istraživanje

Plenković i Milanović u 'mrtvoj utrci', SDP-u skočila podrška, evo kako stoje ostali

17.03.2024 u 21:45

Bionic
Reading

Predsjednik RH Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković praktički su izjednačeni u borbi za mjesto premijera, prema istraživanju agencije Ipsos, provedenom za Novu TV na uzorku od 604 građana

Prema rezultatima istraživanja, na predstojećim izborima mogla bi biti veća izlaznost nego prethodnih godina, čak 69 posto ispitanih je reklo da će sigurno izaći na izbore, 17 posto će vjerojatno glasati, sedam posto vjerojatno neće, a šest posto sigurno neće. Na parlamentarnim izborima 2020. svoje je biračko pravo iskoristilo manje od polovice birača, donosi Dnevnik.hr.

Od onih koji su se izjasnili da izlaze na izbore, 32 posto želi kao premijera vidjeti Zorana Milanovića, a 30 posto Andreja Plenkovića. Ova prednost unutar je statističke pogreške koja u ovom istraživanju iznosi četiri posto. Na trećem je mjestu Sandra Benčić, koju za kormilom Vlade želi vidjeti 12 posto ispitanih. Nikola Grmoja je na osam posto podrške, Damir Vanđelić ima tri posto.

  • +15
Izvanredna presica: Milanović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Više od polovice, točnije, 54 posto ispitanih vjeruje da Milanović treba odstupiti s mjesta predsjednika Republike prije ulaska u utrku za parlamentarne izbore. No, čak jedna trećina ispitanih - dakle 33 posto - smatra da ne treba. 13 posto nema stav. Što se motivacije tiče, ispitanicima je ponuđeno nekoliko tvrdnji te su se izjasnili slažu li se s njima. Tako se čak 71 posto ispitanih slaže da Milanović ovime pomaže ljevici, no gotovo 60 posto ispitanih to vidi kao politički mudar potez. 44 posto se slaže da Milanović srozava ugled institucija, 42 posto da koristi poziciju za osobnu korist, a 40 posto da je to što čini zapravo borba za domovinu. 39 posto ispitanih njegov potez vidi kao protuustavan.

  • +19
Andrej Plenković u Osijeku Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

No, kakav god utjecaj bio, jedno je neosporno, Zoran Milanović će jedan dio birača motivirati da izađu na izbore, i to čak 18 posto njih. Na jedan posto će utjecati na način da neće izaći na izbore, i to upravo zbog njega, a na gotovo 80 posto neće imati utjecaja. Što se tiče rejtinga stranaka, HDZ je i dalje na prvom mjestu sa 27,3 posto podrške ispitanih, drugi je SDP koji je sada na 22,6 posto podrške. Most i Možemo! dijele treće mjesto sa 8,7 posto podrške, Domovinski pokret je na 7,9 posto. Ostali su svi kumulativno na 14,9 posto, a neodlučni su na nekih deset posto, i to je zapravo najveća i najznačajnija vijest. Usporedimo li ove rezultate s rezultatima Crobarometra iz veljače, nema značajnijih pomaka kod nijedne stranke osim kod SDP-a koji s najavama Milanovića bilježi rast od čak devet posto. Pritom taj rast nije došao nauštrb nekih drugih stranki, nego najviše nauštrb neodlučnih.

Istraživanje Ipsosa za Novu TV Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Nova TV