utvrđivanje identiteta

Ustavni stručnjak Mato Palić tvrdi da je policija prekršila Ustav u slučaju Klancir

07.03.2019 u 12:19

Bionic
Reading

Ustavni stručnjak Mato Palić objavio je na svom profilu na Facebooku kako je u slučaju utvrđivanja identiteta novinarke Đurđice Klancir policija prekršila Ustav i odredbu Pravilnika o načinu postupanja policijskih službenika

Riječ je o članku 3. stavak 2., u kojem je navedeno kako su policijski službenici dužni primjenjivati svoje ovlasti razmjerno svrsi - prema načelu razmjernosti, što znači da ako postoji 'blaži' način, kako navodi Palić, za utvrđivanje identiteta, onda je policija tako trebala postupiti kako bi bilo što manje štetnih posljedica.

Podsjetimo, novinarka Net.hr-a Đurđica Klancir objavila je u utorak na Facebooku kako su joj u redakciju došla dva policajca i legitimirala je, objasnivši kako to čine na zahtjev sisačke policije, od kojih je postupanje zatražio odvjetnik zbog pokretanja tužbe protiv nje. Novinarka je navela kako su policajci znali samo ime odvjetnika, ali ne i tko je tuži.

U povodu objave reagiralo je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP), priopćivši kako se u konkretnom slučaju radi o podnesenom zahtjevu opunomoćenika fizičke osobe, odnosno oštećene osobe, koja je zatražila ustupanje podataka za pokretanje privatne tužbe.

Tužba je izazvala rasprave u javnosti, a reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) te je u srijedu najoštrije osudilo 'političko-policijski pritisak' na novinarku portala Net.hr Đurđicu Klancir. HND ističe da se radi o dosad neviđenoj praksi da politički moćnik koristi policiju kao svoj privatni servis za zastrašivanje novinara te da taj potez duboko uznemiruje i šokira.

Tužbu je podnio sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, što je i sam potvrdio.

'Točno je kako je župan Ivo Žinić podnio zahtjev za podnošenje privatne tužbe zbog klevete iz članka 149. stavka 2. Kaznenog zakona preko svojeg opunomoćenog odvjetnika. O svim daljnjim radnjama koje je poduzeo opunomoćeni odvjetnik te u daljnjem postupku policijski djelatnici, župan Ivo Žinić nema informacija niti može komentirati', stoji u priopćenju iz županova ureda.