PLAĆENI SLOBODAN DAN

Uskoro kreću sistematski pregledi u pet županija, evo tko će i kako biti pozvan

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 17.03.2023 18:17
  • Objavljeno 17.03.2023 u 17:13
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Pilot projekt preventivnih zdravstvenih pregleda kreće u travnju u pet županija, trajat će četiri mjeseca i obuhvatit će 1000 građana starijih od 40 godina koji najmanje dvije godine nisu bili kod svog liječnika obiteljske medicine

Pilot-projekt provest će se u Osječko-baranjskoj, Sisačko-moslavačkoj, Međimurskoj, Primorsko-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare. Mogućnost da sudjeluju u projektu imat će ukupno pet domova zdravlja, odnosno 364 ugovorna tima obiteljske medicine.

Na području odabranih županija 25.325 građana nisu bili kod obiteljskog liječnika dvije godine, no pilot-projektom bit će ih obuhvaćeno tisuću.

Pregledima će biti obuhvaćene sve dobne skupine starije od 40 godina, no naglasak će biti na dobnu skupinu od 40 do 44 godine, jer je utvrđeno da ona najmanje odlazi liječniku, a u toj dobi počinje niz kroničnih nezaraznih bolesti, rekao je ministar.

Građani će dobiti pozive od zavoda za javno zdravstvo putem pošte, maila ili telefonskog poziva, te će dobiti plaćeni slobodan dan za obavljanje pregleda. Odaziv je dobrovoljan i onaj tko se ne odazove neće biti penaliziran.

Troškove u cijelosti snosi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), a na konferenciji su iznesene procjene da će se preventivnim pregledima uštedjeti oko 18 milijuna eura sa ciljem poboljšanja ishoda liječenja do 2030. godine.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo odredio je skup pretraga koje će se obavljati, ovisno o dobi i spolu. Pretrage uključuju krvne pretrage, pregled srca, pluća, trbuha i ekstremiteta, određivanje Indeksa tjelesne mase, denzitometriju za starije od 65 godina, kontrolu vida i sluha, mamografske preglede i hemokult test za starije od 50 godina koji se nisu odazvali na nacionalne preventivne programe za rano otkrivanje raka dojke i raka debelog crijeva.

  • +2

Vili Beroš

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Preventivni program je dobrovoljan i za liječnike obiteljske medicine koji će ga moći provoditi u slobodno vrijeme i bit će posebno za to plaćeni, odnosno obračunavat će im se kao prekovremeni rad.

Preglede će se moći obaviti kod izabranih liječnika obiteljske medicine ili u domovima zdravlja, a pacijent će dobiti mogućnost da ocijeni dobivenu uslugu.

U vezi provedbe pilot-projekta već se sljedeći tjedan kreće u operativne pregovore s domovima zdravlja i liječnicima obiteljske medicine, rečeno je na konferenciji.

Nakon što završi pilot-projekt u srpnju, evaluacija podataka provest će se u rujnu, te bi projekt na nacionalnoj razini trebao zaživjeti u listopadu.

Beroš se osvrnuo i na današnje donošenje u Saboru dva organska zdravstvena zakona, istaknuvši kako će oni omogućiti da zdravstveni sustav postane aktivan i dolazi do pacijenta.

"Loši smo u dijagnostici i ishodima liječenja, ali smo, s druge strane, prvi u Europi po transplantaciji organa. Nedostaje nam sistematski pristup", ustvrdio je najavivši promjene u pristupu, usmjeravanje prema preventivi i ranom otkrivanju bolesti.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!