SANADER NASTAVLJA OBRANU

'USKOK se ponaša kao da je Mađarska banana-država!'

13.11.2012 u 09:38

Bionic
Reading

Bivši premijer Ivo Sanader na Županijskom sudu u Zagrebu drugi dan zaredom iznosi obranu pred sucem Ivanom Turudićem. Jučer je tvrdio da nije ratni profiter i da nije uzeo milijunsku proviziju od Hypa, a danas se brani od optužbe da je u zamjenu za upravljačka prava nad Inom uzeo mito od predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija. Presuda bi mu mogla biti izrečena već sljedeći tjedan

9,35 'Odbacujem insinuaciju USKOK-a i Roberta Ježića da sam primio mito za ustupanje upravljačkih prava Ine MOL-u. Mito nisam tražio niti primio. Moja je vlada naslijedila odnos s MOL-om kao strateškim partnerom od prethodne vlade kada je MOL već imao 25 posto dionica.' Naglasio je da su za razgovor o privatizaciji Ine bitna dva dokumenta: Zakon o privatizaciji Ine i izmjena međudioničarskog ugovora.

9,40 'Kada jedna od strana (Vlada ili MOL) padne ispod 50 posto vlasništva dionica, mora se pregovarati o novim odnosima. Mi smo došli do vlasništva od 44 posto pa se moralo krenuti s pregovorima na što me upozorio Damir Polančec. Osim toga, istjecao je 'lock-up' period prema kojem pet godina MOL nije mogao bez pristanka Hrvatske upravljati dionicama, trebalo je mijenjati stvari', objasnio je Sanader kako je došlo do izmjene ugovora prema kojem je MOL dobio upravljačka prava nad Inom. 

9,45 Nakon što je propala ideja o zamjeni dionica s MOL-om (tražilo se da se za jednu dionicu MOL-a daju tri dionice Ine), MOL je objavo javnu ponudu za kupnju dionica i to po većoj cijeni od one na burzi. Došli su nakon toga na 48 posto dionica. Na zahtjev MOL-a, došlo je do pregovora o izmjeni međudioničarskog ugovora. Sanader je kazao da je imenovao povjerenstvo za pregovore s MOL-om na čelu s Damirom Polančecom. 'Kada se imenuje povjerenstvo, onda osoba na čelu ima puno povjerenje i zadužena je da dođe do dobrih rezultata na kraju rada. Nije čak ni važno kako povjerenstvo funkcionira. Ja se sjećam da sam na sjednici Vlade članovima rekao da pokušaju osigurati što veći utjecaj hrvatske strane u Ini. Polančec nikada od mene nije dobio nalog da pregovori moraju završiti na ovaj ili onaj način niti sam ikada vršio pritisak na Polančeca ili bilo kojeg drugog člana povjerenstva ili ministre.'

9,55 Sanader tvrdi da su krupne političke odluke uvijek prolazile sva Vladina radna tijela, ali najprije na Predsjedništvu stranke (HDZ): 'Svi bitna tijela su raspravljala o pregovorima Vlade i MOL-a koji su bili teški, komplicirani i mukotrpni. Predsjedništvo HDZ-a donijelo je odluku nakon Polančecove prezentacije, a nakon toga i Vlada - svjesna da se radi o vrlo ozbiljnom gospodarskom, ali i političkom pitanju. Ljudi su na Vladi donijeli odluku savjesno i slobodno bez pritisaka s bilo koje strane.' Tvrdi da je inzistirao na raspravama, a ne da ih je suzbijao. Čak kaže da su prepirke bile česte - ponekad vezano za odnose Šukera i Polančeca, a ponekad vezano za suštinska pitanja.
10,05 'Ja sam uvjeren da su ti ugovori dobri za Hrvatsku. Što je interes hrvatske u Ini? Da dobro posluje, da daje dobre rezultate i da Hrvatska država ima korist od toga – punjenje proračuna itd. Ako tako gledamo, onda je riječ da imamo korist od ispregovaranog.' Sanader je kazao da im je cilj bio zadržati pravo prvokupa i reotkupa dionica – u slučaju da MOL preuzme ruska ili neka druga tvrtka, Hrvatska, dakle, ima pravo reotkupa dionica ispred tog vlasnika. 'Nije važno tko upravlja Inom, nego ostvaruje li ona dobit ili ne. Mi smo pokušali zadržati utjecaj i jesmo, ali ključ je jesi li uspješan ili ne.'
10,15 Sanader tako tvrdi da je sve bilo uredu dok se nije pojavio 'ero s onoga svijeta' Robert Ježić kojega krivi za namještanje cijeloga slučaja kako bi sebi kupio oprosnicu. 'Ježić tvrdi da su ugovori štetni, ja tvrdim da nisu, a i Sabor je na istražnom povjerenstvu utvrdio da nisu.'

