sjednica vlade

Plenković o izvanrednoj sjednici Sabora: Milanović politikantski stao uz oporbu

20.07.2023 u 12:30

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković na početku današnje sjednice Vlade poručio je da je nevrijeme jučer pogodilo čak 14 županija. Ozlijeđeno je više od 60 ljudi, smrtno su stradale četiri osobe. 'Izražavamo žaljenje i sućut njihovim obiteljima', poručio je Plenković, zaželjevši svim ozlijeđenima brz oporavak

Rekao je da se čuo s gradonačelnikom Zagreba Tomislavom Tomaševićem i drugim lokalnih čelnicima te najavio da će Vlada pomoći u saniranju šteta. Prema podacima, oštećeno je više od 2000 objekata, stambenih i gospodarskih, veći broj vozila, a štete se i dalje utvrđuju. Angažirano je preko 5000 vatrogasaca koji su sudjelovali u 1700 intervencija, dignuta je i vojska koja je na raspolaganju za saniranje šteta.

'Ovo je bila jedna od najjačih grmljavinskih oluja u Zagrebu. Palo je 20-35 litara po kvadratnom metru u svega 10 minuta. Udari vjetra bili su olujni, na granici orkanskih', kazao je Plenković, dodajući da je i ovo znak sve bržih i sve razornijih klimatskih promjena koje pogađaju cijeli svijet.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

'Klimatske promjene ubrzavaju i više i brže nego što smo možda očekivali. Potrebno je da kao društvo postanemo svjesniji naše ukupne odgovornosti', kazao je, rekavši da će nastaviti pripreme za takve ekstremne događaje u budućnosti u puno kraćim vremenskim intervalima nego nekoć.

  • +55
Posljedice nevremena u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Za afričku svinjsku kugu, kao drugi veliki problem, rekao je da se poduzimaju sve mjere da se ona ograniči i suzbije, posebno u Slavoniji, gdje je koncentrirano gotovo 70 posto hrvatskog svinjogojstva. 'Premda bolest nije opasna za ljude, opasna je za svinje. Smrtnost je iznimno visoka', kazao je Plenković, dodajući da su aktivirani punktovi za nadzor prometa i da Vlada priprema novčane naknade za oštećene posjednike.

Osvrnuo se i na 'izrazito dobar i sadržajan posjet' slovenskog premijera Roberta Goloba Zagrebu, ali i na štrajk u pravosuđu, najavljujući da će predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića 'pozvati na daljnje razgovore' o toj temi. Plenković kaže da će se rješenje tog problema naći između Vlade i sindikata, a ne na izvanrednoj sjednici Sabora.

  • +14
Zagreb: Štrajk pravosudnih službenika na Općinskom građanskom sudu Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Po pitanju plinske afere, ishvalio je Vladu zato što je omogućila priuštivu cijenu plina i tog energenta nikada nije nedostajalo. 'Priču s viškovima plina raščistit će Vlada u okviru svojih nadležnosti', kazao je, dodajući da je predsjednik Milanović politikantskim pristupom zauzeo isključivo stranu oporbenih stranaka i djelovao na temelju njihovog političkog pritiska.

'Dobronić sugerira da bi se zaposlenici u pravosuđu trebali izdvojiti iz šireg sustava i dobiti poseban okvir definiranja njihovih plaća. Nikada niti jedan propis nije išao u smjeru da se oni izdvoje iz sustava državnih i javnih službi', kazao je Plenković, dodajući da ta nova inicijativa koncepcijski odudara od onog što Vlada radi povećavajući plaće svima.

  • +11
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Na dnevnom je redu današnje sjednice Vlade zaključak u vezi s mjerom potpore sektoru svinjogojstva zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave afričke svinjske kuge u zonama ograničenja te odluka o izvanrednoj nabavi opreme i sredstava potrebnih za provođenje mjera suzbijanja pojave afričke svinjske kuge.

Vlada će usvojiti i zaključak u vezi nadoknade za odstrel divljih svinja i oslobađanje od obveze plaćanja dijela godišnje naknade za pravo lova te zaključak o zaduženju Ministarstva poljoprivrede za provedbu mjera potpore ublažavanja i uklanjanja posljedica prirodnih nepogoda, a donijet će i Program potpore poljoprivrednim proizvođačima za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda nastalih u ovoj godini.