SDP ĆE PODRŽATI ARBITRAŽU

'Uvjeravaju nas da će arbitri biti neovisni'

19.11.2009 u 19:57

Bionic
Reading

Odbor za europske integracije i Nacionalni odbor za praćenje pregovora Hrvatske i EU jednoglasno su podržali prijedlog zakona o potvrđivanju sporazuma o arbitraži izmedu Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije na zajedničkoj sjednici održanoj poslijepodne u Hrvatskom saboru.

"Odbor za europske integracije i Nacionalni odbor danas su nakon rasprave predložili Hrvatskom saboru prihvaćanje zakona o potvrđivanju sporazuma o arbitraži sa Slovenijom. Oba odbora su jednoglasno podržala ratifikaciju tog sporazuma", rekao je u izjavi za novinare nakon sjednice predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica.

Jedina točka dnevnog reda ove zajedničke sjednice dvaju odbora bila je potvrđivanje sporazuma o arbitraži sa Slovenijom.

U ranijim raspravama predstavnicima SDP-a posebice je problematično bilo pitanje načina izbora arbitražnih sudaca, odnosno kriteriji za izbor sudaca, rekao je Mimica.

Na inicijativu SDP-a, predsjednik stranke Zoran Milanović obavio je razgovore s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom u kojima su razjašnjeni kriteriji.

"Dobili smo uvjeravanja Europske komisije da će kriteriji za izbor arbitara biti kompetentnost, neovisnost i nepristranost. To je ono što smo i željeli, što smo držali da je trebalo već biti upisano i u samom sporazumu. Na temelju takvih iskaza koje smo u Bruxellesu dobili, Klub SDP-a je odlučio biti za potvrđivanje ovog sporazuma", kazao je Mimica.