PORTUGAL U PROBLEMIMA

Ustavni sud ponovno srušio vladin plan ušteda

31.05.2014 u 18:07

Bionic
Reading

Portugalski Ustavni sud ponovno je srušio vladin plan ušteda, ovaj put odlučivši da je odluka o rezanju primanja državnim službenicima, čime se namjeravalo uštedjeti oko milijardu eura, diskriminatorna.

Odluka koju je sud donio u petak još će otežati uravnoteživanje portugalskog državnog proračuna, iako je ta zemlja jedna od najpogođenijih dužničkom krizom. Mediji u subotu različito procjenjuju točan iznos kojim će nakon pravorijeka Ustavnog suda biti opterećen proračun za 2014. pa dnevnik Publico barata svotom od više od 1,1 milijardi eura, dok Diario de Noticias smatra da je riječ o 750 milijuna eura.

Pročelnik ureda predsjednika vlade Miguel Poiares Maduro rekao je da će vlada premijera Pedra Passosa Coelha proučiti pravorijek i donijeti odgovarajuću odluku, ali nije rekao kako se misli namaknuti manjak, dok mediji spekuliraju o mogućnosti povećanja poreza u tu svrhu.

Vladin prijedlog predviđao je smanjenje plaća u javnim službama za 675 eura na mjesec, uvođenje poreza na prihod od naknada za nezaposlenost i bolovanje i ograničavanje povlastica za obiteljske mirovine.

Ustavni sud već je četvrti put raspravljao o vladinim planovima štednje, a ovo je treća odluka u kojoj je utvrdio da je vlada prekršila Ustav neravnomjernim opterećivanjem pojedinih slojeva društva.