buran dan

[FOTO] Jandroković rezimirao kraj zasjedanja: Scene su danas bile neprimjerene, radilo o verbalnom nasilju skoro na rubu fizičkog nasilja

15.12.2021 u 12:58

Bionic
Reading

Sabor je završio jesensko zasjedanje, a predsjednik parlamenta Gordan Jandroković rezimirao je saborsku godinu

'Danas je bilo dosta uzbudljivo, dinamično i pomalo napeto ali priveli smo zasjedanje do kraja', kazao je na početku press konferencije Gordan Jandroković.

Iznio je podatak kako je Sabor u ovoj godini održao četiri sjednice u trjanju od 117 radnih dana. 'To pokazuje da usprkos panedmiji i organičenjima da smo radili puno više nego parlamenti u sudjednim zemljama', kazao je.

Iznio je podatak o stegovnim mjeram - 2015. ih je bilo 9, 2016. ih je bilo 32, 2017. ih je bilo 75, 2018. njih 220, 2019. ih je bilo 332, 2020. njih 502, a ove godine čak 1057 do 1.prosinca, a samo danas 50-tak. 'Uglavnom su sve povezane s povredama poslovnika. Nažalost danas je to izišlo iz okvira. To je razlog zašto treba urediti povredu poslovnika i onemogućit zastupnike da ga zlorabe', kazao je Jandroković.

'Radili smo intenzivno, dinamično, bilo je trnutaka kada je situacija bila na rubu pa čak i civilizacijski kao što bilo danas', kazao je Jandroković.

'Scene su danas bile neprimjerene, radilo o verbalnom nasilju skoro na rubu fizičkog nasilja', rekao je predsjednik Sabora.

'Danas je bilo puno grubih i uvredljivih riječi, udaraca koji su bili ispod pojasa, dio zastupnika ne shvaća dovoljno ozbiljno svoju poziciju i da trebaju biti primjer. Ako šalju poruke mržnje, poruke nasilja bilo verbalnog ili fizičkog, takvu poruku šalju ljudima koji ih slijede. Nekontrolirani izljev emocija, verbalno ili fizičko nasrtanje na drugu osobu može potaknuti i osobu na cesti da nasrne na nekoga drugog i to trebamo spriječiti', kazao je.

'Dio Mostovih zastupnika je danas izgubio živce i u jednom trenu su se počeli nekontrolirano ponašati. Ali mislim da sam dobro ocijenio da to neće eskalirat', kazao je Jandroković.

Upitan 'igra li Zekanović za HDZ', Jandroković je poručio: 'To je klasičan spin. Čim netko u oporbi kaže nešto što im ne odgovara, optuže ga da radi za HDZ. Kolega Zekanović je postupio vrlo razborito i optužio je one koje vjerojatno puno bolje poznaje nego vi i ja, za manipularanje bolešću, manipuliranje smrću da se iz toga izvuku određeni politički bodovi. Reagirao je zrelo i to nema nikakve veze sa suradnjom s HDZ-om, to je moj dojam.

  • +15
Press konferencija Gordana Jandrokovića Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Osvrnuo se i na glasanje o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. 'Donošenje ovog zakona ima za cilj zaštitu života i zdravlja građana. Nitko od nas, a poznajete nas, nema sklonosti prema totalitarizmu i ograničavanju prava. Ovo je nužno zlo. Cijepite se, nosite maske, držite se na udaljenosti, na taj način štitimo zdravlje samih nas i drugih. Puno je ljudi umrlo, neki od njih su otišli jer se nisu cijepili i nisu slušali struku. Ima onih koji se iskreno boje cijepljenja, ali ima i onih koji sve iskorištavaju za političke poene', dodao je.

Jandroković je komentirao i uhićenja u Kutini. 'Jedna je od glavnih debata koje se vodi u društvu rade li institucije koje se bave progonom u interesu HDZ-a. To je sasvim sigurno da ne rade. Oni se bave progonom onih koji zakone krše, a ako su to članovi HDZ-a, onda i njih. Tijela progona očito rade svoj posao, jer da su naši članovi zaštićeni, onda se ovo ne bi događalo. Nećemo dozvoliti da nam se tako olako lijepe etikete i da nam dio zastupnika oporbe dijele takve etikete', rekao je.