MANJAK ŽENA NA LISTAMA

Ustavni sud poklopio DORH i traži da kazni stranke

18.02.2016 u 09:16

Bionic
Reading

Ustavni sud uputio je Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) upozorenje u povodu njegovog zaključka 'da ne postoji zakonska osnova za pokretanje prekršajnih postupaka protiv predlagatelja kandidacijskih lista za izbore zastupnika u Hrvatski sabor, na kojima se nije nalazilo najmanje 40 posto pripadnika oba spola'. Od DORH-a traže da postupi po Zakonu i kazni stranke i koalicije koje na svojim listama nisu imale najmanje 40 posto žena

Sud, suprotno zaključku DORH-a, tvrdi da je na izborima zastupnika u Sabor u studenom 2015. vrijedila je zakonska obveza prema kojoj je na kandidacijskim listama moralo biti najmanje 40 posto pripadnika svakog spola, a kršenje te obveze predstavlja prekršaj iz članka 35. Zakona o ravnopravnosti spolova.

Na Ustavnom sudu su mišljenja da je DORH svoj zaključak utemeljio na selektivnom i pogrešnom tumačenju odluke Ustavnog suda iz rujna 2015. o izbornom zakonu.

'DORH se pogrešno pozvao na odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova koje propisuju obvezu da zastupljenost podzastupljenog spola mora dosegnuti razinu njegovog udjela u ukupnom stanovništvu Republike Hrvatske 'najkasnije prigodom provedbe trećih redovitih izbora' (to jest najkasnije na redovitim izborima za 9. saziv Hrvatskog sabora). Međutim, taj propis nema nikakve veze s posebnom obvezom iz izbornog zakona, prema kojoj je na kandidacijskim listama za izbor zastupnika u 8. saziv Hrvatskog sabora moralo biti najmanje 40 posto pripadnika svakog spola, budući da nepoštovanje te posebne mjere podliježe prekršajnoj sankciji iz članka 35. Zakona o ravnopravnosti spolova.

Ustavni sud zbog povrede načela razmjernosti ukinuo je drugu sankciju propisanu izbornim zakonom (naime, da je lista koja nema najmanje 40 posto pripadnika svakog spola nepravovaljana) i tako spriječio 'dvostruko kažnjavanje' zbog kršenja iste obveze', navode na sudu.

Stoga očekuju da DORH povuče sporni zaključak i postupi u skladu sa zakonom i prekršajnom prijavom Državnog izbornog povjerenstva.

Drugim riječima, svima koji na listama nisu imali najmanje 40 posto pripadnika oba prema Zakonu o ravnopravnosti spolova prijeti kazna od 50.000 kuna po listi.

Državno izborno povjerenstvo utvrdilo je da HDZ-ova Domoljubna koalicija nije žensku kvotu poštovala ni na jednoj od 11 izbornih lista, deset u Hrvatskoj te jednoj u dijaspori, SDP-ova Hrvatska raste na pet od deset lista, a HDSSB na dvije od dvije izborne liste.

Manjak žena na čak devet listi imala je Autohtona Hrvatska stranka prava (A-HSP), na po dvije su liste podbacili koalicija Naprijed Hrvatska Ive Josipovića i Radimira Čačića te Socijalistička radnička partija Hrvatske (SRP), a samo na jednoj koalicija Hrvatske kršćanske demokratske unije, Hrvatske demokratske stranke i Nacionalnih demokrata.

416095, 415320, 416643, 416602