ukinuta sporna odredba

Ustavni sud odlučio: Ministar zdravstva više neće imenovati šefove županijskih bolnica

01.09.2019 u 09:51

Bionic
Reading

Ministar zdravstva izgubio je pravo da potvrdi imenovanje šefova županijskih bolnica, nakon što je Ustavni sud ukinuo odredbu zakona iz 2016. piše u nedjelju Jutarnji list

Ustavni sud vratio je županijama potpunu autonomiju u imenovanju upravnih vijeća bolnica koje su u njihovu vlasništvu i to tako što je ukinuo odredbu Zakona o sanaciji javnih ustanova prema kojoj je, nakon što bi država obustavila sanaciju bolnice i vratila osnivaču (županiji) osnivačka prava, ministar zdravstva zadržao pravo davanju suglasnosti na imenovanje novog ravnatelja, navodi dnevnik.

Takvu odluku Ustavni sud donio je u povodu zahtjeva za ocjenu suglasnosti Zakona o sanaciji javnih ustanova iz 2016. godine koji je podnijelo 46 zastupnika.

Inicijator ocjene ustavnosti izmjena Zakona o sanacijijavnih ustanova iz. 2016. bio je SDP jer je tim zakonom tadašnja, HDZ-ova Vlada ukinula program sanacije bolnica koji je 2012., za mandata Rajka Ostojića u Ministarstvu zdravstva počela SDP-ova.

Zakon o sanaciji javnih ustanova bio je usvojen 2012. godine s ciljem saniranja prezaduženih bolnica. Država je odlučila riješiti njihov dug, ali su zato osnivačima oduzeta osnivačku prava, a vlada je imenovala sanacijske upravitelje i sanacijska vijeća.

U postupak sanacije ušlaje 31 zdravstvena ustanova, od čega je bilo 18 Županijskih bolnica.

Sanacije, medutim, nisu postigle svoj učinak. Bivši HDZ-ov ministar Dario Nakić koji je 2016. godine ukinuo program sanacija rezimirao je SDP-ov plan rješavanja dugu bolnica iznošenjem podataka, prema kojima je na početku sanacije bio utvrđen manjak od 2,1 milijardu kuna, a tijekom 2013. i 2014. za sanaciju je izdvojeno 3,5 milijardi kuna, piše Jutarnji list.