premijer o aktualnostima

[FOTO] Plenković: Sve se atribuira HDZ-u. Prije smo imali napade na osobe, a sad imamo na institucije u salama varijanti

18.01.2022 u 18:46

Bionic
Reading

U utorak se održala se zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Nakon sjednice izjavu je dao premijer Andrej Plenković

Prvo je komentirao obnovu stana njegova predstojnika ureda Zvonimira Frke Petešića.

“Nema nikakve obnove preko veze. U zgradi u kojoj su Državne nekretnine vlasnici, pokrenula se inicijativa i trebala je participirati tvrtka Državne nekretnine. Nema tu ničega, niti insinuacije da je tu nešto preko reda. Doveli smo se u fazu da se sve atribuira HDZ-u', kazao je premijer Andrej Plenković.

Ako pogledamo unazad zadnjih godinu dana, upozorio je, koje su sve institucije bile pod napadom kritika, to ne stane na jedan papir. Crveni križ, Civilna zaštita, HGK, HOK, HRT, Ustavni sud, Vrhovni sud, USKOK, vojska, Stožer... Ja ne znam... Puno toga je neopravdano, lako se to nađe", rekao je.

'Cilj je politički reći da ništa ne vrijedi i da treba zamiješati karte', dodao je premijer.

Komentirao je i ponašanje oporbe.

'Koja god tema bila, oporba će tražiti neki kut da napadne vlast. Sad će reći da je rast BDP-a iznad 10 posto slučajan - ili da je to nešto loše. Situacija s Hrvatskom narodnom bankom - vidi se da tu nema ništa što se tiče guvernera Vujčića. Bit će još feta salame. Sami će se pronaći oni koji destabiliziraju državu', dodao je.

Govorio je i poskupljenja energenata i goriva.

'Kroz zadnje dvije godine smo vodili računa o građanima. Do sad nismo imali udar na cijene plina i struje u kućanstvima. Donijet ćemo mjere koje će ublažiti udar na građane. Više alata je na stolu, vode se intenzivne konzultacije. Kad dođe trenutak paketa vidjet ćemo. Pratimo cijene na tržištu. Ako se nasluti da će cijene rasti, intervenirat ćemo. Postoje naznake da će se cijene smanjiti - tada je najbolje da tržište samo odredi cijene', poručio je Plenković.

  • +3
Andrej Plenković Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Oporba je jasno dala na znanje što misle o ministru Banožiću i Horvatu, a premijer se dotaknuo i tog dijela.

Što se tiče sastanka koalicije, analizirali smo sve aktualne teme. Ti sastanci drže koaliciju na broju, postoji potpora. Složili smo se da se proces obnove mora ubrzati. U prošlom mandatu imali smo napade na osobe, sad imamo napade na institucije u salama varijanti.

O povratku građana u Hrvatsku rekao je: “Vjerujemo da će se dio ljudi vratiti nakon što provedu neko vrijeme u EU. Nisu umrli, oni su naši državljani i ovo je program da ih privučemo i da se vrate. Nema problema, a da mi nismo rukama na njemu i da ga ne nastojimo riješiti.”

  • +8
Sjednica u HDZ-u Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

O povlačenju sredstava iz Fonda za obnovu rekao je: “Ništa ne izbjegavam. Cijela histerija nastala je nakon što je tehnička korespondencija s nekim od naših resora puštena nekom od vaših kolega. Radimo na ubrzanju trošenja sredstava iz EU Fonda solidarnosti i razgovaramo s Komisijom o specifičnim pokolnostima, prvog i drugog potresa. Kad sve bude spremno, detaljnije ćemo o tome govoriti.”