PAHOR NAJAVIO

Uskoro dokument o rješenju graničnog spora

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.08.2009 18:03
  • Objavljeno 26.08.2009 u 15:57
BORUT PAHOR TRAKOŠĆAN

BORUT PAHOR TRAKOŠĆAN

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Andrej Švoger

Slovenija i Hrvatska ubrzano pripremaju dokument kojim bi uz uvažavanje obostranih interesa riješili pitanje nastavka hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom i granični prijepor, izjavio je u srijedu na Brdu kod Kranja slovenski premijer Borut Pahor i rekao kako pri tome ne želi miješanje Austrije s čijim je kancelarom Wernerom Faymannom prethodno razgovarao

Pahor je rekao da nakon njegova susreta s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor u Trakošćanu krajem prošlog mjeseca dobro napreduju razgovori o bilateralnom rješenju pitanja nastavka hrvatskih pregovora s EU-om i rješenja graničnog pitanja.

'Slovenija i Hrvatska sada ubrzano pripremaju dokument kojim bi se to pitanje uredilo tako da se na sporazuman način riješe interesi obiju država', objasnio je Pahor na konferenciji za novinare nakon susreta s austrijskim kancelarom Faymannom.

'Razgovori o tome su u tijeku i nadam se da će dokument uskoro biti spreman, kako bi se vidjelo može li biti plodonosan', rekao je Pahor o pripremi nacrta dokumenta kojim bi se uredilo pitanje deblokade hrvatskih pristupnih pregovora i trasirao put prema rješenju graničnog pitanja.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) usrijedu je potvrdilo izjavu slovenskog premijera Boruta Pahora da dvije stranetraže rješenja za deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijomkoje Slovenija blokira zbog neriješenog međusobnog graničnog spora.

'Možemo potvrditi da se traže rješenja za deblokadu hrvatskih pristupnihpregovora', rekao je za Hinu glasnogovornik MVPEI-ja Mario Dragun.


'Slovenija i Hrvatska na dobrom su putu, a nadam se da i Austrija to podržava', rekao je Pahor. Radni posjet austrijskog kancelara koji je s Pahorom govorio o gospodarskoj i političkoj suradnji, ali osobito o problemu dodatnih dvojezičnih topografskih oznaka za slovensku manjinu u južnoj austrijskoj pokrajini Koruškoj, iskorišten je i za razmjenu gledišta o stanju u regiji jugoistočne Europe kao i o odnosima Slovenije i Hrvatske.

Tako je Pahor novinarima na kraju susreta s austrijskom kancelarom potvrdio da se govorilo i o mogućnosti zajedničkog nastupa dviju država na međunarodnom planu, kao i o stanju na zapadnom Balkanu. Međutim dao je do znanja da, što se tiče stajališta Austrije koja je u vezi s pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji pokušavala ubrzati taj proces, očekuje suzdržanost dok se o spornim pitanjima ne dogovore Ljubljana i Zagreb.

Pahor je najprije na novinarsko pitanje nije li mekši stav Ljubljane prema pitanju prava slovenske manjine u susjednoj državi motiviran strahom da će Austrija u sporu podržati hrvatska stajališta rekao da su to odvojena pitanja.

'Mogu odlučno reći da ta dva pitanja nisu povezana i mi ne želimo da ih se povezuje', rekao je Pahor. Dodao je da Slovenija s Austrijom i s Hrvatskom razvija dobrosusjedske odnose i to kao sa suverenim državama.

Predsjednik slovenske vlade potvrdio je da je s austrijskim gostom govorio i o pitanjima koja se tiču suradnje i zajedničkog nastupa u regiji i odnosima s Hrvatskom, pri čemu je istaknuo da austrijsko-slovenske i slovensko-hrvatske odnose ne treba povezivati.
'Ta pitanja nisu povezana i od Austrije očekujemo razumijevanje za naše interese', rekao je Pahor. Pahor je također rekao da je u razgovorima s austrijskim kancelarom bilo riječi i o pitanju energetike.

Što se tiče planova o gradnji drugog bloka nuklearke Krško, Pahor je rekao da je to dio programa njegove koalicijske vlade, te da će se o tome vrlo brzo povesti stručna i javna rasprava. Također, istaknuo je da je Slovenija vrlo blizu potpisivanja sporazuma o gradnji jednog traka ruskog plinovoda Južni tok kroz Sloveniju, te da će detalji o tome biti riješeni prilikom njegova susreta s ruskim premijerom Vladimirom Putinom. I Austrija i Slovenija svjesne su da je energetika veoma važno strateško i europsko pitanje, istaknuo je Pahor.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi