gospodarske komore:

'EU se mora što prije vratiti pretpandemijskim prioritetima, održivost ne smije nametati opterećenja poduzetnicima'

13.09.2021 u 16:42

Bionic
Reading

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen za dva dana će održati tradicionalni godišnji govor o stanju Unije u Europskom parlamentu, u kojem će se osvrnuti na postignuća u protekloj godini i predstaviti prioritete za iduću. Tim povodom je i europska mreža gospodarskih komora Eurochambres, čija je članica i Hrvatska gospodarska komora, poručila kako Unija mora gledati u budućnost i što prije se vratiti poslovnim i političkim prioritetima postavljenima prije pandemije.

„Jedinstveno tržište mora biti u središtu programa politike EU. Privremene mjere za suzbijanje pandemije dovele su do povratka davno zaboravljenih barijera i dale snažan podsjetnik na ono što je postignuto u posljednjih 30 godina integracije. Unatoč tome, jedinstveno tržište ostaje nedovršeno, a potrebno je riješiti prepreke prisutne i prije krize. Pandemija je istaknula društvenu i ekonomsku važnost digitalizacije. Tvrtke i vlade moraju pametno ulagati u digitalne alate i pismenost. Tehnološki razvoj, istraživanje i inovacije moraju imati prioritet. Ništa od toga se neće realizirati ​​ako Europa ne poveća svoje digitalne kapacitete i vještine“ rekao je predsjednik Eurochambresa Christoph Leitl, dodavši kako komore imaju važnu ulogu u obrazovanju, osposobljavanju, prekvalifikaciji i osposobljavanju europske radnu snagu za digitalnu tranziciju.

Naglasio je važnost cirkularne ekonomje u kojoj otpad postaje važan resurs, napomenuvši kako ta tranzicija prema održivosti ne smije ograničavati pristup tvrtki financiranju ili nametati nepotrebna administrativna opterećenja.

„Mali i srednji poduzetnici (MSP) su sastavni dio europskog gospodarstva i bitni su za oporavak. Kreatori politike moraju biti svjesni toga i zakonodavci trebaju sustavno razmatrati MSP-ove kao dio rješenja. To se posebno odnosi na ambicioznu novu industrijsku strategiju Komisije za poticanje dvostruke zelene i digitalne tranzicije Europe. MSP-ovi moraju biti u središtu te industrijske transformacije, odražavajući njihov značajan doprinos inovacijama i konkurentnosti“, kazao je Leitl, osvrnuvši se i na poziciju EU-a u globalnoj ekonomiji.

„Budući da se 85 posto budućeg gospodarskog rasta predviđa izvan EU -a, ambiciozna i odlučna trgovinska agenda od vitalnog je značaja za europsku konkurentnost i prosperitet“, smatra Leitl.

Članica Odbora za proračun Eurochambresa i glavna tajnica HGK, Marina Rožić, istaknula je kako je za učinkovito djelovanje komora u rješavanju posljedica pandemije važna umreženost, ali i decentralizacija. To je potkrijepila konkretnim primjerom djelovanja mreže županijskih komora HGK koje su odmah na početku krize brzo mobilizirane na usmjeravanje resursa tamo gdje su bili najpotrebniji. „Komunikacija je bila pravodobna i dvosmjerna. Standardne usluge i načini potpore gospodarstvo brzo su se pretvorile u personalizirani pristup tvrtkama, s obzirom na lokaciju i sektor poslovanja. Time smo pokazali da se možemo prilagoditi brže i bolje nego što smo mislili, da možemo prihvatiti promjene i iskoristiti ih na najbolji mogući način, a isti model se može preslikati i na europsku razinu“, kazala je Rožić i apostrofirala važnost Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) u pripremi poduzetnika za izlazak iz pandemijske krize.

„Za komore to znači da će NPOO služiti kao vodilja na temelju koje će komore pripremati sektorske strategije, planski i direktno“, zaključila je.

I HGK i Eurochambres očekuju da će obraćanje predsjednice Komisije von der Leyen prenijeti pozitivnu, realnu i poticajnu poruku te da će Unija nastaviti s razvojem dinamične, integrirane i globalno konkurentne Europe.