NIKOLA GRMOJA

'Ustaška obilježja i uzvici samo štete Hrvatskoj'

07.08.2016 u 13:20

Bionic
Reading

Glasnogovornik Mosta, Nikola Grmoja, bio je gost je nedjeljnog intervjua na N1 televiziji. Kazao je da je HDZ srušio vladu, a da je Most je inzistirao na političkim i etičkim standardima.

'Mi nismo bili za rušenje same vlade, ali smo bili spremni nositi i tu posljedicu, da ostanemo i bez svojih pozicija, ako HDZ bude čvrsto stajao uz Tomislava Karamarka. Oni su to i napravili i odlučili su rušiti Vladu i premijera Tihomira Oreškovića. Jesmo imali i ponude preslagivanja, ali smo ih odlučno odbili, jer bi to bila prijevara birača. Nama je do promjena i na tome ćemo inzistirati', kazao je Grmoja.

Upitan jesu li HDZ i SDP drugačiji u odnosu na prošle parlamentarne izbore naveo je da su drugačiji u smislu da je HDZ imao Domoljubnu koaliciju.

'Sad je tu ulogu uzeo SDP, uz Narodnu koaliciju. Uzeli su HSS, suspektne ljude poput Stipe Gabrića Jamba, koji je na njihovoj listi. Neprihvatljivo je i da Krešo Beljak, koji je osuđen, bude na tako visokoj poziciji', smatra Grmoja.

O događajima u Kninu gdje su se pjevale ustaške pjesme, uzvikivalo Za dom spremni Grmoja je kazao da je to pitanje tenzija koje su prisutne i s Republikom Srbijom, poruka koje dolaze koje su apsolutno neprihvatljive prema Hrvatskoj.

'Same zabrane neće riješiti to pitanje. Potrebna je edukacija, potreban je jasan stav javnosti i svih političara. Ja ne vidim da barem javno ijedan bitan politički akter javno pozdravlja takve situacije. Svojevrsne pjesme koje se pjevaju bile su svojevrstan bunt protiv te velikosrpske agresije. Mislim da nam to više ne treba, imamo dovoljno lijepih hrvatskih pjesama kojima možemo obilježiti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i mislim da takve stvari samo štete Hrvatskoj', naveo je.

Na pitanje je li pozdrav Za dom spremni kažnjivo djelo u Hrvatskoj Grmoja je kazao kako ne zna jer ne poznaje zakone.

'Ne znam kako je to regulirano. To bi se jasno moralo reći. Pozdrav kao pozdrav, samo značenje nije na bilo koji način kompromitirajuće, kao što je, recimo, 'Heil Hitler', ali je vezan uz određeni režim i zbog toga kod određenog dijela građana Republike Hrvatske izaziva loše osjećaje i ja apeliram na sve one koji ga koriste, da ga ne koriste, da imamo dovoljno lijepih pozdrava, pjesama i svega ostalog. Ministar policije može postupati samo u skladu sa zakonom', smatra Grmoja.

Uvjerenja je da policija na te povike svaki put ne reagira jednako pa je za isto u Kninu Thompson dobio prijavu.

'Izgleda da policija ne reagira svaki put jednako. Nekad kažnjava, nekad ne kažnjava. Koji put piše prekršajne prijedloge, jer to nije jasno definirano. I onda se proziva ministra policije. Vjerujem da će sad predmet prozivke biti Vlaho Orepić. Policija se treba držati zakona i pozitivnih propisa Republike Hrvatske', zaključio je Grmoja.

439279 ,439167 ,437364 ,437005