O ZAŠTIĆENIM NAJMOPRIMCIMA

Ustavni sud ocijenio izmjene Zakona o najmu stanova neustavnima

14.09.2020 u 13:19

Bionic
Reading

Ustavni sud je odlučivao je o ustavnosti izmjena i dopuna Zakona o najmu stanova koje je Sabor usvojio u ljeto 2018. godine. Ukinute su odredbe koje se odnose na status zaštićenih najmoprimaca što znači da su izmjene Zakona 2018. godine ocijenjene neustavnima, javlja N1

Presudom Europskog suda za ljudska prava u predmetu Statileo 2012. godine Hrvatska je bila obavezna promijeniti Zakon tako da se izjednači teret najmoprimca i najmodavca, izvještava N1.

Tek 2018. godine Vlada i resorno ministarstvo uhvatili su se u koštac s ovim problemom i donijeli određen izmjene Zakona no izmjene su u konačnici rezultirale velikim brojem ustavnih tužbi odnosno prijedloga za ocjenom ustavnosti.

Veliki broj vlasnika krenuo je u sudske postupke protiv države jer je Europski sud za ljudska prava rekao da imaju pravo na naknadu štete. Državi stoga prijeti i ogromna rupa u državnom proračunu, jer svi koji su u vlasničkom položaju i imaju volje i sredstva tužit će državu za izgubljenu dobit.

22. rujna 2020. godine je i sastanak ministara Vijeća EU gdje je Vlada RH zatražila da se skine status pojačanog nadzora s obzirom na to da je ovakvom presudom iz 2012. godine RH defacto pravomoćno osuđena za kršenje ljudskih prava.