koronavirus

Kao i svakog ponedjeljka, i danas manje oboljelih od koronavirusa: Ukupno ih je 1973, ali zato imamo 45 preminulih

23.11.2020 u 06:40

Bionic
Reading

U Hrvatskoj su u ponedjeljak zabilježena 1973 nova slučaja zaraze koronavirusom, a preminulo je 45 osoba.

11:47 Na području Zagreba u protekla 24 sata detektirana su 343 nova slučaja zaraze koronavirusom, a policija je tijekom vikenda utvrdila dva slučaja kršenja odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite, izvijestio je u ponedjeljak zagrebački Stožer civilne zaštite.

Ukupan broj novooboljelih u Zagrebu je 343, a epidemiolozi su u posljednja 24 sata uspjeli kontaktirati i obraditi 414 novopozitivnih osoba.

Video: Robert Anic/PIXSELL

Utvrdili su da su 154 osobe negativne epidemiološke anamneze, 159 osoba su kontakti pozitivnih osoba, osam su štićenici i djelatnici ustanova socijalne skrbi i domova za starije, a ostali slučajevi povezani su s putovanjima iz inozemstva, kazao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč. Na području Zagreba trenutno su 3892 aktivna slučaja zaraze.

Voditelj službe prevencije u Policijskoj upravi zagrebačkoj Velimir Tišma izvijestio je kako je tijekom vikenda policija utvrdila dva slučaja kršenja odluka Nacionalnog stožera u ugostiteljskim objektima. Zagrebačka policija na svojim je stranicama objavila i snimku iz zagrebačkog noćnog kluba, za koji je utvrđeno da je radio nakon dozvoljenog radnog vremena, a u njemu je zatečeno 170 osoba, među kojima je jedna bila zaražena koronavirusom.

“Policijski službenici u suradnji s Državnim inspektoratom i Civilnom zaštitom provodili su tijekom vikenda koordinirane radnje u ugostiteljskim objektima. U nekim objektima zatekli smo vlasnike u prekršajima, odnosno u prekoračenju radnog vremena, ali i nizu nepridržavanja odluka Nacionalnog stožera”, kazao je Tišma.

11:45 U protekla 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 285 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a četiri su osobe preminule, priopćio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Varaždinska županija u tjedan dana broji 1671 novi slučaj, što je najviše do sada od početka epidemije, a broj novozaraženih unutar sedam dana na 100.000 stanovnika dostigao je vrijednost od gotovo 1000, što je i dalje najviša vrijednost među svim europskim regijama. >>>Cijeli članak<<<

11:42 U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 1742 testa potvrđeno 470 novih zaraza koronavirusom, a od posljedica Covida-19 umrlo je još 45 ljudi, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada. >>>Cijeli članak<<<

11:21 Na području Primorsko-goranske županije u ponedjeljak je 125 novozaraženih osoba koronavirusom, a 134 osobe su ozdravile, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite PGŽ. U Primorsko-goranskoj županiiji aktivnih slučajeva je 2133. Prema podatcima ravnateljstva Kliničkog bolničkog centra Rijeka, na bolničkom liječenju je 105 oboljelih od covida od kojih je 13 na respiratoru.

11:16 Stožer se obraća javnosti; Capak tvrdi: Slovenija i Austrija imaju veću incidenciju od Hrvatske. 'Tme smo na 24. mjestu zemalja EU. Po mortalitetu smo na 13. mjestu. Mortalitet raste u cijelom svijetu, pa tako i u Europi', kazao je Capak.

>>>Cijeli članak<<<

10:53 U posljednja 24 sata zabilježeno je 1973 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 19275.

Konferencija za medije Stožera civilne zaštite grada Zagreba Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Među njima je 2060 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 235 pacijenata. Preminulo je 45 osoba. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 105.691 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 1398 preminulo, ukupno se oporavilo 85.018 osoba od toga 2638 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 40.083 osoba.

