OSTOJIĆ SE BRANI

'Uvođenje smjenskog rada nije propast!'

13.03.2014 u 20:03

Bionic
Reading

U Ministarstvu zdravlja počeli su kolektivni pregovori s dva reprezentativna sindikata zdravstva o vraćanju 24-satnih dežurstava u bolnice i na odjele gdje je smjenski rad izazvao povećanje listi čekanja. Odustajanje od smjenskog rada za RTL Danas prokomentirao je ministar zdravlja Rajko Ostojić

Iako se nakon dva mjeseca ukida smjenski rad, ministar Ostojić ne namjerava podnijeti ostavku, iako ga na to poziva i oporba, ali i dio sindikata.

'Nije ovo propast. Bio sam tu u nekoliko navrata i u siječnju sam rekao: vidimo se koncem veljače. Analizirali smo i već tada, a prije dva mjeseca rekao sam da ćemo zasigurno promijeniti smjenski rad tamo gdje su uska grla, za razliku od mojih kolega u Nizozemskoj, Njemačkoj, u Europi, koji su to radili godinu-dvije-tri. Dakle prvo morate napraviti organizaciju rada, uvesti smjenski rad, detektirati uska grla i to smo napravili najbrže u Europi - za 60 dana', kazao je Ostojić za RTL.

Upitan nije li bilo nepotrebno dva mjeseca kroz smjenski rad eksperimentirati na pacijentima, Ostojić je odgovorio: 'Nikakav eksperiment, nikakav pokus, dapače zahvaljujem svim hrvatskim liječnicima i Hrvatskoj liječničkoj komori. Svi liječnici u Hrvatskoj su članovi Komore, većina Zbora i dio Akademije te naravno četiri medicinska fakulteta koji su to prepoznali, koji su me pozvali na otvorenu javnu raspravu u kojoj sam se aktivno, plenarno uključio i zahvaljujući njima. Oni kažu sljedeće: moramo pretpostaviti Zakon o zaštiti prava pacijenata i europskoj direktivi i svim drugim zakonima. Zašto? Jer za nas liječnike, za nas je ključan i vrhovni, pravni, ali deontološki akt - naš pacijent. Znači, uz Hipokratovu zakletvu to su prepoznali i Komora i Zbor, ali nažalost, nije i sindikat. Naglašavam da ovo radimo zbog liječnika i zbog pacijenata, zbog naših sestara, instrumentarki, zbog anestezioloških tehničara i one su se načelno složile s tom idejom. Zašto? Pa zbog pacijenata. Zato sam tužan, razočaran, ali ne iznenađen time zašto Babić nije došao. Njega to ne zanima. Njega zanima samo njegova pripravnost. Ništa drugo njega ne zanima. Da ga zanimaju pacijenti, onda bi se pridružio Komori, Zboru, Akademiji i medicinskim fakultetima i danas bi došao na razgovor.'

Priznao je Ostojić da su zbog štrajka liječnika, ali jednim dijelom i smjenskog rada, liste čekanja tri do četiri puta dulje, ali i dalje misli da je uvođenjem smjenskog rada doneseno više koristi nego štete.

'Vi ste me pitali na stotine puta kada će se Marko Marković moći pregledati popodne u bolnici. To danas može. Kada će se moći operirati u Lovranu subotom ili nedjeljom? Danas može. Vi možete doći u Lovran, operirati se preksutra, u subotu, kao da je ponedjeljak. U osam sati u subotu te u osam sati u nedjelju ujutro u Lovranu počinje redoviti operacijski program', kazao je Ostojić.

U razgovoru je Ostojiću postavljeno pitanje otkuda sada novac za dežurstva.

'Vjerovali ili ne, košta manje nego sada. I zato se zahvaljujem i Komori i Zboru koji su vrlo jasno rekli: svjesni smo situacije, svjesni smo stanja duha, svjesni smo recesije i pristajemo na nešto manji iznos. Dakle primao sam paušal, a dežurao sam šest puta mjesečno do prije godinu-dvije, znate li koliko? Dvadeset godina. I oni su rekli: pa možemo primiti još pet mjeseci ili dvanaest mjeseci. Znate zbog čega? Zbog toga što je Hrvatska u recesiji, a naš vrhovni deontološki akt je naš Zakon o zaštiti prava pacijenata. Zato zahvala svima onima koji su danas došli na početak sastanka i pregovora dva sindikata te zahvaljujem Komori, Zboru i Akademiji, svim medicinskim fakultetima koji su to podržali, odnosno koji su to inicirali', kazao je Ostojić.