TONE I TONE

Uskok pokrenuo istragu protiv desetorice krijumčara duhana

19.06.2018 u 11:47

Bionic
Reading

Uskok je, temeljem policijske prijave, pokrenuo istragu protiv deseteročlane krijumčarske skupine koju sumnjiči da su u Hrvatsku unijeli najmanje 15,6 tona duhana i državu pritom oštetili za preko 16 milijuna kuna trošarina

'Navodni organizatori, tvrdi tužiteljstvo, početkom studenoga prošle godine okupili su suradnike na području Zagreba, Koprivničko-križevačke županije i Slovenije. Dogovorili su da će zbog milijunske zarade u inozemstvu kupovati duhan u listu, dovoziti ga u Hrvatsku, pripremati ga i prodavati.

Nakon što je trećeosumnjičeni u inozemstvu kupovao duhan i na temelju neistinite dokumentacije ga unosio u Hrvatsku prvookrivljeni je, po tvrdnajma Uskoka, "na području Zagreba organizirao skladištenje, obradu, preradu i proizvodnju aromatiziranog duhana te njegovu daljnju distribuciju i prodaju".

Ostali su rješavali skladištenje i pronalazili kupce ili organizirali i nadzirali rezanje i pakiranje.

"Na opisani način okrivljenici su u najmanje dva navrata na područje Hrvatske prokrijumčarili najmanje 15,16 tona duhana u listu čime su, na ime neplaćenih trošarina, proračun Republike Hrvatske oštetili za najmanje 9.099.000 kuna, a sebi pribavili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 1.000.000 kuna koji iznos su, sukladno prethodnom planu i dogovoru, međusobno podijelili", objavio je Uskok na svojoj internetskoj stranici.

Osim toga trojicu osumnjičenih tužitelji terete i za krijumčarenje devet tona prešanog duhana u listu preko Slovenije. "Duhan je prevezen i istovaren na području Zagreba gdje ga je preuzeo kupac, čime su okrivljenici, na ime neplaćene trošarine, proračun Republike Hrvatske oštetili za najmanje 5.400.000 kuna", stoji u priopćenju.

Trećeosumnjičeni je, navodno u ožujku iz Slovenije u Hrvatsku organizirao prijevoz najmanje 2,8 tona prešanog duhana u listu, koji je također dovezen do Zagreba, a država je oštećena za 1.68 milijuna kuna.

Uskok je za devet osumnjičenih sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora.