U ŠTRAJK ZBOG OTKAZA

Uzbuna u KBC Rijeka: Gdje su sada riječki političari?

11.07.2013 u 17:52

Bionic
Reading

Zbog nedostatka novca za normalno funkcioniranje riječkoga KBC-a, najavljeno je otkazivanje ugovora o radu na određeno vrijeme za 88 medicinskih sestara, a budu li te sestre otpuštene, organizirat ćemo štrajk, rekla je danas na konferenciji za novinare predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Belobrajić-Čahut.

Prekinut ćemo rad jer se moramo izboriti za pristojnije uvjete rada, koji su neprihvatljivi i s tehničke strane jer nemamo čime raditi, rekla je i dodala da se o bolesnicima uskoro neće imati tko brinuti. Istaknula je da je tih 88 sestara nužno za normalan rad, da će u srpnju i kolovozu biti otpuštena 21 sestra kojoj istječe ugovor, a do kraja godine ostale.

Objasnila je da je riječ o 60 sestara sa srednjom stručnom spremom i 28 viših sestara kojima je, kao što je bilo uobičajeno, ugovor na određeno vrijeme trebao biti ‘pretočen’ u ugovor na neodređeno te da ih 35 u KBC-u radi više od tri godine, a jedna sestra četiri godine.

Podsjetila je da je sindikat još početkom godine dao zahtjev da se ugovori za 18 sestara promijene u ugovore na neodređeno, da se HZZO složio s time, ali mjerodavno ministarstvo još nije odgovorilo.

‘Preneseno nam je samo da je direktiva ministarstva da se ugovori raskinu jer novca nema’, dodala je.

Medicinskih sestara u riječkome KBC-u ionako nedostaje, a popodnevne i noćne smjene na 30-ak postelja 'pokriva' samo jedna sestra, istaknula je i dodala da sestre ljeti teško dobivaju godišnji odmor, da ih nedostaje na svim klinikama, da, primjerice, pedijatrijski odjel sada 'pokriva' samo devet sestara te da će uskoro u svakom 'turnusu' po odjelima raditi samo jedna sestra.

Također je rekla kako je proračun riječkoga KBC-a pao na 44 milijuna kuna, a realni rashodi su 62 milijuna, te je očito preostala jedina mogućnost za koju nema zakonskih prepreka - da se ukinu ugovori na određeno vrijeme.

Istaknula je da u bolnici radi oko 120 sestara koje imaju smanjenu radnu sposobnost i kojima prijeti opasnost od nastanka invalidnosti, a rade lakše i administrativne poslove i ne rade u smjenama, subotama i nedjeljama, a istodobno nama dovoljno sestara za pokrivanje vikenda, blagdana i noćnih smjena.

‘Zar nije jednostavnije da se za tih 120 sestara osigura poticajna otpremnina?’ upitala je, ističući kako se sada otpuštaju sposobne mlade sestre, da se KBC prepušta starijim sestrama te da će poslije za moguće zapošljavanje sestara biti potrebno vrijeme za njihovo uhodavanje i obuku.

Po njezinim riječima, prosječna dob medicinskih sestara u riječkome KBC-u je 45 godina, a prosječna plaća 4500 kuna.
Predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske naglasila je da proteklih 20 godina nije bilo otpuštanja sestara, nego bi se nakon odlaska jednih, primjerice u mirovinu, uvijek zapošljavale druge, koje su radile na određeno vrijeme.

‘Za zdravstvo nikada nema novca i čini mi se da je ova vlada tsunami ne samo za djelatnost zdravstva, nego poglavito za riječki KBC. Stalno ponavljam da u izvršnoj vlasti sjede riječki političari koji su i te kako bili glasni u obrani bolničkog proračuna kad su bili oporba i govorili da je to sramotno i neprihvatljivo. Gdje su sada? Sjede u izvršnoj vlasti’, istaknula je, dodajući da će po projekcijama do kraja godine bolnički proračun pasti na 38 milijuna kuna, što je dovoljno da se pokriju samo preostala materijalna prava i plaće.

Ustvrdila je kako se zaposleni, i sestre i liječnici, boje i da se ‘nitko ne želi boriti s politikom’.
Predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Belobrajdić-Čahut također je rekla kako će se ubuduće u toj kući plaćati ‘svaki prekovremeni rad, a ne pretakati u slobodne dane, što je praksa i u ostalim zdravstvenim ustanovama’.

Na pitanje novinare Hine, iz ravnateljstva riječkoga KBC-a odgovoreno je da ravnatelj Herman Haller neće komentrirati navode sindikata s današnje konferencije za novinare.
Ministar Rajko Ostojić rekao je danas novinarima uoči sjednice vlade da u Rijeci nema nikakvih otkaza.

'Javljeno mi je iz KBC-a Rijeke da su to bile zamjene', rekao je novinarima odgovarajući na pitanje je li u riječkome KBC-u podijeljeno 36 otkaza. 'Radi se o rodiljnim dopustima, bolovanjima, zamjenama i slično’, dodao je ministar Ostojić. ‘Uvjeren sam da ravnateljstvo KBC-a Rijeke radi dobar posao, za sada, vidjet ćemo u devetom mjesecu', rekao je ministar Ostojić.