obilna kiša

Užas u Njemačkoj: Broj poginulih u katastrofalnim poplavama popeo se na 20, traga se za 50 do 70 osoba

15.07.2021 u 12:40

Bionic
Reading

Broj poginulih u katastrofalnim poplavama koje su u noći sa srijede na četvrtak pogodile zapad Njemačke popeo se na 20, a nakon rušenja nekoliko kuća u oblasti Eifel broj nestalih se procjenjuje na 50 do 70 osoba

U saveznim pokrajinama Porajnje Falačka i Sjeverna Rajna-Vestfalija situacija, nakon obilnih kiša koje su prošle noći uzrokovale izlijevanje mnogih rijeke, još uvijek nije pod nadzorom.

U oblasti Eifel na krajnjem zapadu Njemačke je zabilježeno petero poginulih. Ovdje se, nakon što je u gradiću Schuld zbog izlijevanje rijeke Ahr srušeno šest kuća, između 50 i 70 osoba vodi kao nestale. Mnoge kuće se zbog šteta od bujica nalaze pred rušenjem.

Još uvijek više od 50 osoba na krovovima svojih kuća čeka na spašavanje. Iz Bavarske su prema ovoj saveznoj pokrajini krenule ekipe za spašavanje u helikopterima.

Situacija je napeta i na Rajni, posebice u Koblenzu, gdje se rijeka Mosel, čijem slivu pripadaju nabujale rijeke u Eifelu, ulijeva u Rajnu. Na donjem dijelu Rajne prema Koelnu i Duesseldorfu se najviši vodostaj očekuje u tijeku sutrašnjeg dana i vikenda.

U Koelnu, u saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, dvije su osobe pronađene u poplavljenim podrumima, a u gradu Alteni su dva vatrogasca poginula tijekom pokušaja spašavanja građana iz bujice.

  • +12
Oluja u Njemačkoj Izvor: EPA / Autor: FRIEDEMANN VOGEL

Ukupno je do sada od posljedica poplava poginulo 20 osoba.

U gradu Hagenu, kroz koji protječu četiri rijeke, mnogi su dijelovi grada odsječeni od ostatka svijeta. U ovom gradu na rubu Ruhrske oblasti su u pomoć oklopnim vozilima pristigli i pripadnici Bundeswehra. Ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer govori o preko 3.000 pripadnika.

Obližni povijesni gradić Altena je i dalje odsječen od svijeta.

Željeznički promet na čitavom zapadu zemlje je kolabirao, a vlasti apeliraju na građane da ne putuju bez izričite potrebe. Željeznički promet je prekinut i prema susjednoj Belgiji i Nizozemskoj, gdje su pojedina područja također pogođena poplavama.

Europska unija je Njemačkoj i zemljama Beneluxa ponudila pomoć pogođenim područjima.

„EU je spremna pomoći“, poručila je preko Twittera predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Vlada savezne pokrajine Porajnje-Falačka je održala izvanrednu sjednicu na kojoj su dogovoreni daljnji koraci u borbi protiv vodene stihije.

Meteorološke službe za ostatak dana najavljuju daljnje padaline, ali u manjim količinama nego do sada.

U gotovo svim dijelovima zapadne Njemačke su posljednjih dana zabilježene rekordne količine oborina.

Njemački Crveni križ, koji sudjeluje u akcijama spašavanja na pogođenim područjima, priopćio je kako se Njemačka mora bolje pripremiti za katastrofe ovakve vrste koje bi u budućnosti mogle postati učestalije.