POGLEDAJTE PRAVILA

Uz državni ispit, prijemni ispiti na 26 fakulteta

04.03.2009 u 18:47

Bionic
Reading

Od 2010. nitko se neće moći upisati na fakultet bez položene državne mature, no 26 fakulteta uz maturu će provoditi i dodatni prijemni, svojevrsnu provjeru specifičnih znanja. Među njima su i dva vrlo atraktivna zagrebačka fakulteta - Pravo i Filozofija - te Hrvatski studiji

Sva sveučilišta u Hrvatskoj i službeno su prihvatila državnu maturu kao preduvjet za upis na fakultete, a kako će točno fakulteti bodovati uspjeh na državnoj maturi bit će poznato do početka nove školske godine. Svi će učenici na maturi obavezno polagati hrvatski jezik, strani jezik i matematiku (na dvije razine), te jedan predmet prema izboru

Primjerice, oni koji se žele upisati na zagrebački Pravni fakultet iz hrvatskog i stranog jezika morat će imati položenu višu (A) razinu koja u pravilu odgovara gimnazijskom programu, doznaje Jutarnji list. Iz matematike priznavat će se osnovna (B) razina, a od izbornih predmeta bilo koji predmet prema osobnom izboru učenika. No nitko se neće moći upisati na Pravo ukoliko ne položi i testove koje će provoditi sam fakultet: test općeg znanja te test razumijevanja i logičkog zaključivanja.

Kandidati za upis na Filozofski fakultet i Hrvatske studije uz položenu državnu maturu (uvjeti su isti kao i za upis na Pravo) polagat će samo test intelektualnih sposobnosti. Zagrebački Ekonomski fakultet odustao je od dodatnog prijemnog ispita, pa će uvjet za upis na Ekonomiju biti samo položena državna matura (iz sva tri predmeta učenici će morati imati položenu višu (A) razinu, izborni predmet mogu položiti po želji, no dodatno će se bodovati politika i gospodarstvo).

Učenici koji se žele upisati na arhitekturu uz maturu morat će proći i dodatnu provjeru iz crtanja. Kineziologija će provjeravati motoričke, a stomatologija manualne sposobnosti svojih kandidata. Dodatnu provjeru organizirat će i sve umjetničke akademije u zemlji te učiteljski fakulteti. Zagrebački Fakultet prometnih znanosti za studij aeronautike organizirat će dodatnu provjeru zdravstvenih sposobnosti, a svi će kandidati za upis morati položiti i usmeni ispit iz engleskog jezika.

Za upis na studije medicine bodovat će se biologija, fizika ili kemija, no ako učenici polože sva tri predmeta to će im donijeti dodatne bodove. Istu praksu uveli su još neki fakulteti (primjerice PMF).

Na koji način sveučilšta vrednuju rezultate na maturi pogledajte ovdje.