10:49 S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 122 su novooboljele osobe od COVID-19 te je jedna osoba preminula. 87 oboljelih osoba su korisnici Doma za odrasle osobe Bistričak iz Otočca, 18 oboljelih osoba je s područja Senja, 9 s područja Gospića, 3 oboljele osobe iz Brinja, 2 iz Otočca, po jedna oboljela osoba s područja Novalje, Plitvičkih Jezera i Perušića. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

U OB Gospić preminula jedna osoba starije životne dobi (81 godina). Preminula osoba je bila korisnica Doma za starije i nemoćne osobe Ličko-senjske županije.

10:45 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata evidentirano je 18 slučajeva osoba pozitivnih na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, temeljem brzih testova obavljenih u Županijskoj bolnici Čakovec. U proteklih 24 sata oporavila se 101 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1 253. Jutros je u mikrobiološkom laboratoriju uzeto novih 308 uzoraka. U Županijskoj bolnici Čakovec, u ovom trenutku, hospitalizirano je 89 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19, od toga je njih 5 hospitalizirano unutar 24 sata, dok su otpuštena 3 pacijenta. Na respiratoru se nalazi 13 covid pozitivnih pacijenata. U proteklih 24 sata nije evidentirana preminula COVID-19 pozitivna osoba.

10:36 U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije sedam osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije; četiri osobe s područja Šibenika, dvije osobe s područja Knina te jedna osoba s područja Skradina. 34 osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice, nitko nije na respiratoru. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. U posljednja 24 sata uzorkovano je 28 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

10:29 Ključan segment u nastojanju Pfizera, Moderne i drugih farmaceutskih kompanija da stvore cjepivo protiv koronavirusa pronalaženje je tisuća dobrovoljaca koji su voljni sudjelovati u kliničkim ispitivanjima. AFP- ova dopisnica u Miamiju, Leia Macor, sudjelovala je u istraživanju američke Moderne, koja je nedavno objavila da je njezino eksperimentalno cjepivo uspješno 95 posto

Zašto je Macor, koja pati od astme, odlučila biti jedna od 30.000 Moderninih dobrovoljaca? Prijavila se samo nekoliko tjedana nakon što joj je od koronavirusa umro otac. Ovo je njezina priča. >>>Cijeli članak<<<

10:16 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije u odnosu na podatke od jučer oboljelo je 278 osoba (gradovi – 6 Samobor, 8 Sveta Nedelja, 11 Zaprešić, 7 Jastrebarsko, 71 Velika Gorica, 11 Ivanić-Grad, 41 Dugo Selo, 18 Vrbovec, 31 Sveti Ivan Zelina, općine – 10 Brdovec, 5 Bistra, 2 Jakovlje, 2 Pušća, 2 Stupnik, 5 Pisarovina, 1 Krašić, 2 Orle, 1 Kravarsko, 2 Pokupsko, 3 Kloštar Ivanić, 8 Križ, 4 Brckovljani, 14 Rugvica, 5 Dubrava, 1 Preseka, 5 Rakovec, 1 Gradec, 1 Bedenica).

Samoizolacija je propisana učenicima 8 razreda osnovnih škola.

10:14 U Brodsko-posavskoj županiji u protekla 24 sata zabilježeno je 157 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a tri su osobe umrle, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite. Troje umrlih su u dobi od 85, 70 i 69 godina, a svi su imali i niz drugih zdravstvenih teškoća.

Na bolničkom liječenju trenutno je 67 osoba oboljelih od Covida-19, od kojih devet pri liječenju treba potporu respiratora. Prema podacima županijskog Stožera civilne zaštite, inspektori civilne zaštite u protekli tjedan dana izvršili su 126 nadzora vezanih uz poštivanje epidemioloških mjera u gospodarskim subjektima. Kod 13 gospodarskih subjekata evidentirano je kršenje epidemioloških mjera: u trgovinama devet, u caffe barovima tri, te u uslužnim djelatnostima jedno kršenje mjera. Prekršiteljima se i dalje izriču samo upozorenja.

