REKETARENJE POLJOPRIVREDNIKA

Jerku Ivankoviću Lijanoviću devet godina zatvora

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 16.01.2018 15:43
  • Objavljeno 16.01.2018 u 15:43
Jerko Ivanković Lijanović

Jerko Ivanković Lijanović

Izvor: Pixsell / Autor: Zoran Grizelj

Županijski sud u Tuzli osudio je u utorak na devet godina zatvora Jerka Ivankovića Lijanovića, bivšeg zamjenika predsjednika vlade Federacije Bosne i Hercegovine nakon što ga je nepravomoćnom presudom proglasio krivim za zloporabu položaja i ovlasti i protuzakonitu dodjelu poticaja namijenjenih razvitku poljoprivrede.

Uz Ivankovića Lijanovića krivim za isto kazneno djelo je proglašen i njegov nekadašnji savjetnik u federalnom Ministarstvu poljoprivrede Stipe Šakić koji je osuđen na trogodišnju kaznu zatvoru i novčanu kaznu od osamnaest tisuća konvertibilnih maraka (devet tisuća eura).

Sudsko vijeće je ocijenilo kako je tijekom dokaznog postupka potvrđeno da su Ivanković Lijanović i Šakić počinili kazneno djelo udruživanje radi počinjenja kaznenih djela te za  zloporabu položaja i ovlasti povezanih s nezakonitom dodjelom poticaja poljoprivrednicima na području Tuzlanske županije i drugih dijelova Federacije BiH u razdoblju od 2011. do 2014. godine.

Ivanković Lijanović tada je ispred Narodne stranke "Radom za boljitak" obnašao dužnost zamjenika premijera i ministra poljoporvrede u entitetskoj vladi koju je prevodila Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH).

Prema navodima iz optužnice pripadnici organizirane kriminalne skupine su "reketarili" poljoprivrednike uvjetujući odobravanje poticaja zahtjevom da im korisnici isplate dio dodijeljenih novčanih sredstava.

Na taj su način pripadnici ove organizirane kriminalne skupine za sebe iznudili protuzakonitu novčanu korist veću od 400 tisuća eura.

Još trojica nekadašnjih dužnosnika u Tuzlanskoj županiji ranije su zbog istih kaznenih djela osuđena na zatvorske kazne od godine do dvije i pol godine nakon što su priznali krivnju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!