PORTRET DAVORA BOŽINOVIĆA

Uvijek uz vlast: Koja je tajna uspjeha Plenkovićeve desne ruke i novog šefa MUP-a?

09.06.2017 u 21:02

Bionic
Reading

Za novog ministra unutarnjih poslova premijer Andrej Plenković postavio je svog najbližeg suradnika, ali i savjetnika, Davora Božinovića, dosadašnjeg šefa kabineta predsjednika Vlade. Božinović je u svojoj bogatoj karijeri na raznim funkcijama služio u administracijama brojnih hrvatskih Vlada sve od 1990. godine, a karijeru je počeo u bivšoj državi 1987. na poziciji savjetnika u Republičkom sekretarijatu za narodnu obranu Hrvatske. Pravi je primjer spoja karijernog diplomata, državnog službenika i političara u jednoj osobi

Da je represivni aparat od iznimnog interesa premijeru Andreju Plenkoviću, pokazalo je imenovanje Davora Božinovića ministrom unutarnjih poslova. Božinović, naime, spada u uski krug najbližih suradnika, ali i savjetnika šefa Vlade i HDZ-a.

Na mjesto šefa MUP-a, koje je ostalo upražnjeno nakon što je Plenković iz Vlade najurio Mostova ministra Vlahu Orepića, Plenković postavlja svoju desnu ruku, iskusnog diplomata, ali i političara koji je u državnom aparatu obnašao razne dužnosti: bio je državni tajnik, pomoćnik ministra, šef hrvatske misije pri NATO-u, veleposlanik, u vladi Jadranke Kosor bio je ministar obrane…

Božinović je pravi primjer spoja karijernog diplomata, državnog službenika i političara u jednoj osobi. Vještinu, znanje, ali sigurno i odličan politički instinkt dokazao je činjenicom da nikada nije 'izvisio' - služio je svim režimima i vladama od kasnih 80-ih do danas.

Političku karijeru počeo je u SFRJ 1987., kad je postavljen za savjetnika u Republičkom sekretarijatu za narodnu obranu Hrvatske. Prije toga u njegovoj službenoj biografiji nije navedeno ništa.

U posljednjoj biografiji koja je u petak priložena saborskim zastupnicima Božinović je slučajno ili ne izostavio svoj angažman u bivšoj državi od 1987. do 1990. godine, dok se taj podatak uredno nalazio u njegovoj službenoj biografiji za vrijeme dok je bio ministar obrane u vladi Jadranke Kosor (od 2010. do 2011.).

Božinovićeva karijera nakon sloma Jugoslavije i uspostave nezavisne Hrvatske započinje 1990. godine, na mjestu predsjednika Novačke komisije u Ministarstvu obrane RH. Četiri godine kasnije postaje viši savjetnik u Veleposlanstvu RH u Sofiji, glavnom gradu Bugarske. A 1996. seli se u Sarajevo na mjesto savjetnika u našem veleposlanstvu. Nastavlja napredovati u diplomatskoj karijeri i 1999. godine postaje pomoćnik ministra vanjskih poslova.

Božinović je kratko bio i hrvatski veleposlanik u Srbiji i Crnoj Gori, a 2004. seli se na Pantovčak te postaje šef Ureda predsjednika RH Stjepana Mesića.

Već iduće godine postaje šef hrvatske misije pri NATO-u. Potom se vraća u Zagreb te služi kao državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova.

Tadašnja premijerka Jadranka Kosor 2010. godine zove ga u svoj tim i postaje ministar obrane. Na toj poziciji se kratko zadržava jer je HDZ izgubio izbore 2011. godine, nakon čega se seli u saborske klupe.

U lipnju 2010. godine na nagovor tadašnje šefice stranke Kosor, s još devet viđenijih osoba iz javnog života, Božinović se učlanjuje u HDZ. Tom prilikom je rekao da je već jednom bio član HDZ-a - 1990. godine. O razlozima zašto je iz HDZ-a kasnije otišao tada nije govorio.

Božinović se na velika vrata u visoku politiku vraća prošle godine, nakon pada Tomislava Karamarka i dolaska Andreja Plenkovića za novog predsjednika HDZ-a. Nakon pobjede HDZ-a na izvanrednim parlamentarnim izborima Božinović u listopadu 2016. postaje desna ruka premijera Plenkovića, a imenovan je predstojnikom Ureda predsjednika Vlade.

Novi ministar unutarnjih poslova rođen je u Puli u prosincu 1961. godine. Na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti diplomirao je, magistrirao i doktorirao. Autor je i koautor nekoliko knjiga, predavač na poslijediplomskom studiju iz diplomacije na Sveučilištu u Zagrebu, a predaje i na diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih poslova i Ratnoj školi 'Ban Josip Jelačić'.

Član je Predsjedništva HDZ-a te savjetnik šefa stranke Andreja Plenkovića.