nemirne rijeke

Igrališta plivaju, ljude evakuiraju, ali vodostaj pada: Je li najgore iza nas?

07.08.2023 u 08:39

Bionic
Reading

Iza stanovnika u Međimurju i Posavini u kojima je proglašeno izvanredno stanje besana je noć zbog visokih vodostaja Mure, Drave i Save.

13.26 Dunja Plačko Vršnak, meteorologinja DHMZ-a, za N1 komentirala je nagle promjene vremena s kojima se suočavamo u posljednje vrijeme. >> Cijeli članak <<

12.30 Fotoreporter agencije Pixsell zabilježio je prizore sa zagrebačkog jezera Jarun, čije pristupne ceste su poplavljene zbog obilnih kiša koje su prethodnih dana dovele do izlijevanja rijeke Save iz korita.

  • +17
Poplava na Jarunu Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/PIXSELL
Izvor: Pixsell / Autor: Boris Ščitar

12.20 Kod Osijeka Drava svaki sat raste centimetar do dva, a vrh vodenog vala se očekuje u srijedu.

'Mi smo u vikend naselju Karašica 2014. imali aktivnu obranu od poplave. S obzirom na to da ovdje živi stalno 50 do 100 ljudi odlučili smo se graditi sustav obrane od poplava gdje najveći problem imamo sa zaobalnim vodama. Ako ste bili u naselju primijetili ste nasip koji praktički brani naselje od poplava. Mi ćemo ga pri vodostaju višem od 50 cm zatvoriti. Druga faza sustava je izgradnja dijela prema Dravi gdje imamo manji problem, u tijeku je projektiranje, a s obzirom da ga nismo napravili ovaj dio zatvaramo boks barijerama kako bi zaštitili stanovnike', rekao je za HRT Željko Kovačević, direktor Hrvatskih voda - Vodnog gospodarstva Osijek.

U Osijeku se očekuje vodostaj oko 470 cm, što bi bilo za metar više od vodostaja u svibnju kada su na snazi bile redovne mjere obrane od poplava, kazao je Kovačević.

'Prave prognoze ćemo znati sutra kad budemo vidjeli kako će biti u Botovu koje je oborilo rekord, očekujemo povišenje i sukladno tome se pripremamo i na nizvodnim dionicama', rekao je Kovačević.

'Ne očekujemo nikakve probleme, možda na nekim dionicama oko vojarne. Mi smo sustave u Osijeku izgradili', rekao je Kovačević i apelirao na građane da ne hodaju po novom lukobranu i da izbjegavaju Dravu ovih dana.

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Šoban

11.46 Nakon rekordnog vodostaja Mure koji je u jednom trenutku u Murskom Središću iznosio 543 centimetra, u Hrvatskim vodama očekuju da rijeka nakon povijesnog protoka više neće rasti. >> Cijeli članak <<

11.38 U Ivanjoj Reki je potpuno potopljeno nogometno igralište.

  • +27
Poplavljeno nogometno igralište i ugostiteljski objekt u Ivanjoj Reki Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

11.29 'Bila je besana noć, ali napravili smo veliki posao. Nije se dogodilo ništa što bi se moglo nazvati katastorom. Vodostaj je još visok. Cijelo vrijeme pratimo vodostaj u Austriji, Sloveniji... Vodostaj je visok, ali se smanjuje protok. Cijeli ovaj potez prema Goričanu je kontroliran i u ovom trenutku je najvažnije, redovno se kontroliraju nasipi koji su izdržali val, ali svi moraju biti na raspolaganju. Druga stvar je Drava, cijelu noć smo učvršćivali nasip. Prije 11 godina tamo se dogodila katastrofa i nismo htjeli ništa prepustiti slučaju', rekao je za N1 međimurski župan Matija Posavec.

'Ne možemo još do kraja odahnuti, ali mislim da je najgore iza nas', kaže Posavec.

11.04 Prema hidrološkom izvješću DHMZ-a, vodostaji rijeke Save u gornjem toku su u opadanju, a u nizvodnom dijelu vodostaji rastu i slijedi njegovo zadržavanje na višim razinama tijekom sljedećih dana. Vodostaji rijeke Mure u uzvodnim dijelovima sliva susjednih država opadaju tako da će je smanjena količina dotoka koja se ulijeva u Dravu, ali s obzirom na izrazito visoke vodostaje Drave i tendenciju daljnjeg rasta vodostaja potrebno je pratiti prognoze i razvoj situacije na terenu.

