posjet divuljama

[FOTO] Plenković o novinama u programu HDZ-a: 'HDZ drži obitelj temeljnom vrijednosti, a poštujemo i druge oblike obiteljskog života'

10.06.2022 u 11:38

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je Državnu vatrogasnu intervencijsku postrojbu u Divuljama u prigodi održavanja vježbe Sigurnost 22. Nakon toga obratio se medijima

'Ova vježba pokazuje koliko je funkcionalan sigurnosni sustav i koliko se aktivno pripremamo za protupožarnu sezonu', poručio je Plenković.

Kazao je da su prethodnih godina uložena ogromna sredstva u vatrogastvo. 'Danas smo na razini da reagiramo jedinstveno, brzo i učinkovito, a imamo snage i da, kada zatreba, pomognemo drugim zemljama', poručio je, dodavši da ćemo susjednim zemljama pomagati i dalje.

Odgovarao je i na novinarska pitanja, pa i ona o novinama u programu HDZ-a, odnosno rečenici koja glasi: 'HDZ poštuje sve zajednice obiteljskog života koje se temelje na međusobnoj ljubavi i brizi te načelima solidarnosti i društvene odgovornosti.'

'Na Općem saboru usvajamo program, izmjene Statuta, biramo članove Predsjedništva. Definirali smo program koji sadrži bitne elemente i za stranku i za Hrvatsku u četvrtom desetljeću samostalnosti. U njemu su utkane sve naše temeljne vrijednosti, i državotvornost, i domoljublje, i narodnjaštvo, sve što nas okuplja i zbog čega je HDZ među rijetkim strankama u Europi koja je održala ne samo povjerenje građana, nego mogućnost da već više od tri desetljeća rješava probleme građana', pojasnio je Plenković.

'Okolnosti su bile takve da smo više puta morali djelovati intervencionistički kako bismo pomogli i građanima i poduzetnicima, a sjetite se svega što smo poduzimali u vrijeme krize zbog covida-19', nastavio je.

'Nadograđujemo naše politike, a to se odnosi i na toleranciju u društvu. HDZ drži obitelj temeljnom vrijednosti, a poštujemo i druge oblike obiteljskog života. To znači da je HDZ stranka desnog centra, moderna, uključiva, ali ima i poruku za one koji su u drugim situacijama. To su vrijednosti koje imaju sve stranke naše političke obitelji', pojasnio je Plenković.

Upitan za izbore u Splitu, Plenković je rekao da je kandidat HDZ-a Zoran Đogaš sjajan kandidat i da se stavio na raspolaganje građanima Splita za preuzimanje odgovornosti za grad. 'Moramo se prisjetiti, ovo je bizarna situacija da gradonačelnik i njegova ekipa sruše sami sebe. To je poruka da se rugate onima koji su vam dali povjerenje prije godinu dana. Zoran Đogaš je ozbiljan čovjek za ozbiljnu dužnost u drugom najvećem gradu Hrvatske', rekao je Plenković.

  • +7
Andrej Plenković u Divuljama Izvor: Cropix / Autor: Josko Ponos

Plenković je novinarima rekao tko će sve doći na Opći sabor HDZ-a, od predsjednika EPP-a Manfreda Webera do izaslanika hrvatskih manjina iz zemalja regije.

Na pitanje je li pozvan Tomislav Karamarko, Plenković je rekao da jest. 'On je bivši predsjednik stranke, nije izbačen, bio je pozvan i zadnji put, ne vidim tu ništa problematično. Bio je i na obljetnici smrti Franje Tuđmana. Ne znam što je tu sporno', kazao je.

Komentirao je i turističku sezonu, kazavši da su procjene sjajne. Dodao je da je ministrica turizma izvijestila Vladu da su dolasci već sada 100 posto bolji nego što su bili lani, a da smo na 91 posto rekordne turističke sezone 2019. godine. 'Sve pokazuje da će sve biti dobro i mislim da ćemo biti blizu rekordne 2019. godine, a bolji od 2021.', kazao je Plenković.

'Ako netko poduzima mjere za građane, onda smo to mi. Teško mi je više i nabrojiti što smo učinili. Jučer ste vidjeli ovaj ogroman iskorak po pitanju obiteljskih mirovina. Prvi put u povijesti napravili smo situaciju da netko može primati dvije mirovine', rekao je Plenković upitan o mjerama zbog dizanja kamata.

Upitan što je s roditeljima djece s poteškoćama u razvoju, kojih u Hrvatskoj ima manje od 6.000, i koji već godinama traže povećanje naknade za roditelje koji su na produljenom dopustu zbog poteškoća u razvoju djeteta, Plenković je rekao da će riješiti taj problem. 'Ja sam danas razgovarao s državnom tajnicom središnjeg državnog ureda za demografiju, obitelj i mlade i dogovorio da već u ponedjeljak primimo predstavnike roditelja. Mi smo učinili ogromne iskorake u povećanju rodiljnih naknada i onih koje dajemo osobama s invaliditetom. A što se tiče potpora roditeljima djece s invaliditetom, mislim da možemo naći rješenje. Volio bih da su došli prvo meni, nego što su išli bilo gdje drugo', rekao je Plenković.

Razgovarao je i s bivšom ministricom Nadom Murganić i dogovoreno je da će se ići u prilog zahtjevima roditelja. 'Riječ je oko 5.100 djece, prema tome, ja ću kao premijer osigurati da se ta sredstva u proračunu za iduću godinu nađu. Moj im je savjet – doći predsjedniku Vlade i riješiti problem', rekao je Plenković.