NOVI LOM U VLADAJUĆOJ KOALICIJI

Uzelac: Počnite tražiti i nestale druge vjere ili nacije

30.08.2011 u 15:03

Bionic
Reading

Prema relevantnim podacima Ministarstva unutarnjih poslova u Hrvatskoj se još uvijek traže 2.432 nestale osobe. Veliki dio te brojke nestalih odnosi se na nestale u Domovinskom ratu, a među njima ima i onih koji nisu bili hrvatske nacionalnosti, na što je upozorio potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac

Upravo brojka od oko dvije tisuće nestalih u Hrvatskoj i oko deset tisuća nestalih u regiji, smatra potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac, govori da ne možemo mirne savjesti reći da je poduzeto sve što je bilo potrebno i moguće u njihovu pronalasku.

Kada se govori o nestalima u Domovinskom ratu, uglavnom se misli na branitelje i civile hrvatske nacionalnosti, no Uzelac upozorava da postoje i nestale osobe drugih nacionalnosti.

Treba napustiti praksu prema kojoj pojedine političke opcije i nekada zaraćene strane smatraju svojom političkom obvezom samo pronalazak nestalih pripadnika svoga naroda i svoje vjere zanemarujući obvezu pronalaženje žrtava koje pripadaju drugim narodima i drugim religijama. Takva praksa u pojedinih sredinama nanosi štetu ne samo pripadnicima drugih etničkih i religijskih zajednica, nego i štetu ugledu države i društva u kojemu se njeguje takva praksa. Danas nam valja djelovati upravo suprotno jer su iscrpljene sve ograničene mogućnosti takva jednodimenzionalnog pristupa ovoj humanoj misiji', kazao je za tportal Uzelac

Naime, Uzelac je uvjeren da je došlo vrijeme da se pojača potraga i za onima koji ne pripadaju 'našem etnikumu i našoj vjeri, a sve kako bismo prestali biti taoci loših prošlih vremena i u njima loših jednodimenzionalnih politika', pozvavši pritom građane da se aktivnije uključe u pronalaženje nestalih, bez obzira na vjeru ili naciju tih nestalih.