Današnja prognoza ukazuje na moguće obilnije oborine na području Dalmacije i njenog zaleđa koje mogu uzrokovati pojavu bujičnih i urbanih poplava. Posebna pozornost je potrebna na opožarenim područjima jer su iznimno ranjiva na bujične poplave.

Trenutno stanje obrane od poplava

Izvanredno stanje: Drava-Botovo; Mura-Mursko Središće, Goričan; Sava –Rugvica, Ustava Prevlaka, Dubrovčak Izvanredne mjere: Drava-Novo Virje Skela; OK Lonja-Strug - Ustava Prevlaka; Retencija Žutica –CS Rožec

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Šoban

10.59 Vodostaj Save kod Rugvice, općine 20-ak kilometara jugoistočno od Zagreba, već je neko vrijeme u padu, no oprez je i dalje potreban, objavio je u ponedjeljak prijepodne gradonačelnik Rugvice Mato Čičak.

U 9 sati vodostaj je iznosio 932 centimetra, objavio je Čičak na jednoj društvenoj mreži. Taj je vodostaj za 18 centimetara niži od onoga izmjerenog noćas u 3 sata i za 20 centimetara niži od vodostaja izmjerenog u nedjelju u 22 sata.

Uspješno je obranjen i dio nasipa u Hrušćici, naselju u općini Rugvici, koji je sinoć bio kritična točka. Nakon što su u Hrušćici postavljene boks barijere u dužini 300 metara, taj je dio nasipa uspješno obranjen, kao i ostali dijelovi, objavio je Čičak.

Izvor: Cropix / Autor: Željko Puhovski

10.39 Drava se izlila kod Dravskog mosta. Izletište Križnica je pod vodom. Vodostaj i dalje raste, javlja Virovitičko-podravska županija na svojim Facebook stranicama.

10.18 Situacija na rijeci Muri se smiruje, javlja N1 iz Murskog Središća. Voda je došla do četiri kuće, u jednu je i prodrla, ali zasad nema potrebe za evakuacijom stanovnika i voda se polako povlači. U narednih 48 sati se očekuje smirivanje situacije.

  • +17
Vodostaj rijeke Save u općini Rugvica polagano je počeo opadati Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

9.51 Nakon posljednjih dana borbe s katastrofalnim poplavama ni protekla noć na ponedjeljak u Sloveniji nije protekla mirno te je poduzeto 57 intervencija na otklanjanju posljedica poplava, najviše u Pomurju i Koruškoj.

Dijelovi Slovenije i dalje su poplavljeni, a mnoge prometnice zatvorene, prenosi u ponedjeljak slovenska agencija STA. Poslijepodne se predviđaju novi pljuskovi s grmljavinom. >> Cijeli članak <<

Nabujala Krka odnijela je pak most u poznatom slovenskom izletištu u Kostanjevici na Krki, koje rado obilaze i Hrvati. Most je djelo najpoznatijeg slovenskog arhitekta Jože Plečnika. >> Cijeli članak <<

  • +7
Slovenski premijer obišao područja pogođena poplavom Izvor: Pixsell / Autor: Žiga Živulović jr./PIXSELL/F.

9.27 U Drnju koje je trenutno najugroženije zbog izlijevanja rijeke Drave je i Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik. Vrhunac vodenog vala, kaže on, očekuje se između 12 i 16 sati i tad bi vodostaj Drave kod Botova moga iznositi rekordnih 650 centimetara, javlja epodravina.

'Na terenu u Drnju je 118 vatrogasaca koji rade u smjenama i dolaze sa svih područja naše županije. Stanovnici Autoputa su evakuirani u školu, a sad će se raditi prokopi prema potoku Gliboki kako bi se i na taj način spriječilo nadiranje vode u naseljene dijelove Drnja. U podne tu dolazi i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i njihove ekipe koje će također pomoći u obrani od poplava', istaknuo je Slavko Tucaković.

U mjestu Drnje voda je došla do kuća, javljaju lokalni mediji.

