sjednica vlade

[FOTO] Plenković o srbijanskoj optužnici protiv pilota: To nije politika suradnje, to je provokacija!

09.06.2022 u 15:30

Bionic
Reading

Pomoć za područja stradala u nevremenu i tuči te konačni prijedlog Zakona o Vladi kojime se ukida imunitet ministrima ako se radi o kaznenom postupku koji se vodi po službenoj dužnosti, glavne su teme sjednice Vlade na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

Plenković se ponovno ispričao zbog kašnjenja sjednice od kojih pola sata jer je dio ministara u Luksemburgu, a neki po događajima u Hrvatskoj.

'Zakon kojim je Srbija uspostavila univerzalnu kvazinadležnost za nas je apsolutno neprihvatljiv. To govorimo godinama i sve zamolnice koje će temeljem tog zakona doći mi ćemo odbiti. Pitanje suradnje u pogledu sukoba nadležnosti uvršteno u kontekst pregovora između Srbije i EU i Hrvatska inzistira na ispunjavanju ovog mjerila', kazao je Plenković na početku sjednice vezano uz optužnice protiv hrvatskih pilota.

'Podsjećam da je 2018. uspostavljeno Povjerenstvo za rješenje nadežnosti procesuiranja ratnih zločina. Imali su tri sastanka i unatoč inicijativama Hrvatske za nastavkom rada, došlo je do toga da Srbija nije pokazala interes za ovu temu', rekao je.

'Mi imamo na raspolaganju mehanizme kojima ćemo zaštiti hrvatske pilote kao što smo lani zaštitili hrvatske generale zbog akcije Bljesak. Procesuiranje ratnih zločina, ali ne u dnevnopolitičke svrhe, ne temeljem ovakvog zakona i ne od strane onih koji odbijaju svaki oblik suradnje po ovoj temi. To je poruka Srbiji koja se još nije suočila sa svojom odgovornošću u vezi ratova na području bivše Jugoslavije. Ovo nije politika suradnje i rješavanja problema već provokacija', rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na slučaj Marinka Čavare. 'Mi smo izrazili i neslaganje i stav da je riječ o pogrešnoj odluci SAD-a i poruci prema legitimnom pripadniku hrvatskog naroda. Dovodi se u pitanje odluka Ministarstva financija budući da on nema ni imovine ni ništa u SAD-u. Ne znam koji je cilj ovakve sankcije', rekao je premijer, dodavši da je jučer razgovarao s Čavarom i dao mu podršku.

'SAD jesu naš partner, međutim postoje situacije u kojima imamo različite stavove i to smo jasno prenijeli američkoj strani', kazao je.

  • +2
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Komentirao je i odluku Vlade oko cijene goriva. 'Smanjili smo trošarine na benzin za 40 lipa po litri, smanjili smo trošarine za dizel za dodatnih 20 lipa. Time smo uštedili građanima za benzin oko 114 kuna, a za dizel 136 kuna. U drugoj uredbi smanjili smo limit za marže. I dalje ćemo pratiti cijelu situaciju koja je posljedica agresije Rusije na Ukrajinu', poručio je Plenković.

Podsjetio da su jutros predstavili izmjene vezane uz mirovinski sustav. 'Sve je to dio programa Vlade gdje smo naglasak stavili na održivost mirovinskog sustava. Ujedno ćemo ovim zakonom podići i najniže mirovine', kazao je Plenković.

Za štetu od tuče županijama 54 milijuna kuna

Vlada je, između ostalog, na sjednici donijela odluku o pomoći za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodne nepogode tuča na područjima Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.

'Predloženom odlukom osigurat će se dodjela pomoći u sveukupnom iznosu od 54 milijun kuna', rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, dodavši da će sredstva biti raspodjeljena proporcionalno šteti koje su pojedine županije doživjele.