PROSVJEDI U MOLDAVIJI

Ustavni sud naredio ponovno prebrojavanje glasova

12.04.2009 u 17:45

Bionic
Reading

Protivnici moldavske komunističke vlade obnovili su u nedjelju prosvjede i na mirnim demonstracijama u središtu glavnoga grada Kišinjeva okupili više od deset tisuća ljudi, a nekoliko sati kasnije moldavski ustavni sud naredio je ponovno prebrojavanje glasova s parlamentarnih izbora

Prosvjede organiziraju tri oporbene političke stranke uznemirene zbog nedavne izborne pobjede komunista. Demonstranti zahtijevaju puštanje dvjestotinjak protuvladinih aktivista uhićenih nakon nasilnih prosvjeda protiv izbornih rezultata u utorak.

U nedjelju su mediji objavili da je jedan od prosvjednika, uhićen početkom tjedna, umro u bolnici. Agencija Interfax prenijela je izjavu roditelja 23-godišnjega mladića koji tvrde da je on u pritvoru pretučen. Policija tvrdi da ne zna ništa o tom slučaju.

Tisuće mladih, uglavnom studentske dobi, izašle su na u utorak ulicu i napale moldavski parlament i predsjedničku palaču. Nekima od pritvorenih prijeti i optužba za pripremanje državnog udara.

Moldavski predsjednik Vladimir Voronjin zabranio je policiji da upotrijebi silu, a poslije je i pristao na oporbeni zahtjev da se glasovi ponovno prebroje. Ustavni sud je u nedjelju odlučio odobriti Voronjinov zahtjev te je izbornom povjerenstvu naredio novo brojanje glasova.

Po prošlotjednim službenim rezultatima izbora, moldavska komunistička stranka osvojila je pedeset posto glasova, što znači i 60 zastupničkih mjesta u parlamentu sa 101 mjestom.

Oporba tvrdi da je riječ o golemoj izbornoj prijevari, ali međunarodni promatrači gotovo su ih bez iznimke proglasili poštenima i slobodnima.