sljedeći korak je na senatu

[FOTO/VIDEO] Zastupnički dom Kongresa izglasao opoziv Donalda Trumpa, leđa mu okrenulo i deset republikanaca. On se oglasio na Twitteru i osudio prošlotjedno nasilje

13.01.2021 u 15:47

Bionic
Reading

Već drugi put u ovom mandatu Zastupnički dom američkog Kongresa izglasao je opoziv još uvijek aktualnog predsjednika Donalda Trumpa. Time je postao prvi predsjednik u američkoj povijesti kojemu je dva puta izglasan opoziv, no ovo je tek prvi korak uklanjanja američkog predsjednika s njegove pozicije. Nakon što je opoziv izglasao Zastupnički dom Kogresa odluka se seli na američki Senat, gornji dom Kongresa koji će o opozivu provesti formalno suđenje

6:28 Američki predsjednik Donald Trump u srijedu navečer osudio je nasilje koje se prošlog tjedna odvilo na Kapitolu, a u videoporuci objavljenoj na Twitteru nije spomenuo opoziv koji je u srijedu izglasao Zastupnički dom Kongresa.

'Želim biti vrlo jasan, nedvosmisleno osuđujem nasilje koje smo mogli vidjeti prošlog tjedna. Nasilje i vandalizam apsolutno nemaju mjesta u našoj zemlji niti u našem pokretu', poručio je američki predsjednik. Snimljenu videoporuku objavio je na Twitter računu Bijele kuće, nakon što mu ta platforma trajno izbrisala njegov predsjednički korisnički račun.

Trump u poruci nije komentirao svoj opoziv koje je u srijedu izglasao Zastupnički dom američkog Kogresa zbog poticanje na pobunu.

22.36 Službeno je objavljeno - usvojena je rezolucija i Donald Trump je opozvan. Za opoziv je glasalo 232 zastupnika, a protiv je bilo 197. Među onima koji su glasali za opoziv bilo je i 10 Republikanaca.

Zastupnički dom glasao je o jednoj formalnoj optužbi za opoziv - 'poticanju na pobunu' - koja se odnosi na Trumpov govor tisućama njegovih pristaša nedugo prije nego su oni nasilno upali u zgradu Kongresa na Kapitolu, prekinuvši sjednicu 6. siječnja na kojoj je trebala formalno biti potvrđena pobjeda Joea Bidena na izborima 3. studenoga. U sukobima na Kapitolu život je izgubilo pet osoba. Tijekom svog govora Trump je ponavljao lažne tvrdnje o namještanju izbora i pozivao svoje pristaše da marširaju na Kapitol.

22.26 Iako glasanje još uvijek službeno traje, brojke koje se u realnom vremenu pokazuju na ekranima pokazale su da je više od 217 zastupnika glasalo za opoziv Donalda Trumpa. Među njima opoziv je podržalo i deset Republikanaca.

Očekuje se službena objava no jasno je da je Donald Trump postao prvi predsjednik u povijesti kojem je dva puta izglasan opoziv. Naravno, to još ne znači da on odmah odlazi s mjesta predsjednika, nego se cijela stvar sada seli u Senat, koji pokreće suđenje zbog poticanja nasilnih prosvjeda koji su završili upadom u Kongres.

22.08 Kako javlja CNN, još dva Republikanca su navodno glasala za opoziv te se broj popeo na devet koji su okrenuli leđa Trumpu. CNN javlja kako se radi o Timu Riceu i Anthonyu Gonzalesu.

21.53 Krenulo je glasanje o opozivu. Kako javljaju američki mediji, već sedam Republikanaca je javno reklo da će glasati za opoziv. To su Dan Newhouse iz države Washington, John Katko iz države New York, Jamie Herrera Beutler iz države Washington, Adam Kinzinger iz Illinoisa, Fred Upton iz Michigana, Liz Cheney iz Wyominga, a posljednji se pridružio Peter Meijer iz Michigana.

Za izglasavanje opoziva Demokratima nisu potrebni glasovi Republikanaca jer imaju većinu, no zanimljivo je vidjeti tko će od Republikanaca okrenuti leđa Trumpu.

Izglasavanje rezolucije o opozivu ne znači da je Trump odmah opozvan. To je samo prvi korak u postupku, koji, kako sada stoje stvari, neće biti završen do kraja Trumpovog mandata. Rezolucija, odnosno svojevrsna optužnica se iz Zastupničkog doma šalje u Senat gdje se održava tzv. suđenje. S obzirom da je Senat na pauzi do 19. siječnja, dan prije inauguracije novog predsjednika, suđenje neće započeti u Trumpovom mandatu, nego tek kada će na vlasti već biti Biden. Iako ga samo suđenje neće maknuti za vrijeme mandata, odluči li mu Senat presuditi, postoji mogućnost da mu se zabrani obavljanje ikakve javne dužnosti u budućnosti.

21.34 Nakon višesatne rasprave u Zastupničkom domu završne su riječi u raspravi o opozivu Trumpa. Nakon toga trebalo bi početi glasanje koje traje oko sat vremena.

21.30 Vođa Republikanske većine u Senatu Mitch McConnell poručio je kolegama u stranci da još uvijek nije donio odluku kako će glasati o opozivu kada on dođe na raspravu odnosno saslušanje u Senat.

'Mediji su puni špekulacija, ali nisam donio konačnu odluku o tome kako ću glasati i slušat ću pravne argumente kada budu predstavljeni u Senatu', poručio je.

21.22 Zbog male grupice prosvjednika granica osiguranja oko Kapitola proširena je i postavljena je visoka željezna ograda. Grupica prosvjednika ranije je došla do ograde i vikala slogane, no policijaci su ih odmah upozorili da su se okupili bez dozvole i da se raziđu. Ubrzo se to i dogodilo.

  • +2
Grupica prosvjednika kod zgrade Kongresa Izvor: Profimedia / Autor: Artur Gabdrahmanov / Sputnik / Profimedia

21.16 Govornica koju je jedan od prosvjednika koji su prošli tjedan upali u Kongres nosio po zgradi, vraćena je i već je namještena za izjavu koju će nakon glasanja dati predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi.

Prosvjednik, koji je fotografiran kako odnosi govornicu, uhićen je prije nekoliko dana.

20.03 Dok je trajala rasprava, priopćenjem se oglasio i sam Trump. Osvrnuo se na spekulacije da će doći do novih nasilnih prosvjeda. 'Urgiram da ne bude nasilja, da ne bude kršenja zakona i da ne bude ikakvog vandalizma. To nije ono za što se ja zalažem i nije ono što predstavlja Ameriku', poručio je Trump.

19.44 U raspravi se javio prvi Republikanac koji je jasno rekao da će glasati za opoziv Trumpa. Radi se o zastupniku Danu Newhouseu iz države Washington. Zaradio je pljesak iz klupa Demokrata. 'Nema isprike za poteze Donalda Trumpa. Drugi, uključujući i mene, odgovorni smo što nismo progovorili ranije - prije nego što je Trump dodatno potpirio nasilnu rulju', rekao je Newhouse, dodavši da će 'teška srca i jasne odlučnosti' glasati za opoziv.

Do sada je šest Republikanaca najavilo da će glasati za opoziv

Prije njega govorio je i vođa Republikanske manjine u Zastupničkom domu Kevin McCarthy koji je poručio da je Trump odgovoran za prošlotjedni napad na Kongres, no da neće glasati za njegov opoziv jer bi to još više podijelilo zemlju.

'Glasati za opoziv bila bi greška', poručio je.

19.09 Vođa Republikanske većine Mitch McConnell neće pristati da se sjednica Senata sazove prije 19. siječnja, do kada se senatori nalaze na stanci. Drugim riječima, to znači da suđenje Trumpu pred Senatom neće započeti prije nego što napusti Bijelu kuću, javlja NBC.

18.55 Na riječi Pelosi odgovorio je u ime Republikanaca Jim Jordan koji je pobrojao, kako je rekao, uspjehe koje je Trump imao kao predsjednik.

'Međutim on je žrtva kulture poništavanja. Uvijek je sve bilo o tome da se uhvati predsjednika. Opsesija. Opsesija vezana uz poništavanje predsjednika. No neće samo Republikanci biti poništeni. Kultura poništavanja zahvatit će nas sve', rekao je Jordan.