Od početka pandemije na području Brodsko-posavske županije umrle su ukupno 42 osobe koje su bile pozitivne na koronavirus.

10:12 Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla 24 sata zabilježeno je 26 novozaraženih osoba koronavirusom, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Među novooboljelima od Covid infekcije 15 osoba je iz Siska, četiri iz Popovače, po dvije osobe iz Petrinje i općine Lekenik, te po jednoj osobi s područja općina Sunja i Dvor te iz Novske.

10:08 Akademik Ivica Kostović (77), jedan od vodećih hrvatskih neuroznanstvenika i profesor Medicinskog fakulteta u Zagrebu, u intervjuu Večernjem listu otkriva da covid-19 utječe i na ljudski mozak, no znanstvenicima još nije jasno kako se koronavirus u mozgu širi.

"Gubitak okusa neurološki je znak, ali to mi nije jasno jer je dalek put od okusnih pupoljaka do mozga", govori Kostović i ističe da će trebati puno istraživanja da bi se utvrdilo kakve će posljedice na mozak ostaviti covid. >>>Cijeli članak<<<

10:07 Kratki vodič kako obaviti brzo testiranje na koronavirus u Zagrebu. >>>Cijeli članak<<<

  • +9
Na 12 lokacija u Zagrebu započelo testiranje na COVID-19 brzim testovima Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

9:57 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije izvijestio je o 28 novih slučajeva bolesti COVID-19. Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 593 slučajeva bolesti COVID-19, 75 osoba je ozdravilo, a na bolničkom liječenju nalazi se 63 osoba. U OB Koprivnica preminula je osoba starije životne dobi (1938.g) s pozitivitetom na koronavirus koja je u kliničkoj anamnezi imala i druge dijagnoze.

9:52 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su tri nova slučajeva zaraze koronavirusom. Radi se dvije osobe iz Dubrovnika i jednoj osobi koja nema prebivalište na području županije. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 49 osoba pozitivna na koronavirus. Sedam bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, jedan bolesnik je na respiratoru – neinvazivna ventilacija, a šest je na invanzivnoj ventilaciji. U posljednja 24 sata obrađeno je 35 uzoraka.

9:45 Na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 59 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

33 novozaražene osobe s područja su grada Bjelovara, po 4 novooboljele osobe s područja su grada Čazme i općine Velika Pisanica, po 3 novozaražene osobe s područja su gradova Garešnica, Daruvar i Grubišno Polje te općine Rovišće, po 2 novooboljele osobe s područja su općina Đulovac i Končanica, a po 1 novi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je na području općina Nova Rača i Velika Trnovitica. Na COVID odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno je na liječenju 31 pacijent od kojih je njih 4 na respiratoru.

9:43 Pulmolog Saša Srića je kazao u ponedjeljak da se uz dužno poštovanje naporima ministra Beroša ne može složiti da zdravstveni sustav nije ugrožen. 'On je u definitivno alarmantnoj, ako ne i u kritičnoj fazi', rekao je Srića, dodavši da je Ivana Đikića trebalo uključiti u Vladin Znanstveni savjet. >>>Cijeli članak<<<

Video: Goran Stanzl/PIXSELL

9:31 Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvorio je punkt za brza, antigenska testiranja u zagrebačkom Sigetu, pored Doma zdravlja. >>>Cijeli članak<<<

9:13 Tijekom protekla 24 sata potvrđene su 54 novozaražene osobe s područja Istarske županije. Za 34 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 10 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima s područja: Rijeka (5), Zagreb (1), Slovenija (2), Italija (2). U epidemiološkoj obradi nalazi se 10 osoba. Izliječeno je 55 osoba. Trenutno je 589 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalaze se 323 osoba.

8:46 Cjepivo koje je razvilo sveučilište Oxford učinkovito je kod 70 posto ljudi koji su razvili simptome covida, pokazalo je veliko istraživanje, javlja BBC. To je ujedno trijumf i razočaranje nakon što su cjepiva koja su razvili Pfizer i Moderna pokazali 95-postotnu učinkovitost. >>>Cijeli članak<<<

8:37 Na pitanje što ćemo uraditi ako bude trećeg vala epidemije, Jeleč kaže da nam je svejedno je li to drugi ili treći val "kada nam je teško zbrinjavati".

