'POVIJESNI DAN'

[FOTO/VIDEO] Plenković: 'Ovo je velika godina, od Pelješkog mosta do uvođenja eura, a sada i Schengena'

08.12.2022 u 18:28

Bionic
Reading

U Banskim dvorima održan je sastanak vladajuće koalicije, nakon kojeg se medijima obratio premijer Andrej Plenković te prokomentirao ulazak Hrvatske u Schengen 1. siječnja 2023. Bugarska i Rumunjska nisu primljene

Plenković je zahvalio članicama Schengena na jednoglasnoj podršci Hrvatskoj, a ministrima, Vladi, policiji i svim dionicima za doprinos u cijelom procesu. Rekao je da su u proteklih šest godina predano radili na svim reformama i ispunili 281 preporuku u osam područja.

'Ovo je velika godina isporuke: Pelješki most, europodručje, uvođenje eura i sada Schengen. Ne pamtim da je bilo koja zemlja istog dana ušla i u Schengen i u eurozonu', rekao je premijer.

Slovenija je u četvrtak podržala ulazak Hrvatske u Schengen i priložila izjavu za zapisnik po kojoj je arbitražom konačno određena međusobna granica. Hrvatska odmah odgovorila svojom izjavom da se granica tek treba odrediti. Plenković je rekao da su spremni razgovarati sa Slovenijom 'o razgraničenju u duhu dobrosusjedstva', te pritom zahvalio Sloveniji na potpori.

Istaknuo je da i 'nijedna država članica nije imala rezerve prema Hrvatskoj', te da je upravo Hrvatska 'prva koja je napravila nezavisni mehanizam za provjeravanje i gledanje kontrola na granici'. Plenković je rekao i da to što Bugarska i Rumunjska nisu ispunile kriterije govori o tome koliko je cijeli proces težak. 'Odradili smo sve na vrijeme, diskretno i sustavno. i eurozona i Schengen opipljivi su za hrvatske građane. Hrvatska ulazi na temelju svojih postignuća, svojih napora, ali podupire ulazak Rumunjske i Bugarske', poručio je premijer, prenosi N1.

Izjava za medije Andreja Plenkovića o ulasku Hrvatske u Schengen nakon sastanka parlamentarne većine u Vladi RH. Izvor: Cropix / Autor: Nera Šimić / CROPIX

Osvrnuo se i na pad MiG-a, rekao da se oba pilota osjećaju bolje, no da nema novih informacija što se tiče istrage. Upitan je i je li na sastanku u Banskim dvorima bila riječ i o porezu na ekstraprofit te postoji li podrška, na što je premijer odgovorio da je 'podrška jasna'.

Komentirao je i glasanje o obuci ukrajinskih vojnika. 'Mislim da bi se trebali bojati oni koji ne budu za sudjelovanje Hrvatske u misije EU-a, to će biti njihov pečat', ustvrdio je.

  • +29
Andrej Plenković Izvor: Cropix / Autor: Nera Simic

Poruke sa Zurovcem

Osvrnuo se i na izjave zastupnika Darija Zurovca 'kako je bilo poziva i određenih pritisaka, kao i prijetnji institucijama i inspekcijama'.

'Netko na Zurovca radio pritisak? Ako je to tako, onda ja ima veliki komunikacijski upit u to što on percipira kao pritisak. Zurovac je meni poslao poruku prije par dana, kaže on ovako, malo je indiskretno, ali moram ovako da otklonimo, on će mi oprostiti, citiram: ‘Poštovanje, volio bih da popijemo kavu i porazgovaramo oko obuke vojnika, mogu se prilagoditi oko termina i doći do Vlade s obzirom da siugurtno imate više obveza’. Ja kažem da sam na putu i da mogu najranije danas, u četvrtak, ali da sam zadužio Bačića da porazgovara sa svim klubovima. Dakle, niti sam ja niti je Branko radio pritisak', rekao je Plenković, prenosi N1.

Naglasio je da oni vode konzistentnu politiku. 'Politička odgovornost za nedonošenje odluke neće biti na onom tko je glasao za, nego za onog tko nije glasao za. I oni će s tim živjeti 150 godina. Mi ne tražimo 101 glas, mi garantiramo za 77 glasova', ustvrdio je premijer te dodao da 'kompliciraju samo oni koji ne bi podržali Ukrajinu'. 'Za koga su oni, ne znam', rekao je Plenković.

'Ovo je godina isporuke, sve ide dobro, još Brazil sutra', našalio se premijer.