18:30 Započela je rasprava o samom opozivu. Prva govori predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi.

Prosvjednike koji su prošli tjedan upali u Kongres nazvala je 'domaćim teroristima'. 'Ali oni se ovdje nisu pojavili iz zraka, nego ih je tu poslao predsjednik Trump sa svojim izjavama', kazala je Pelosi.

'Mi imamo moć i odgovornost. Znamo da je predsjednik potaknuo ovaj ustanak, ovu oružanu pobunu protiv naše zajedničke države. On mora otići. On je jasna i aktualna opasnost za ovu naciju koju volimo', rekla je Pelosi.

Senat, dodala je, mora proglasiti Trumpa krivim 'kako bi država bila sigurna od ovog čovjeka koji pod svaku cijenu želi srušiti naše vrijednosti'.

To što već drugi put raspravljamo o opozivu slama mi srce, dodala je.

18.09 Republikanski zastupnik Jim Jordan, bliski Trumpov pristaša, kazao je novinarima kako smatra da njegova stranačka kolegica Liz Cheney treba biti smijenjena iz vodstva stranke, nakon što je rekla da će podržati opoziv aktualnog predsjednika.

Liz Cheney, kćer bivšeg američkog potpredsjednika Dicka Cheneya, treća je najmoćnija osoba Republikanske stranke u Zastupničkom domu, a jučer je najavila da će glasati za opoziv Trumpa, kojeg je optužila za veleizdaju.

Zasad je pet Republikanaca u Zastupničkom domu najavilo da će glasati za opoziv Trumpa, uz Liz Cheney to su John Katko, Jamie Herrera Beutler, Adam Kinzinger i Fred Upton.

18.00 Samu raspravu o opozivu u 18.15 otvorit će najviše rangirana Demokratkinja i predsjednica Zastupničkog doma kongresa Nancy Pelosi.

Ona je uoči rasprave isped zgrade Kongresa pozdravila i vojnike koji su razmješteni na Kapitolu kako bi zgradu čuvali od eventualnih nasilnih upada i prosvjeda.

Mnogi od vojnika Nacionalne garde proveli su noć u zgradi Kongresa, a neki od njih jutro su iskoristili i za fotografiranje spomenika poznatih Amerikanaca koji se nalaze diljem zgrade, a dio vojnika jedan od zastupnika čak je odveo i u organizirani obilazak zgrade Kongresa.

17.50 Završeno je glasanje o pravilima rasprave, no zastupnici donjeg doma Kongresa sada glasaju o dva amandmana. Jedan predložen od Republikanaca je da se oformi međustranačka komisija koja bi ispitala sve okolnosti upada nasilne rulje u Kongres, a drugi je tehnički i govori o dužni same rasprave o opozivu.

17.43 Vođa republikanske većine u Senatu Mitch McConnell navodno je sklon opozivu predsjednika Donalda Trumpa, kazao je izvor Republikanske stranke za CNN. Sam McConnell još se nije javno izjasnio o opozivu kojeg su pokrenuli Demokrati, a kako je kasnije javio CNN, neće se javno izjašnjavati sve dok Zastupnički dom ne izglasa opoziv.

Podsjetimo, McConnellova supruga Elaine Chao bila je prva članice vlade koja je podnijela ostavku nakon nasilnog prosvjeda u Washingtonu.

<<< Trumpa napustila prva članica Vlade: Ostavku podnijela ministrica prometa, inače supruga vođe Republikanaca u Senatu >>>

Prema drugom izvoru iz Republikanske stranke, 10 do 20 Republikanaca u Zastupničkom domu Kongresa moglo bi večeras glasati za opoziv Trumpa.

17.37 Pripadnici američke vojske, odnosno Nacionalne garde prvi put su od Američkog građanskog rata prespavali u Kapitolu kako bi ga čuvali od napada. Fotografije možete pogledati i u galeriji niže u tekstu.

