predsjednik države

Milanović: Kako da Hrvatska zaštiti granicu?! Da s balalajkama dočeka ilegalne migrante?! Osvrnuo se i na briselski pokušaj izbacivanja Božića: Europa je kršćanski kontinent

03.12.2021 u 12:19

Bionic
Reading

Zoran Milanović, predsjednik RH, posjetio je danas Suvag te je dao izjavu za medije o aktualnim temama

'Ima ozbiljnijih stvari u državi od covid potvrda. To je devijacija koja će se pokazati smiješnom kada se ovo završi', kazao je.

Kazao je da nam se raspada sustav Državnog odvjetništva. 'Spašava se glava glavne državne odvjetnice koja je spašavala glavu HDZ-ove ministrice. Pitaš se kako takvi ljudi mogu vršiti kazneni progon', kazao je Milanović o skandalu u DORH-u oko Gabrijele Žalac.

Na pitanje ima li smisla rotacija na tom položaju, odgovorio je: 'Ne znam, da dovedemo pauna na čelo DORH-a ili albino jelena?! Možda da to bude radikalna promjena. Tu strahovito puno ovisi o samoj osobi, znanju i karakteru, a ja tu ne vidim gotovo ništa od toga...'

Zoran Milanović Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Na pitanje da pojasni svoju jučerašnju izjavu da postoje različite kategorije genocida, kazao je da se brifirao s Čovićem. 'Srebrenica je težak zločin s elementima genocida i to je sud utvrdio. To je nekima ljudima dobro leglo, nekim neljudima nije dobro leglo. Nije isto događa li se nešto u plinskim komorama ili s mačetama...', kazao je.

'Bakir Izetbegović nije predstavnik tolikog postotka političkih Bošnjaka kao što je Čović Hrvata. Izetbegović izjednačuje Tuđmana i Miloševića, Ratka Mladića i hrvatske generale...', pojasnio je svoj stav.

Kaže da su borbeni avioni poskupili za 20 posto i da za to treba netko odgovarati te da smo odbili američke avione zbog visine cijene.

Rekao je da smo prije tri godine kupili helikoptere Black Hawk. 'Ministarstvo je trebalo izgraditi hangare u Lučkom, a ne da stoje kod bake u smočnici. Helikopteri dolaze sutra, a hangari vrijede sitnicu. Stavit ćemo ih u postojeće hangare u kojima nije bakina zimnica, već druge stvari koje moraju na kišu i snijeg. Kupuješ vrhunski proizvod, dva kupuješ, dva ti daju. Obučiš ljude i nisi u stanju ofarbati garažu', pojasnio je.

Kaže da MORH u godinu dana nije sposoban nabaviti krevete i pisoare za vojni neboder.

Osvrnuo se i na izvješće Vijeća Europe o navodnim mučenjima ilegalnih migranata od strane hrvatske policije.

  • +6
Zoran Milanović Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'U Europskoj komisiji dijele smjernice kako bi se trebali zvati praznici. To sve dolazi iz iste prljave kuhinje. Svi koji su sa strane su surovi i divlji. Kako da Hrvatska zaštiti granicu, da s balalajkama dočeka ilegalne migrante? Nekada policija mora primijeniti i silu... Ne postoji ljudsko pravo ilegalnog dolaska u Berlin. Onaj tko to misli jednom će naići na otpor države koje čuvaju svoje. Ako se svatko špancira okolo, to nije država. Kakve ovo ima veze s mučenjem, policija u čizmama koja hoda na minus deset ide tamo mučiti?' kaže.

Osvrnuo se i na objavljene, pa povučene smjernice o komunikaciji u institucijama EU-a, u kojima se spominje da bi trebalo izbjegavati spominjanje Božića te izbjegavati korištenje krsnih imena.

'Ova kuhinja pametnjakovićka iz Bruxellesa koji svu tradiciju koju ima Europa pokušavaju pretopiti u kulturu totalne različitosti, to je štetno. Europa ima svoju povijest, Božić u Europi je Božić. Što da se spominje, Oktobarska revolucija? Europa je kulturološki kršćanski kontinent. Temelji dobrog i lošeg u Europi su kršćanski', pojasnio je.

Plenković, kaže, donosi zakon s političkim paževima i bave se uvođenjem kazni za covid potvrde. 'Ja im kažem - ne buš došel. Sori', dodao je.

Kaže da je 2015., kada su njega i Josipovića stavljali na listu izdajnika, Plenković išao u braniteljski šator u Savsku i nije se bunio protiv toga, a da je sada on na listi izdajnika.

'Ne vidim konzistentnu ideologiju, i to je dobro. Ovo je lupetanje bez glave i repa. To nije ideologija, to je iz vreće istreseno, no ako pozivaš na nasilje, to je kazneno djelo', dodao je.