presica

[VIDEO/FOTO] Plenković o Milanovićevoj izjavi da je poskupljenje zrakoplova 'skandal': Čekao je da Macron odleti. Umjesto riječi 'skandal', možete koristiti - čestitam, bravo!

26.11.2021 u 13:20

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na konferenciji za medije u petak komentirao je rast BDP-a od 15,8 posto u trećem kvartalu prema izvještaju Državnog zavoda za statistiku. 'Imamo rast od 10,7 posto u prvih 10 mjeseci ove godine', poručio je premijer. Uz premijera su nazočni bili ministri Zdravko Marić, Tomislav Ćorić, Josip Aladrović i Darko Horvat

Plenković je kazao da je ovo najveći rast otkada imamo Hrvatsku. Ovakav rast BDP-a pokazuje zaista brz, snažan, izrazito kvalitetan i sveobuhvatan oporavak hrvatskog gospodarstva, rekao je Plenković.

'Taj rast znači da je ovo daleko najbrža stopa rasta BDP-a u trećem kvartalu među 21. članicom EU-a, za koje zasad znamo detalje', rekao je Plenković.

Sve ćemo učiniti, kazao je, da rast na kraju godine bude barem devet posto.

'Doprinos ovom rastu očekivano je dao izvoz roba i usluga, a to se najviše odnosi na turističku sezonu. Kad sve zbrojimo, možemo reći da se ekonomija munjevito oporavila. Bit ćemo sigurno među prve tri članice EU-a po rastu BDP-a u 2021. godini', kazao je Plenković. Samo Rumunjska ima veći rast od Hrvatske.

Istaknuo je da je to zajednički napor Vlade, poduzetnika i građana.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Ako se ovako nastavi, i četvrti kvartal će biti razlog da se vidimo ponovno za koji mjesec i da u cijelosti ocijenimo uspjeh', kazao je premijer.

DZS je danas objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 15,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. To je drugi najveći skok gospodarstva, nakon rekordnog rasta od 16,5 posto u prethodnom kvartalu, što pokazuje da je gospodarstvo čvrsto na putu oporavka od koronakrize, tijekom koje je BDP pao četiri tromjesečja zaredom.

  • +17
Andrej Plenković Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Plenković je odgovarajući na pitanje o inicijativi oporbe za smjenom glavne državne odvjetnice kazao je da će ta inicijativa biti odbijena.

Također je kazao da vjeruje da će odgovorni provjeriti objede Zdravka Mamića da je podmitio 50 sudaca.

'To svakako nije normalno', kazao je premijer.

Odgovarajući na opću primjedbu da smo mogli dati novac za nešto drugo važnije, a ne na borbene avione, premijer je kazao: 'Dajemo.'

Plenkovića su pitali i za komentar oporbe koja je kritizirala rast cijene Rafalea za više od 100 milijuna eura. Predsjednik Zoran Milanović čak je kazao da se radi o skandalu. Plenković je lakonski odgovorio da je Milanović valjda čekao da Macron odleti.

'Umjesto riječi 'skandal' možete koristiti - 'čestitam, bravo!' poručio je Plenković.

Istaknuo je da je smiješno da sada, nakon sastanka, Milanović nešto grinta kada je bio o svemu obaviješten.

Objasnio je da se, što se tiče porasta cijene zrakoplova, to odnosi na činjenicu da država zapravo mora sama sebi platiti PDV.

'Hoćemo propasti, Zdravko? Nećemo', upitao je ministra financija, koji je stajao sa strane, premijer.

Na pitanja o ostavci Damira Vanđelića, ravnatelja Fonda za obnovu, nije želio odgovarati.