16.53 Kongres trenutno glasa o pravilima rasprave o opozivu.

16.33 Airbnb otkazao je sve rezervacije za Washington za dan inauguracije, odnosno 20. siječnja.

16.30 New York će poništiti ugovore s Organizacijom Trump koji joj godišnje donose 17 milijuna dolara, izjavio je u srijedu gradonačelnik Bill de Blasio, optuživši predsjednika Donalda Trumpa da je huškao svjetinu na prošlotjedni upad u Kapitol.

'Ako se kompanija i njezino vodstvo bave kriminalom, imamo pravo poništiti ugovor', rekao je de Blasio za MSNBC.

16.20 Neki od zastupnika Republikanaca u donjem domu Kongresa branili su Trumpa.

'Predsjednik Trump odlazi za sedam dana. Pokušamo zacijeliti rane nacije. Slušajmo što nam govori američki narod. Ovo je dom naroda. Pokušajmo raditi u ime naroda. Ova zemlja pati, naši kolege pate. Ovo je nesmotren pokušaj opoziva. Samo će izazvati više mržnje nego do sada. Imajte savijest. Mislite na ljude prije politike. Ujedinite ovu zemlju', kazao je Republikanac Jason Smith.

Rasprava o opozivu u Zastupničkom domu Kongresa započela je u 15 sati po hrvatskom vremenu. Glasanje o opozivu zatražili su Demokrati i to zbog Trumpovih riječi i ponašanja uoči prošlotjednog nasilnog prosvjeda u Washingtonu.

Na početku rasprave je zastupnik Demokrata i predsjednik Odbora za pravila Jim McGovern objasnio zašto se traži opoziv. Kazao je da se današnje glasanje odvija na 'stvarnom mjestu zločina' nakon što je nasilna rulja upala u Kapitol.

Nakon toga očekuje se sat vremena rasprave o pravilima po kojima će se voditi rasprava, piše BBC. Nakon toga glasat će se o pravilima,a to glasanje moglo bi potrajati sat vremena. Nakon tog glasanja očekuje se dva sata rasprave o samim člancima opoziva. Kako se radi o samo jednom članku teksta, rasprava će trajati dva sata, po sat za Demokrate i sat za Republikance. Samo glasanje o opozivu trebalo bi potrajati oko sat vremena. Konačni rezultati glasanja očekuju se oko 22 sata po hrvatskom vremenu.

S obzirom da Demokrati imaju većinu u Zastupničkom domu jasno je da će biti izglasan opoziv Trumpa. No to ne znači da on odmah odlazi s mjesta predsjednika. Izglasavanje opoziva u Zastupničkom domu samo je prvi korak, svojevrsno podizanje optužnice. Tek nakon toga pravo 'suđenje' vodi se pred Senatom. Zbog toga što se Senat sa stanke vraća tek 19. siječnja, dan prije inauguracije, Trump vjerojatno neće biti izglasan s mjesta predsjednika prije isteka mandata.

Međutim, suđenje u Senatu nastavit će se, nevezano što Trump više neće biti na mjestu predsjednika.

Zahtjev za opoziv Donalda Trumpa by Tportal.hr on Scribd

No poznavatelji američke politike kažu da se sam proces 'suđenja' pred Senatom može iskoristiti kako bi se Trumpu oduzela sva prava koja imaju bivši predsjednici, ali i kako bi sve bilo svojevrsni temelj za eventualni kazneni progon.

Za izglasavanje opoziva u Zastupničkom domu potrebna je natpolovična većina, dok u Senatu za opoziv odnosno za svojevrsnu presudu nakon suđenja mora glasati dvije trećine senatora. Međutim, nakon glasanja o samom opozivu Senat može glasati i da se Trumpu oduzme mogućnost kandidiranja u budućnosti, za što je potrebna natpolovična većina.

U Senatu su snage podjedanko podijeljene između Demokrata i Republikanaca, no već postoje naznake da bi se neki od Republikanaca mogli okrenuti od Trumpa. Za presudu Demokrati bi na svoju stranu trebali dobiti 17 Republikanskih senatora.

  • +23
Osiguranje kod Kongresa Izvor: EPA / Autor: MICHAEL REYNOLDS

Današnja rasprava i glasanje održava se pod jakim sigurnosnim mjerama. Sama zgrada Kapitola čuvana je od Nacionalne garde, a na ulaze su postavljeni i detektori.