ZAHTJEV CRKVE U NJEMAČKOJ

Ustavni sud zabranio rad trgovina nedjeljom

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 01.12.2009 15:55
  • Objavljeno 01.12.2009 u 15:25
kupac šoping trgovina

kupac šoping trgovina

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Otvaranje trgovina nedjeljom dopušteno je samo u iznimnim slučajevima, odlučio je njemački Ustavni sud u Karlsruheu u utorak prihvaćajući time tužbu njemačkih crkava protiv liberaliziranog pravila rada nedjeljom u saveznoj pokrajini Berlinu, gdje je jedino na snazi takav pravilnik

BERLIN - "Zakonska zaštita koja nedjelje i praznike definira kao neradne dane mora se poštovati", stoji u priopćenju Ustavnog suda. Predsjednik Ustavnog suda Hans-Juergen Papier objasnio je da njemački ustav nedjeljom "u načelu ne predviđa aktivnosti tipične za radni dan". Iznimke su dopuštene samo u slučaju "jednake pravne težine i potrebe od većega društvenog interesa".

"Puki financijski interes vlasnika trgovina i interes kupca da svaki dan kupuje nisu dovoljan argument da bi se dopustila iznimka glede otvaranja trgovina nedjeljom", rekao je Papier.

Po berlinskom pravilniku o radnom vremenu trgovina, koji je najliberalniji u Njemačkoj i o kojem se očitovao njemački Ustavni sud, trgovine su dosad smjele raditi deset nedjelja u godini. Protiv tog pravilnika tužbu su podnijele Protestantska i Katolička crkva u Berlinu.

Obje su institucije poduprle presudu iz Karlsruhea ocjenjujući je "nedvosmislenim signalom" protiv trgovačkih interesa i u korist nedjelje kao dana za odmor i mir.

Presudu Ustavnog suda podupro je i sindikat djelatnika u uslužnim djelatnostima Verdi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi