za osobu blisku HDZ-u. Moguće je da to bude netko iz sveučilišne zajednice, a spekulira se i o imenu dugogodišnje pročelnice Ureda grada Marine Protić.

Prije četiri godine, kada nije usvojen posljednji proračun u mandatu gradonačelnik Ive Baldasara, Split je bio u sličnoj situaciji i Vlada je za povjerenicu imenovala tadašnju državnu tajnicu u Ministarstvu znanosti, sveučilišnu profesoricu Branku Ramljak. Četiri godine kasnije ona se sa svojom nezavisnom listom natjecala na izborima i ušla je u Gradsko vijeće. Prošlog tjedna upitali smo je bi li se ponovno prihvatila dužnosti povjerenice, no kazala je da bi to odbila jer više nije potpuno neutralna.

Danas je Split u nešto komotnijoj situaciji jer ipak postoji proračun. Svejedno, Vladin povjerenik u vremenu do izbora ne smije preuzimati nikakve nove financijske obveze niti odobravati nova zapošljavanja, već isključivo voditi računa o 'hladnom pogonu' i potpisivati odluke za stavke koje već postoje u proračunu i projekte koji su već započeti.

  • +18
Split: Ivica Puljak i predstavnici stranaka u Gradskom vijeću nakon zajedničkog sastanka dali su izjave za medije Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

Splitsko Gradsko vijeće svoju vjerojatno zadnju sjednicu održat će 26. travnja, nakon čega se očekuju ostavke većine vijećnika, pa će Vlada potom trebati imenovati još jednog povjerenika za Split koji će formalno mijenjati ovo tijelo.

Ako bude slijedila svoju dosadašnju praksu, sama Vlada bi ovog tjedna, istovremeno s imenovanjem prvog povjerenika za Split, trebala donijeti odluku o datumu održavanja izvanrednih izbora za gradonačelnika. Oni se moraju održati u roku od 90 dana, a Puljkova vlast predložila je termin 26. lipnja.