sjednica vlade

Plenković o turizmu: Nakon eura i Schengena, ovo će biti najjača sezona

21.06.2023 u 13:23

Bionic
Reading

Nakon jučerašnje posebne zajedničke sjednice Vlade RH i Vijeća ministara BiH, u NSK-u je održana redovna sjednica Vlade, na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

Plenković se na početku osvrnuo na sjednicu Vlade s Vijećem ministara BiH. 'Prošla je jako dobro, zahvaljujem im na dolasku i na raspravljenim točkama. Potvrda je to snažne podrške Hrvatske BiH na njenom putu prema EU i reformskim procesima', kazao je Plenković.

'Želimo da ovaj sastanak bude poticaj svim resorima za rješavanje otvorenih pitanja', dodao je.

'Kompletirali smo vanjskopolitičke aktivnosti posjetom predsjednice Europskog parlamenta Roberte Metsole', rekao je premijer.

'Danas je održana sjednica Vijeća za održivi razvoj te smo prihvatili pregled ostvarivanja ciljeva UN-a. Po indeksu koji prati provedbu ciljeva, Hrvatska je od 166 zemalja na 12. mjestu. To je ohrabrujući podatak. Napredovali smo za 11 mjesta', kazao je Plenković.

'Imamo jako dobre podatke o turističkoj sezoni. Do jučer se bilježi 5,6 milijuna dolazaka, 20,4 milijuna noćenja, što je za 17, odnosno 11 posto više nego lani. A pritom je promet veći za šest posto nego rekordne 2019. Obistinjuje se ono što smo rekli, da će nakon eura i Schengena ovo biti najjača sezona i što se tiče dolazaka i noćenja i po prihodima', dodao je, istaknuvši da se bilježi povećan promet i u zračnim lukama i na cestama.

'To je jako dobro i za ukupni gospodarski rast RH', dodao je.

Sjednica Vlade Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

'Spomenuo bih i podatke koje je DZS objavio danas - 1,7 posto više je zaposlenih nego mjesec ranije. Imamo 1,664 milijuna osiguranika. Stopa registrirane nezaposlenosti u svibnju je 5,6 posto. To je najniža stopa nezaposlenosti od 1989. godine', rekao je Plenković.

'Vlada je donijela u ponedjeljak i uredbu o utvrđivanju cijena naftnih derivata. Tu smo i dalje u situaciji da plaćamo dizel i plavi dizel i benzin manje nego što bismo da Vlada nije reagirala', kazao je.

  • +7
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Najavio je i posjet Subotici u petak. 'Idemo na otvorenje Hrvatskog doma te ćemo zajedno otvoriti kuću koju je financirala Vlada. Poslat ćemo poruku ohrabrenja hrvatskoj manjini u Srbiji. Planiran je i susret s premijerkom Anom Brnabić', kazao je Plenković.

Vlada je, između ostalog, na sjednici odobrila uplovljavanje američkog ratnog nuklearnog broda USS 'Gerald R. Ford' (CVN 78) u unutarnje morske vode Republike Hrvatske i boravak u luci Split u lipnju 2023.