djelo slavnog arhitekta

Nabujala Krka odnijela most u poznatom slovenskom izletištu

07.08.2023 u 09:39

Bionic
Reading

Dok se većina rijeka u Sloveniji jučer počela smirivati, Krka je nastavila rasti, ali ne jako. I u poznatom slovenskom izletištu Kostanjevici na Krki, bili su spremni na najgore, no, na sreću, sve je prošlo bez velikih posljedica za stanovnike

Prema riječima Mira Drobniča, zapovjednika Civilne zaštite Općine Kostanjevica na Krki, gori scenariji nisu za očekivati, iako je Krka jučer ujutro još bila u porastu, ali sporo, piše Delo.

Zbog nabujale Krke bila je zatvorena cesta Kostanjevica - Zameško, poplavljene su mnoge livade i polja, ali sam otok na kojem se nalazi centar mjesta nije poplavljen, iako su vatrogasci osigurali protupoplavne vreće za zaštitu nekih kuća.

Tercijalski most u Kostanjevici na Krki oštećen u poplavama Izvor: Cropix / Autor: Tanja Jakse Gazvoda / DELO

Međutim, nabujala rijeka ovaj put potpuno je srušila Tercijalov most, koji je bio teško oštećen u prosinačkim poplavama i bio zatvoren iz sigurnosnih razloga. Riječ je o mostu namijenjenom pješacima i biciklistima, a bio je poseban ponajprije po tome što je nastao prema nacrtu najpoznatijeg slovenskog arhitekta Jože Plečnika (op.a zaslužan za neke od najpoznatijih vizura Ljubljane) koji je bio prijatelj s mještankom Kostanjevice Emilijom Fon.

Idejno rješenje mosta izradio je, dakle, Plečnik, kojeg se pitalo i prilikom odluke o lokaciji. Most je sagrađen u zimu 1955. i 1956. godine, i oko dva desetljeća služio je svojoj svrsi, njime su šetali pješaci, vozili biciklisti, bio je i popularno sastajalište mladih i starih.

Lani u prosincu balvan je teško oštetio most pa je zatvoren. Već nekoliko mjeseci se urušava u sebe, a jučer se konačno srušio. Vatrogasci su posljednjih par dana imali puno posla na uklanjanju ostataka mosta iz rijeke Krke jer su mogli oštetiti novi južni most koji je u potpunosti obnovljen prošlog ljeta.