Konferencija nacionalnog Stožera

[FOTO/VIDEO] Božinović: Nema popuštanja mjera, ostaju na snazi do 31. siječnja. Markotić upozorila: Mutanti virusa su i do 70 posto zarazniji

08.01.2021 u 10:59

Bionic
Reading

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je u petak konferenciju za novinare. Govorili su o epidemiološkim mjerama koje istječu u nedjelju. Riječ je o zabrani rada restorana, kafića, teretana, zabrani okupljanja više od 10 osoba iz više od dvaju kućanstava

Pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković izvjestila je na početku kakvo je trenutno stanje s epidemijom.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1098 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5794. Među njima je 2251 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 194 pacijenta. Preminulo je 38 osoba.

Do danas je ukupno zabilježeno 217.946 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 4.304 preminule, a 207.848 se oporavilo (1.538 u protekla 24 sata).

Cijepljeno je 24.975 osoba, 71 posto od zaprimljenog cjepiva.

Video: Tomislav Miletic/PIXSELL

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a rekao je kako je trenutna 14-dnevna stopa incidencije 351,8 je što nas stavlja na sredinu ljestvice EU. '27. studenog 2020. smo imali incidenciju 974 i bili smo na 26 mjestu na ljestvici zemalja EU od 27', istaknuo je Capak.

'Nema utemeljenja za bilo kakvo popuštanje mjera', rekao je ministar Davor Božinović te istaknuo kako se sve mjere produžuju do 31. siječnja.

'Mi imamo pozitivne trendove. Još uvijek ne možemo podvući crtu iza eventualnih posljedica povećanih okupljanja tijekom blagdana, a posebno vezano za situaciju sa potresom. Morali smo uzeti u obzir činjenicu i ono što smo dogovorili sa sindikatima i HUP-om, a vezano je za poticaj da radnici koriste godišnji. Od ponedjeljka očekujemo povratak na radna mjesta, to će povećati mobilnost, a to je jedan od faktora za širenje zaraze. Razgovarat ćemo o tome što sa nastavkom školske godine', rekao je Božinović.

  • +7
Konferencija Nacionalnog stožera civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Istaknuo je da epidemiologe brine situacija u Europi. 'Zemlje koje imaju oštrije mjere od nas trenutno imaju rast koji je veoma brz. Ima zemalja koje su prije 10-ak dana imale 700 novozaraženih dnevno, sad imaju 7.000. Sve to smo uzeli u obzir tako da, to bi bila naša utemeljenja u promišljanju', rekao je Božinović.

Capak je dodao kako se razgovaralo o popuštanju nekih mjera. 'Pripremljen je okvirni prijedlog toga, ali situacija se brzo mijenja i u međuvremenu smo imali nepredviđene situacije kao potres i novi sojevi virusa koji su virulentniji, jako je teško držati se tog tzv. semafora. Treba reći je da smo još iznad prvog cut-off pointa o kojem smo razgovarali, a to bi bilo 14 dana niže incidencije od 300 na 100.000 stanovnika. Mi to još nismo dosegnuli', rekao je Capak.

Istaknuo je da je Njemačka jučer zadržala svoje mjere, a da Slovenija ima strože mjere nego Hrvatska, a ima ogromne brojke. 'Češka strahovito raste. Mnoge zemlje imaju velikih problema s brojkama', rekao je Capak.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' izjavila je da se mora paziti na bolničke kapacitete.

'Tu su i mutanti iz Ujedinjenog kraljevstva i Južne Afrike, i vjerojatno ovaj veliki porast u Velikoj Britaniji posljedica toga, mutanti su gotovo 70 posto virulentniji', upozorila je Markotić.

Capak se osvrnuo i na posljedice potresa kada je riječ o zarazi koronavirusom.

'Imamo zabilježen povećan broj slučajeva u toj županiji. Naravno da to sada jest posljedica potresa, ali ovdje se radi o domu za starije, o hitnim službama koje su bile na licu mjesta. Danas je u toj županiji 60 novooboljelih. Radi se sve da se pokrije ta situacija, jučer je tamo cijepljeno više od 1000 ljudi. Ogromne količine brzih antigenskih testova smo isto uputili na teren i oni se kontinuirano provode', rekao je Capak.