ZMAJLOVIĆ PREUZIMA PROBLEM

Uskoro zadnja epizoda trakavice o varaždinskom smeću

28.11.2013 u 13:44

Bionic
Reading

Balirani otpad će se ukloniti, obraditi i zbrinuti izvan Hrvatske, poručuje ministar Mihael Zmajlović nakon što je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode preuzelo na sebe rješavanje problema koji stvara 120 tisuća tona otpada odloženog u bale na samom ulazu u Varaždin

'Problem bala na Brezju predstavlja potencijalnu opasnost za građane i okoliš, a očigledno je da se rješenje koje je zakonski prihvatljivo ne nazire. Razgovarali smo s Gradom Varaždinom sve dok je postojala i najmanja šansa da se nađe prihvatljivo rješenje, no kako prijedlozi iz Varaždina i dalje nisu u skladu s preporukama ministarstva, moramo prelomiti i inspekcija ide na izvršenje svog naloga iz 2007. godine', najavio je Zmajlović.

Nakon inspekcijskog rješenja napravljen je, doduše, program sanacije i dogovoreno je sufinanciranje od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u visini od 35 milijuna kuna. Uz to, tijekom mandata bivšeg varaždinskoga gradonačelnika Ivan Čehoka sklopljen je i ugovor za tvornicu za mehaničko-biološku obradu koja je i izgrađena, ali je taj posao kazneno prijavio aktualni gradonačelnik Goran Habuš koji je građanima umjesto toga obećao novo, jeftinije i brže rješenje velikog ekološkog problema.

'Nažalost, do danas sanacija nije pokrenuta, nije se učinilo ništa osim što je količina bala na Brezju narasla na 120.000 tona. Radi se velikoj količini neobrađenog otpada i ne postoje kapaciteti odlagališta koji to mogu prihvatiti, a odlaganje bez prethodne obrade je zakonom zabranjeno. Ministarstvo sada preuzima rješavanje tog dugogodišnjeg problema i kreće u izvršavanje inspekcijskog rješenja putem treće osobe na račun grada Varaždina', poručuju iz MZOIP-a.

Obrada u Hrvatskoj, kako dodaju, nije moguća jer ne postoji postrojenje koje može toliku količinu otpada obraditi u razumnom roku, odnosno kraćem od dvije ili tri godine.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost već će idućeg tjedna pripremiti prvi natječaj – za uzimanje uzoraka i analizu otpada u balama.

'To je preduvjet da se po dobivanju analiza raspiše međunarodni natječaj na kojem se treba ponuditi tehnologija, cijena i rokovi za obradu i zbrinjavanje', izjavio je Sven Müller, vd direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Za ukupno trajanje postupka zbrinjavanja, počevši od sljedećeg tjedna pa do konačnog rješenja otpada u Brezju, predviđa se da će trebati od 16 do 25 mjeseci.

'S obzirom na vrijeme koje je prošlo, ne smijemo više izgubiti ni dana niti imamo pravo na pogrešan korak, zato se sam postupak mora provesti po najstrožim pravilima. Trošak ovog postupka procjenjuje se na 100 milijuna kuna. Grad Varaždin dužan je pokriti ga, budući da se trošak sanacije već naplaćuje kroz račune građanima. Kao i ostale sanacije u Hrvatskoj, sufinancirat će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u visini 40 posto', poručuju iz MZOIP-a.