premijer u bih

Plenković u Mostaru: Schmidtov prijedlog izbornog zakona je dobar, a reakcije bošnjačkih stranaka razotkrivajuće

25.07.2022 u 12:53

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sastao se s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. Nakon sastanka Plenković i Čović dali su izjave za javnost

Na početku se novinarima obratio Dragan Čović kazavši da je cilj posjeta obilazak projekata u BiH koje pomaže Vlada Republike Hrvatske. Istaknuo je da je posjet bio davno dogovoren i zahvalio na pruženoj ruci Hrvatske za gašenje požara u Blidinju u Hercegovini.

Plenković je kazao da su u BiH došli kao prijatelji te zemlje, ali i kao predstavnici Vlade koja vodi brigu o Hrvatima u BiH. Kazao je da su dvije zemlje, Hrvatska i BiH, izrazito vezane. Također je naveo da se Hrvatska u EU zalaže da BiH dobije status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Kazao je da mu je žao da u ranijim razgovorima i pregovorima nije došlo do dogovora oko ograničenih izmjena izbornog zakona u BiH.

'Nisu uspjeli ni pregovori koje su podržavali Europska unija i SAD', podsjetio je Plenković. Kazao je da vidi da su dosta razotkrivajuće reakcije, posebno bošnjačkih stranaka, na najave visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH Christiana Schmidta. Plenković smatra da je Schmidtov prijedlog dobar i uravnotežen.

  • +13
Andrej Plenković i Dragan Čović u Mostaru Izvor: Pixsell / Autor: Denis Kapetanović

'Hrvatskoj je u interesu stabilna i demokratska BiH u kojoj će Hrvati, premda najmalobrojniji konstitutivan narod, biti ravnopravni', naveo je premijer. Hrvatski premijer vjeruje da će otvaranje Pelješkog mosta u Hrvatskoj pridonijeti jačanju veza između Hrvatske i BiH.

'Ponosni smo, ali želimo još užu suradnju s BiH. Zato ćemo danas obići još niz gradova u kojima je hrvatska Vlada podupirala brojne projekte. Samo ove godine investirali smo preko 500 milijuna kuna. Financirali smo, financiramo i sufinancirat ćemo bolnicu u Mostaru, dovršetak HNK u Mostaru jer simbolizira identitet i Sveučilište u Mostaru', kazao je Plenković. Na novinarski upit da komentira čak i prijetnje nasiljem na najave promjene izbornog zakona, Čović je kazao kako je uvjeren da će Schmidtove odluke pridonijeti boljoj atmosferi u BiH i implementaciji izbornih rezultata nakon izbora najesen.

Izvor: Pixsell / Autor: Denis Kapetanović

'Ovo je minimalan pokušaj otklanjanja pogrešaka na račun hrvatskog naroda u BiH', kazao je Čović. O odnosima Bošnjaka i Hrvata, ali i prigovoru predsjednika Milanovića da Plenkovićev posjet ništa ne znači, Čović je rekao da ne zaslužuje ovakve komentare i izljeve nezadovoljstva.

'S visokim predstavnikom dogovorene su osnovne stvari. Mislim da time političko Sarajevo razotkriva neke stvari da nas se izbaci kao najmalobrojniji narod iz Federacije. Nadam se da to neće naštetiti nama u BiH. Moramo poslati poruku da želimo graditi dobre odnose s Bošnjacima, to je šansa za BiH. Želimo vratiti dobre odnose hrvatskog i bošnjačkog naroda', poručio je. Plenković je rekao da je Schmidt i nedavno koristio bonske ovlasti pa tada ništa nije bilo sporno i nije se u pitanje dovodio pravni temelj. Hrvatski premijer smatra da taj pravni temelj nije sporan.

Izvor: Pixsell / Autor: Denis Kapetanović

'Reakcije su pretjerane, treba spustiti loptu, izbori se moraju provesti na najbolji mogući način, a da okvir za provedbu rezultata bude najbolji mogući i da bude takav da omogući dobivanje statusa kandidata za članstvo u EU', kazao je Plenković. Istaknuo je da Hrvatska želi 'BiH uzeti pod ruku' i dovesti je u Europsku uniju. Plenković je kazao da je povjerenje između Hrvata i Bošnjaka preduvjet kvalitetnog funkcioniranja Federacije BiH, kao i cijele Bosne i Hercegovine. Naveo je da Hrvatska kontinuirano razgovara o temi Bosne i Hercegovine na međunarodnoj razini.

'Ovo nije cjeloviti paket, nego tek minimum minimuma da zemlja dobro funkcionira', kazao je Plenković, dodavši da su odluke koje se namjeravaju donijeti dobre za sve, a visoki predstavnik radi na paketu koji je dobar za sve. Ne vidi zbog čega su nastale ovakve reakcije, a posebno ne vidi razloga za nasilje i demonstracije. Osvrnuo se i na predsjednika Zorana Milanovića i zapitao: 'Ako je ovo PR, što su njegove aktivnosti? Njegove aktivnosti su štetne.'

'Kakva je korist od njegovog vrijeđanja visokog predstavnika? Samo čini štetu i to je dobro i da Hrvati u BiH shvate', kazao je Plenković.