SELEKCIJA RIGOROZNA

Uskoro novi natječaji za zapošljavanje u europskim institucijama

04.09.2012 u 18:01

Bionic
Reading

Direktor Europskog ureda za odabir osoblja (EPSO), središnjeg tijela EU-a za zapošljavanje u europskim institucijama, David Bearfield najavio je u utorak u Zagrebu raspisivanje triju natječaja za zapošljavanje hrvatskih državljanja u Bruxellesu i Luxembourgu ove jeseni

EPSO će 13. rujna raspisati natječaj za opće administratore (službenici), a na rezervni popis ući može 126 kandidata, kazao je Bearfield.

Riječ je o službeničkim radnim mjestima na razini AD5, početnoj razini za osobe s fakultetskom diplomom u područjima kao što su europska javna uprava, pravo, revizija, ekonomija i financije. Administratori na razini AD5 u pravilu obavljaju tri glavne vrste poslova: oblikovanje politike, operativna provedba i upravljanje resursima.

Potrebno je poznavanje engleskog, francuskog ili njemačkog jezika, a profesionalno iskustvo nije potrebno.

Traže se također i načelnici odjela i jezičnih odjela na čelu hrvatskih odjela za prevođenje

Načelnik odjela na razini AD9 (AD9-14: srednje rukovodeće osoblje) vodit će mali ili srednji odjel za prevođenje od 5 do 20 ljudi, a traži se 14 kandidata, dok će načelnik odjela na razini AD12 voditi veliki odjel za prevođenje od oko 50 ljudi, a traži se osmero kandidata.

AD9 mora imati najmanje deset godina odgovarajućeg profesionalnog iskustva, a AD12 uz to mora imati i pet godina rukovoditeljskog iskustva. Rok za prijavu kandidata je 16. listopada 2012., a prijaviti se može na internetskoj stranici www.eu-careers.eu

Osim toga, u listopadu će biti raspisana dva natječaja za tajničko osoblje i asistente u području korekture, lekture, komunikacija, upravljanja projektima i pravnih poslova, ukupno 167 kandidata, dodao je.

Natječaj za asistente u području korekture i lekture bit će raspisan 11. listopada, a traži se 25 kandidata, dok će 25. listopada biti raspisan natječaj za asistente na području komunikacija (15 kandidata), pravnih poslova (22 kandidata) i upravljanja projektima (15 kandidata) te tajničko osoblje (90 kandidata).

Riječ je o iznimno raznolikim, zanimljivim i zahtjevnim poslovima, a selekcija je rigorozna, istaknuo je Bearfield.

Sastoji se od pristupnih testova na računalu u Hrvatskoj te provjere najboljih u Centru za procjenu u Bruxellesu. Najuspješniji kandidati bit će uvršteni na rezervni popis kadrova s kojih europske institucije biraju svoje zaposlenike.

Selekcija kandidata traje devet do deset mjeseci, a samo uvrštenje na rezervni popis ne jamči i da će kandidat dobiti posao. Na posao se može čekati od tri mjeseca do godine dana, a u nekim slučajevima i nekoliko godina, objasnio je.

Početna plaća u europskim institucijama za asistente iznosi oko 2300 eura, a za službenike višeg ranga 4400 eura, kazao je.

Ovog ljeta zatvoren je natječaj za zapošljavanje prevoditelja (70 kandidata), konferencijskih tumača (35 kandidata) i pravnika lingvista (47 kandidata) na koji se javilo ukupno 2687 kandidata.

Njihovo testiranje provest će se u rujnu i listopadu, a procjena u Bruxellesu u prva tri mjeseca iduće godine. Rezervni popis trebao bi biti dovršen do ljeta 2013., kazao je.

Nacrt proračuna EU-a za 2013. predviđa zapošljavanje 280 hrvatskih državljana u institucijama EU-a. Ta se brojka odnosi isključivo na zapošljavanje prema nacionalnom ključu, što znači da hrvatski građani po pristupanju mogu sudjelovati i na svim ostalim natječajima za zapošljavanje otvorenim i ostalim građanima EU-a na kojima se ne primjenjuju ograničenja po pitanju nacionalnosti.