1.500 EURA

Uvodi li Francuska kazne za kupovinu seksualnih usluga?

28.11.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Krajem tjedna trebao bi pred zastupnike u francuskoj Nacionalnoj skupštini stići prijedlog o novom zakonu kojim se regulira prostitucija. Prijedlog, koji potpisuju dvije zastupnice socijalista i zastupnik konzervativnog UMP-a, previđa uvođenje novčane kazne od 1.500 eura za one koji 'kupuju seksualne usluge', a kazna se može udvostručiti ako prijestupnik ponovi radnju

Novim bi se zakonom tako ukinula prijašnja kazna za 'pasivno nagovaranje' koja je uvedena za vrijeme Sarkozya kao ministra unutarnjih poslova, koja je bila mahom usmjerena na pružatelje usluga, a dala je slabe ili nikakve rezultate u borbi protiv organiziranih mreža svodništva i trgovine ljudima. Novim zakonom obrće se perspektiva te se nastoji, kako to je sumirao Le Monde, 'umanjiti ponuda tako što će se sankcionirati potražnja'.

I dok je dobar javnosti pozdravio činjenicu da će se o neizostavnom i složenom fenomenu prostitucije napokon povesti široka rasprava nakon što je predugo boravio u sivoj zoni zakona, glavna stavka o penalizaciji klijenta daleko je od konsenzusa javnosti. Naime, iz udruga za borbu protiv trgovine ljudima te udruga 'pružatelja seksualnih usluga' poručili su da se novom mjerom ništa bitno ne radi na ključnom problemu, razbijanju mreže trgovina ljudima koja je u pozadini dobrog dijela prostitucije danas u Francuskoj i u Europi.

Nadalje, mjerom kažnjavanja klijenta (kojeg bi se valjda dalo 'preodgojiti' poput alkoholičara ili narkomana) zatire se pravo odraslim osobama da svojom voljom upravljaju svojim tijelom s ciljem kojim žele, koliko god ti slučajevi bili manjinski u odnosu na prevladavajuće prakse u prostituciji. Radilo bi se, tvrdi kritičari, o primjeni abolicijskog, a ne regulacijskog modela te o uplitanju države u privatnu sferu.

Autori zakonskog nacrta brane se od optužbi te se pozivaju na dodatnu mjeru koju su naveli, a koja ima za cilj pripomoći svima onima koji žele napustiti profesiju. Tako bi se stranim državljanima (koji čine oko 80 do 90 posto prostitutki u državi, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova) omogućila, nakon prestanka rada, dozvola boravka od šest mjeseci na tlu Francuske, pod određenim uvjetima.

U svakom slučaju, rasprava je tek započela, a Libération je prvi iznio i svjedočanstava klijenata u kojima se otvoreno govori kako o međusobnom pristanku na razmjenu novca za seksualne usluge, tako i o počesto otužnim okolnostima susreta s prostitutkama. Izglasavanje zakona zakazano je 4. prosinca, a tad će se i politički predstavnici, zasad još uvijek jako šutljivi o temi, morati jasno odrediti.