9.25 Vodostaj Save kod Zagreba opada, no problemi su i uzvodno i nizvodno od Zagreba. Izvanredno stanje obrane od poplava i dalje je na snazi u Rugvici. Ponovno je u funkciji oteretni kanal Sava-Odra, javlja HRT. Stanje na zagrebačkom području danas je puno bolje, vodostaj Save je u opadanju i on iznosi oko 360 cm. Noćas je bilo najgore kod Rugvice gdje je vodostaj dosegnuo 950 cm.

9.17 Zbog izvanrednog stanja podizanja vodostaja rijeke Drave danas, 7. kolovoza u 8.15 sati za sav promet zatvoren je dio državne ceste 41 od Botova do Drnja, te se u Gotalovu promet preusmjerava na relaciju Gola - Ždala – Repaš i obrnuto.

Promet iz smjera Koprivnice u smjeru Botova, u Drnju se preusmjerava na relaciju Torčec- Đelekovec i obrnuto. Također, zatvorena je lokalna cesta koja vodi kroz naselje Šoderica.

9.08 Gostujući u Novom danu televizije N1 Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda rekao je kako, u ovako opasnim situacijama, stvar uvijek spase retencije. 'Ni time građani nisu zadovoljni, zašto puštamo. Nažalost, znali smo što će doći iz Slovenije, jednostavno smo morali snižavati vodostaj čim prije. Možda bi na Dubrovčaku imali još veći vodostaj da smo zakasnili 12 sati ili, ne daj Bože dan', rekao je.

'Svaka nova poplava donosi rekordne vodostaje. S svibnju je bila Zrmanja, Otuča, sad Sava, Mursko Središće. U tri dana tri rekorda, nevjerojatno... Ne očekujemo nizvodno nikakve probleme. Nema dotoka Kupe koji bi zadržao visoku Savu. Banovina će dobro proći. U svibnju smo imali dva do tri metra više vodostaje. Ni Una nije dobila ništa kiše, i ona je ljetno niska', govori.

  • +5
Povlači se voda iz oteretnog kanala Sava - Odra Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

9.07 Tomislav Mayer Kralj, zapovjednik DVD-a Hruščica za N1 je kazao da je zadovoljan jer vodostaj konstantno pada.

Zasad nema najava novih nevremena u Sloveniji. Borba s rijekom trajala je cijelu noć, vatrogasci su bili spremni na najgore. 'Radilo se dosta, bila je savršena koordinacija, logistika savršena... Mi smo svoj dio odradili najbolje što smo mogli. CZ, naši zapovjednici, sve u svemu savršeno', govori Mayer Kralj. Prema njegovim riječima, svi su radili najbolje što su mogli i znali.

9.04 Vodostaj Drave kod Botova s 587 centimetara, koliko je izmjereno u u ponedjeljak u četiri sata, srušio je rekord iz 2014. kad je ista mjerna stanica pokazala dubinu vode od 577 centimetara, a voda je poplavila dijelove Drnja gdje su pod vodom prometnice i dvorišta. Iako su hitne službe i volonteri na kritičnim mjestima cijelu nedjelju pripremali zečje nasipe, nažalost, voda je poplavila dijelove Drnja gdje su dvorišta i prometnice pod vodom.

Osim toga, u obližnje jezero Šoderica slijeva se ogromna količina vode iz Drave.

Okolne prometnice također su poplavljene pa se vozačima savjetuje da se informiraju o stanju na cestama koje se nalaze uz rijeku.

Najnoviji podaci Državnog hidrometeorološkog zavoda pokazuju da vodostaj ne raste, no, neslužbeno se doznaje da opasnost još nije prošla jer se sa sigurnošću ne može predvidjeti kako će na dotok nove vode iz Slovenije reagirati rijeka.

8.42 Vodostaj Save polako pada. U Rugvici je u 7 sati bila visoka 940 centimetra, nakon što je noćas u 1 sat dosegnula čak 952. Izvanredno stanje obrane od poplava i dalje je na snazi. Mato Čičak, načelnik općine Rugvica, rekao je za HRT kako su jučer uz pomoć vatrogasaca uspjeli obraniti 25 km rijeke Save koja protječe kroz Rugvicu.

'Najkritičnije je bilo u selu Hruščica gdje je nasip u donjem dijelu počeo popuštati pa su se gradile boks-barijere preko 200 metara uz pomoć Hrvatskih voda. Mislim da je najgore prošlo. Sava je počela padati prije nekoliko sati, sad smo na 940 cm i nadamo da se da će u idućim satima i više padati i da će ovo izvanredno stanje preći u niže mjere', rekao je Čičak.