'Samo po sebi, ako je treći val, znači da smo suočeni s prilično ozbiljnom situacijom. Svi očekuju veliku pomoć od cjepiva, ali to nas ne treba tješiti. Trebamo biti svjesni trenutka i učiniti sve što se sada može da se stavi sve pod kontrolu', kazao je Jeleč. >>>Cijeli članak<<<

7:35 'Ako je rezultat negativan, ide se ili na PCR testiranje ili nakon dva dana opet na brzi antigenski test. Pozitivna osoba ide u sustav i tako se tretira', objasio je proceduru s brzim antigenskim testovima pročelnik Ureda za zdravstvo Grada Zagreba Vjekoslav Jeleč u emisiji U mreži Prvog.

Testiranje se može obaviti od radnim danom i subotom na 12 lokacija

- Dom zdravlja Trnje, Kruge 44 (9:00 do 12:00 sati)
- Dom zdravlja Brezovica, Brezovička cesta 102 (9:00 do 12:00 sati)
- Istočno parkiralište Velesajma (9:00 do 12:00 sati)
- Dom zdravlja Siget, Većeslava Holjevca 22 (11:00 do 14:00 sati)
- Dom zdravlja Dubrava, Grižanska 4, (11:00 do 14:00 sati)
- Dom zdravlja Sesvete, Ninska bb (9:00 do 12:00 sati)
- Maksimir - Agronomski fakultet, Fakultetsko dobro 6/1 (9:00 do 12:00 sati)
- Dom zdravlja Peščenica, Borovje, Zdeslava Turića 1, (9:00 do 12:00 sati)
- Dom zdravlja Črnomerec, Prilaz baruna Filipovića 11(9:00 do 12:00)
- Dom zdravlja Trešnjevka-sjever, Park stara Trešnjevka 3,(9:00 do 12:00)
- Dom zdravlja Stenjevec, Špansko, Matije Ilirika Vlačića 2, (9:00 do 12:00)
- Dom zdravlja Trešnjevka jug, Prečko 2, (9:00 do 12:00)

7:21 'Ubrzano smo protekla tri dana pripremali novu intenzivnu jedinicu sa 14 kreveta koju će od danas voditi tim zdravstvenih djelatnika iz KB-a Sveti duh, KB-a Merkur i Dječje bolnice u Klaićevoj. Također smo krenuli s pripremom preostalih 225 kreveta jer se broj pacijenata iz dana u dan značajno povećava. Nastavi li se taj trend, bojim se da bismo uskoro mogli aktivirati i šator ispred bolnice za nešto lakše pacijente. Naime, vrlo je jednostavno izračunati, ako idućih dana budemo primali dnevno 15 do 20 pacijenta, za dva tjedna popunit će se svi kreveti u zgradi bolnice', objašnjava prof. dr. Ivica Lukšić, v. d. ravnatelja KB-a Dubrava, donosi Jutarnji list.

  • +17
KB Dubrava Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

6:30 Početak besplatnih testiranja građana brzim antigenskim testovima na SARS-CoV-2 na 12 lokacija u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo i u suradnji s gradskim Domovima zdravlja. Početku testiranja u ambulanti Doma zdravlja Zagreb-Centar u Sigetu, nazočit će gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

6:27 U nedjelju je zabilježeno 3.308 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih u Hrvatskoj 19.985. Među njima je 2.031 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 223 pacijenata. >>> Cijeli tekst <<<

  • +2
Testiranje na koronavirus u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Josko Ponos / CROPIX

6:21 U nedjelju je zabilježeno 3.308 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih u Hrvatskoj 19.985. Među njima je 2.031 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 223 pacijenata. U protekla 24 sata oporavile su se 2.353 osobe, a testirano je njih 9.216.