MLADA INFORMATIČARKA

Ustala protiv Kerumovih ljudi u školskim odborima

29.04.2013 u 16:19

Bionic
Reading

Marijana Puljak, kandidatkinja za gradonačelnicu Splita i nositeljica nezavisne liste na predstojećim lokalnim izborima, upozorila je javnost na nebrigu gradske uprave u upravljanju školama u Splitu. Povod za poziv gradskim vijećnicima da ne glasuju je najavljeno imenovanje članova školskih odbora na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća. U te odbore bi se uglavnom imenovalo članove Kerumove Hrvatske građanske stranke (HGS)

Podsjetimo da je za sutra najavljen nastavak posljednje sjednice Gradskog vijeća Grada Splita u ovom sastavu, na kojoj je između ostalog predloženo imenovanje članova školskih odbora splitskih osnovnih škola, čiji osnivač je Grad Split. Kao osnivač 27 osnovnih škola Grad Split ima pravo imenovanja po tri od sedam članova školskih odbora. Školski odbori imaju ključan utjecaj na rad i razvoj osnovnih škola na području grada.

Prema najavama, u školske odbore će se imenovati veliki broj članova Hrvatske građanske stranke, što ova uspješna informatičarka smatra najgorim oblikom stranačkog klijentelizma. 'To je dokaz potpune nebrige za budućnost ovog grada, posebno u najosjetljivijem segmentu, a to je budućnost naše djece. Prema prijedlogu HGS će u školske odbore imenovati svoje članove, neke od njih čak i u više škola, te time samo nastaviti nebrigu za funkcioniranje osnovnih škola na području grada Splita. Prijedlog za imenovanje članova utvrđen je bez javnog poziva, bez mogućnosti da u tome postupku sudjeluju građani, udruge civilnog društva i mjesna samouprava (tj. gradski kotarevi i mjesni odbori), što smatramo nedopustivim kršenjem osnovnih građanskih prava', jasno naglašava Puljak.

Nezavisna lista Marijane Puljak koja je u javnosti poznata pod sloganom i nazivom 'Za pametne ljude i Pametan grad' smatra da bi grad, kao osnivač osnovnih škola, članovima školskih odbora trebao imenovati isključivo stručne, a ne stranačke, ljude, i to uz suradnju s građanima, udrugama civilnog društva i mjesnom samoupravom.

Puljak je pozvala gradske vijećnike da spriječe najavljeno imenovanje školskih odbora i prekinu dugogodišnju nebrigu za funkcioniranje škola u Splitu i tako otvore mogućnost da se iz korijena promijeni odnos Grada prema budućnosti djece.