10,20 Optuženi Sanader pohvalio se i uspješnim zadržavanjem PSP Okoli u vlasništvu države i tvrdi da je MOL bio bacio oko na to skladište plina koje, tvrdi, jamči energetsku sigurnost Hrvatskoj u slučaju plinske krize. 

10,25 'Mislim da je USKOK popuno nekritički postupao i da je prihvatio navode Ježića zdravo za gotovo, a da nije pribavio nikakvu dokumentaciju iz kojih bi bilo vidljivo da Ježić govori istinu. USKOK je čak tvrdio da su ciparske tvrtke Hangar Oil i Ceroma bile u vlasništvu MOL-a, a ispostavilo se da im je vlasnik ruski tajkun Guceriev. Oni su morali pribaviti sve dokaze i one protiv mene i one koji mi idu u korist, ali nisu. Tako je vidljivo da Ježić laže i s punom odgovornošću tvrdim da je kupio izlazak iz pritvora. A onih pet milijuna eura koje ima na računu je njegov novac i spreman ga se odreći za slobodu', rekao je Sanader.

10,30 'Ježić tvrdi da u Ksenoplastu ima 10 posto vlasništva. Pa koji bi to normalan čovjek dao novac osobi koja nema kontrolu nad tvrtkom?' pokušavao je Sanader uvjeriti sud da nije od Ježića tražio da na račune svojih tvrtki preuzme dva puta po pet milijuna eura mita od MOL-a. 'Kako Ježić može kontrolirati sa 10 posto u Ksenoplastu? USKOK nije provjerio ni to. Svjedok kojega smo čekali kao Godota, Stefan Hurliman, rekao je da je taj novac još na računu Ksenoplasta', govorio je Sanader koji tvrdi da je ovih dana čuo kako Ježić vodi konzultacije oko toga da mu se osigura kredit kako bi skupio tih pet milijuna eura.

10,35 '
Ježić laže i da sam rekao da će dio novca ići preko mog brata. Ne znam zašto onda ne bih odmah organizirao prijenos tog mita preko brata, a ne preko Ježića?' pita se Sanader.
10,40 'Ja Ježića poznam deset godina, on je jedan od prvih članova HDZ-a u Rijeci. On je bio vrlo zainteresiran, kao i ja, da HDZ ojačamo u Rijeci. Naravno, to nije bio jedini razlog naših sastanaka. On je bio vlasnik Diokija i Dine i bilo nam je u interesu da sve hrvatske tvrtke, a pogotovo izvozničke, funkcioniraju. Htio sam znati koji su im problemi i kako možemo pomoći', rekao je Sanader i dodao da je Ježić lagao kada je tvrdio da ga je on u Vladi, na sastanku s Hernadijem pitao gdje je novac. Kaže da je istina da je Hernadija zvao natrag na sastanak, ali samo jer ga je Ježić molio da ga nazove: 'Ježić je imao dug prema Molu i ja sam intervenirao. To je bio jedini razlog zašto se vratio natrag.'

10,45 Što se tiče famoznog ručka u restoranu Marcellino, Sanader također kaže da se s Hernadijem sastao na zamolbu Ježića koji je htio pomoć MOL-a oko 'projekta ekstrakcije metana u Ivanić-Gradu'. Sanaderu je pri tome neobično, jer se na snimci od četiri minute uopće ne vidi Ježić koji je bio s njima na ručku. 'USKOK se pravi papskiji od pape, jer nisu prihvatili nalaze istrage u Mađarskoj koja je članica Europske unije, a ponašaju se kao da je nekakva banana-država', razočaran je Sanader jer je mađarsko državno odvjetništvo odbacilo sve optužbe protiv Hernadija kao davatelja mita - kako ga sumnjiči hrvatski USKOK.

10,50 Prepričao je i kada su Ježić i on bili zajedno u Milanu na utakmici Lige prvaka. 'Prespavali smo u Milanu, a Ježić je inzistirao da zrakoplovom koji je on unajmio idemo do Züricha. Ja sam bio umoran kada smo došli i nisam s njime išao do njegovih firmi, nego sam se našao sa svojim bratom u jednom hotelu. Nije istina da smo tamo nas trojica razgovarali o primitku druge velike količine novca. Razgovarali smo o svakodnevnim nebitnim stvarima poput nogometa.'

10,55 Sanader je naglasio na kraju da Vlada nije MOL-u prodala nijednu svoju dionicu na dobrovoljnoj javnoj ponudi. Kazao je također da je Ured za zakonodavstvo Vlade RH dao pozitivno mišljenje na sklopljene ugovore, kao i AZTN koji nije pod ingerencijom Vlade nego Sabora.  

11 sati Na suđenju je pregledana snimka ispitivanja Sanadera u USKOK-u 2011. kada je govorio gotovo identično kao danas na suđenju.

Suđenje se nastavlja sutra iznošenjem završnih riječi optužbe, nakon čega u četvrtak i petak slijede završne riječi obrane, a presuda se očekuje sljedeći tjedan.