sjednica vlade

[FOTO] Plenković: Prije tri mjeseca svi su tražili zatvaranje, sad bi svi otvaranje. E, pa ne može!

04.02.2021 u 11:26

Bionic
Reading

Osim aktualnog stanja vezanog uz potres i koronavirus, jedna od točaka sjednice Vlade je i dovršetak izgradnje autoceste A11 Zagreb - Sisak, dionice Lekenik - Sisak. Uvodno se na sjednici obratio premijer Andrej Plenković

Plenković se uvodno osvrnuo na rad na potresom pogođenim područjima te zahvalio potpredsjednicima Vlade Tomi Medvedu i Borisu Miloševiću.

'Jutros su ministrica Tramišak i ministar Ćorić održali sastanak radne skupine koju smo osnovali, i predstavljen je hodogram aktivnosti kako preedstaviti program gospodarske revitalizacije', kazao je Plenković.

Komentirao je i epidemiju.'Vidite svi i današnji podaci govore da brojevi novozaraženih padaju. Mi smo na 5. mjestu po tjednom broju zaraženih, smanjuje se broj preminulih koji je znantno manji nego prije mjesec dana. Važno je nastavimo kako sad imamo', rekao je.

Spomenuo je da mnoge zemlje pooštravaju mjere. 'Mi smo došli u poziciju da možemo postupno ići u popuštanje mjera. Uz veliki oprez vodimo računa da sve što činimo u borbi bude i postupno i balansirano i da zaštiti zdravlje. Vlada nema luksuz biti isključivo u cipelama epidemiologa ili cipelama gospodarstva. Drugi to mogu. Mi moramo voditi računa o cjelini aktivnosti. U demokraciji je sasvim noramalno da postoje prosvjedi i protesti koji ne moraju biti na tragu onoga što radi Vlada. Mi s tim nemamo problem. ali moramo na stol staviti činjenice i argumente. U brojnim zemljama su trgovine zatvorene, ne radi prijevoz, uvedn je policijski sat. Mi smo rekli da neće biti potpunog zatvaranja. Prije tri mjeseca neki su zahtjevali potpuno zatvaranje, a sada mahom ti isti akteri traže potpuno otvaranje svega. Ne može, to tako ne ide', rekao je Plenković.

Pobrojao je sve gospodarske mjere koje je Vlada donijela. 'Željeli bi da prođemo kroz ovih par mjeseci zime, i da onda tijekom proljeća kroz procijepljivanje omogućimo normalizaciju gospodarstva i turističke sezone.', dodao je.

'Apeliram na sve da još malo izdrižmo i da onda zajedno krenemo u normalizaciju života. Apeliram na razum i strpljenje', rekao je Plenković.

  • +9
Sjednica Vlade RH Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Spomenuo je i incident na granici BiH i Hrvatske, dodavši kako je razgovarao s predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem. Kazao je da se radilo o privatnom posjetu talijanskih europarlamentaraca. 'Imali su namjeru ilegalno preći granicu', kazao je Plenković.

'Ako mogu razumijeti njihov pokušaj, ne mogu razumijeti podršku takvoj aktivnosti od strane SDP-a. To je nezapamćeno. To je sramotno ponašanje glavne hrvatske opozicijske stranke', kazao je Plenković.

Profesor Bruno Tomljenović s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta iznio je podatke o riziku od nastalih vrtača, odnosno rupa koje su se pojavile nakon potresa.

'Na početku su se pojavljivale blizu kuća, a kasnije i u polju. One nastaju vrlo brzo i naglo, kroz nekoliko sekundi. Pričali smo sa stanovnicima i rekli su kako dan prije pojave rupa nisu primijetili nikakva uleknuća tla', kazao je prof. Tomljenović.

'Cijelo poplavno područje rijeke Sunje je puno tih pojava. Najveća je preko 30 metara u promjeru, a dubine 12,5 metara', kazao je.

Kazao je da ih je na početku bilo sedam, a sada ih je više od 80. Poručio da se može očekivati da će i dalje nastajati. 'Ne možemo predvidjeti lokacije gdje će nastati. Urušne vrtače predstavljaju veliku opasnost za stanovnike tog područja', rekao je Tomljenović.

Ministar zdravstva Vili Beroš govorio je o situaciji s koronavirusom. 'U mjesec dana bilježimo pad aktivnih slučajeva od 46 posto. Pred nama su novi izazovi, nove varijante virusa i distribucija cjepiva. Apsolutni je prioritet pridržavanje mjera', rekao je Beroš.