strah od poplava

Uslijed potresa popucali nasipi i mostovi, sanira se najkritičnije

31.12.2020 u 20:45

Bionic
Reading

Popucali nasipi i mostovi u Sisku posljedica su razornog potresa magnitude 6.2 po Richteru s epicentrom pokraj Petrinje. Glavni centar obrane od poplava je izvijestio da će proglasiti izvanredno stanje na vodnim građevinama na području Siska

“Lijevi savski nasip oko Siska ima dosta oštećenja. U Palanjku je pukao na dva mjesta, u Hrastelnici i Galdovu, te kod mosta u naselju Brest”, priopćili su prethodno iz Hrvatskih voda pa obrazložili i trenutačnu situaciju, piše Večernji list.

“Hrvatske vode su već nakon prvog potresa žurno pristupile obilasku terena, odnosno provjeri stanja svih savskih i kupskih nasipa, kao i drugih regulacijsko-zaštitnih vodnih građevina i objekata (akumulacije, retencije, ustave, preljevi, crpne stanice i dr.) na području Sisačko – moslavačke županije.”

“S danom 30. prosinca izvršena je vizualna kontrola stanja 140 kilometara savskih nasipa i 30-ak kilometara kupskih nasipa na području malog sliva Banovina. Također je izvršen obilazak i svih dionica nasipa uz rijeke Sunju, Glinu, Petrinjčicu i Odru, kao i retencijski nasipi u Odranskom i Lonjskom polju”, stoji dalje u priopćenju Hrvatskih voda.

“Sveukupno je izvršena kontrola preko 250 kilometara nasipa na području malog sliva Banovina. Terenskim obilaskom uočena su oštećenja nasipa na ukupno sedam lokacija, a danas su započele i hitne sanacije na najkritičnijoj lokaciji u Galdovu”, poručili su iz Hrvatskih voda.

Vodostaji Kupe i Save su visoki, ali iz Hrvatskih voda poručuju da se očekuje njihova stagnacija i da je stanje pod kontrolom. To će omogućiti sanaciju oštećenih nasipa koji su znatnije oštećeni na sedam mjesta. U Palanjku, Hrastelnici, Galdovu, Tišini, Drenčini i Petrinji na dva mjesta.

  • +5
Oštećen most na ulazu u Petrinju Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

“Sve su to ozbiljna oštećenja nasipa, ali uz privremene sustave može se držati pod kontrolom do proljeća dok se ne steknu uvjeti da krenemo u ozbiljnije sanacije. Narednih dana neće biti porasta vodostaja, već stagnacija i opadanje, a i prognoza kaže da u narednih 10 dana neće biti ozbiljnijih kiša”, rekao je za HRT Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda. Istaknuo je da je ključno uspostaviti privremene mjere i 24 satno dežurstvo.

– Vodočuvarske službe neprekidno će obilaziti područja i ova najugroženija mjesta bit će pod kontrolom, rekao je.

  • +5
Hrvatske vode na terenu kod Petrinje Izvor: Cropix / Autor: Ivana Nobilo / CROPIX