'Situacija je bila jako teška. Zadovoljni smo i sretni da je sve dobro završilo, nadamo se da će Sava početi padati i da će se sve vratiti u normalu', dodao je.

  • +21
Hrušćica: Vatrogasci i građani pune vreće sa pijeskom i ojačavaju nasip Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

8.18 Zbog izlijevanja rijeke Drave, samo za osobna vozila dopušten je prijelaz preko GP Dubrava Križovljanska, teretni promet preusmjeren je na GP Macelj i Trnovec, izvijestili su u ponedjeljak ujutro iz Hrvatskog auto-kluba.

8.17 Međimurci su proveli još jednu besanu noć, najkritičnije je u Murskom Središću, a problemi su i u Svetom Marinu na Muri gdje žurne službe pokušavaju zaustaviti dotok vode u kuće budući da je Mura ponovo dosegla rekordan vodostaj, a Drava je imala veliki dotok vode iz Slovenije i Austrije.

"Danas su rekordi Mure ponovno srušeni jer je 543 centimetra trenutno vodostaj rijeke Mure kod Murskog Središća. To je najviše ikad zabilježeno", rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec za Hrvatski radio te dodao da su također pratili situaciju na rijeci Dravi koja je cijeli dan imala veliki dotok vode iz Austrije i Slovenije i visoke vodostaje. >> Cijeli članak <<

U Dubrovčaku Lijevom, u općini Ivanić Grad uspjeli su obraniti naselje iako je Sava noćas oborila rekord iz 2010. godine. Vodostaj se zaustavio na 878 centimetara jutros te zadnja dva mjerenja stagnira, javlja Dnevnik.hr

Mura u Murskom Središću oborila je rekord iz 2010. s vodostajem od 543 centimentra jutros, no također je prema mjerenju u 6 sati počela padati.

Smiruje se vodostaj u Rugvici

'Trenutno je počela padati Sava. U pet sati je vodostaj pao za tri centimetra. Sve što je napravljeno proteklih dana i noćas to je bilo sve pod kontrolom do jutra', kazao je za Večernji list načelnik općine Rugvica Mato Čičak. Dok je u 22 navačer vodostaj iznosio 952 cm, u ponedjeljak u 7 ujutro iznosio je 940 cm

'Upravo smo na kruni nasipa iznad Strušca i Veleševca. Obilazimo sve ono što smo radili prethodnih dana i tijekom noći. Sada je tek vidljivo koliki silni napori su uloženi da se ovaj sustav održi i ljudi imovina zaštiti', kazao je za Večernji list rukovoditelj branjenog područja Velika Gorica iz Hrvatskih voda Krunoslav Prentašić.

'Voda pada kod Rugvice, ali to je jako neznatno. Rugvica je sad prije sat vremena počela padati s tim da smo mi i dalje u izvanrednim mjerama, i te mjere će trajati još neko vrijeme dok se vodostaj ne stabilizira', naglasio je Prentašić. 'U ovim uvjetima to što je on počeo padati, ništa manja prijetnja nije, u odnosu dok imamo porast vodostaja', kazao je.

  • +18
Obrana od poplave u Nartu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

'Prelijevanje na Jankomiru još nije stalo. U oteretnom kanalu Odra - Sava je sve prošlo bez posebnih tragova. Mi smo na vrijeme zaustavili promet, zatvorili ceste i prijelaze na vrijeme. Sada možemo čekati da vodostaj prođe i da ceste vratimo u funkciju', kazao je Prentašić.

Izvanredno stanje obrane od poplava u Rugvici smještenoj 20-ak kilometara jugoistočno od Zagreba uvedeno je u nedjelju u podne zbog porasta vodostaja Save na 923 centimetra na mjerodavnom vodomjeru Rugvica s tendencijom daljnjeg porasta.

Općina na svojom mrežnoj stranici navodi da se izvanredno stanje proglašava kad Sava dosegne razinu od 920 centimetara.

Međimurski.hr javlja da Mura ima novi maksimum od 543 cm, izmjeren jutros u 5 sati. Sada pada: u 6 sati bio je 541 cm.

U padu je i Drava kod Pušćina. Jučer u 8 sati vodostaj je bio 356 cm, a noćas u 1 sat čak 366 cm. Jutros u 6 pao je na 355 cm.